margaryny 240 ml mleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 350 g porzeczek 150 g rabarbaru olej do smarowania blachy Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce(...)mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy. Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi owocami, albo nie dzieląc
peggiwkuchniTaka nasza wariacja na temat orzeźwiającego napoju, wyskokowego ;) Składniki 100 ml Bols natural yoghurt liqueur 250 g czerwonej porzeczki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miksera wlewamy likier. Porzeczki oczyszczamy, dodajemy do likieru. Razem miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenEkoflorka, to smak który pamiętam z dawnych lat. W ofercie firmy znajdziecie: krówkę bio klasyczną (bezglutenową) krówkę bio z miodem (bezglutenową) krówkę bio z jagodami goji krówkę bio z porzeczkami krówkę bio z gorzką czekoladą i czarnymi porzeczkami krówkę bio z młodym jęczmieniem Krówki BIO zawierają m.in. nierafinowany cukier trzcinowy bio, mazurskie, świeże masło ekologiczne extra oraz aromatyczną wanilię
Słodkie okruszkiśmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Białka ubijamy(...)likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do lodówki do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy
SzczyptaSmaQrazu podwójną porcję ,z której zrobimy PODWIECZOREK na następny dzień. Danie ma 154 kacal. z ciasteczkiem. herbatnik 10 g. 1 szkl.kisielu porzeczkowego **************************************** Kisiel PORZECZKOWY: *************************** 0.5 szkl.wody 150 g porzeczek odrobina wody wymieszana z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej 5 g. 1 łyżka cukru ******************************* Wodę zagotować z porzeczką i cukrem,wlać roztwór z mąki ziemniaczanej ,chwilę zagotować aż zgęstnieje.Rozlać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirazem postanowiłam wykorzystać zapas serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo lekkie i kremowe nadzienie doskonale komponowało się z kruchym mocno kakaowym ciastem. Całość przełamałam dżemem z czarnej porzeczki, którego kwaśna nuta dodała tym ciastkom charakteru. Spody tarteletek zawsze smaruję czekoladą, dzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia. Składniki na 6 sztuk na kruche ciasto(...)cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml schłodzonej kremówki łyżka cukru pudru 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 50 g czekolady deserowej dodatkowo: masło i mąka do foremek Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazaskoczył, aż żałuję, że wykonałam je tylko z połowy składników. Wprawdzie jak na mój gust okazało się troszkę za słodkie, dlatego połączyłam je z niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka(...)domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek domowej konfitury z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki wysmarować masłem i oprószyć mąką
Kuchenne zapiski Edytytorebkach wkładając w to całe swoje serce. Produkty oferowane przez sklep KomuKomu , to przede wszystkim jakość i smak! Osobiście otrzymałam do przetestowania dwa z nich: konfitura z czarnej porzeczki SKWIERAWSKI z Borów Tucholskich sok malinowy tłoczony z nadwiślańskiego Gospodarstwa Sadowniczego Państwa Pamułów Już dziś zapraszam Was na pyszny i szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki od KomuKomu. Już
Słodkie okruszkiwinogron to mistrzowskie połączenie na miarę pomidora z cebulą (wiem, wiem podobno niezdrowe). Ja z kolei uwielbiam połączenie masła orzechowego z własnej roboty dżemem z aronii lub czarnej porzeczki. Jak mam ochotę na coś słodkiego, a akurat nic nie piekłam lub Miśki wszystko wyżarły to ratuje mi życie taka kanapka. Dziś pomyślałam, dlaczego by nie zrobić takich ciasteczek(...)brązowego cukru 100 ml oleju roślinnego (pół szklanki) łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej łyżeczka sody oczyszczonej dżem- użyłam własnej roboty z aronii, ale sprawdzi się tez z czarnej porzeczki, malinowy lub inny ulubiony Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę: banana, masło orzechowe, olej, cukier i esencję waniliową. Pod sam koniec dodaj orzeszki, i zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne
greenscarfsztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dodatki: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu(...)czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Krem
Calzonella.comprzygotowania szybkiego omlecika- z MIKROFALÓWKI. Wykonanie zajmuje ok 4 min- gdy rano nie mamy czasu na szykowanie śniadania, omlet ratuje nam życie. Możemy go posypać borówkami wymieszanymi z czarną porzeczką- całość daje niesamowity smak! SKŁADNIKI: 2 białka jajka 2 łyżeczki jogurtu 2/3 szklanki borówek łyżeczka ksylitolu ulubione owoce: mnie borówki + czarna porzeczka WYKONANIE: białka, jogurt i ksylitol ubijamy
healthy dreamsłyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu(...)czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru
Kulinarne życieszklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka rumu 1 łyżka cukru pudru Warstwa biała: 30 dag serka homogenizowanego waniliowego 20 dag mleka w proszku 13 dag masła 50 g startej gorzkiej czekolady(...)jajka 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz
Wanilia i Kardamonowsianka na mleku kokosowym z porzeczkami (również w środku), z resztą porzeczek oraz gorzkimi chocolate chips~ Dzisiaj w szkole mamy dzień wolny ♥ Pewnie dziwicie się czemu tak "w środku" tygodnia...To te tak zwane dni dyrektorskie, czyli w każdej szkole wybierane jest kilka dowolnych dni które są wolne od nauki. Dzisiaj w mojej szkole też jest egzamin zawodowy więc
breakfast of dreamsjęczmiennych błyskawicznych 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mleka 2 jajka oliwa z oliwek do posmarowania patelni propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne i dolewamy mleko. Mieszamy i zostawiamy całość(...)obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet podajemy z naturalnie słodkimi dodatkami, np. ananasem. Do picia proponuję sok z jabłek i czerwonej porzeczki. * przepis i pomysł własny Smacznego
Słodkie okruszki