upalne dni. Jeżeli komuś zalegają jeszcze w spiżarni własnoręcznie zrobione dżemy to to jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już w ten sposób lody truskawkowe i jagodowe
Wiem co jemczekolady. Muffiny wyszły przepyszne, szczególnie smakowały jeszcze letnie, kiedy rozpuszczona czekolada rozpływała się po zębach. Tak, tak, wiem, takie słodkości z czekoladą można piec przez okrągły rok, ale cudowne porzeczki jakimi je przystroiłam, właśnie teraz zaczynają dojrzewać na krzaczkach i to najlepsza chwila, aby rozkoszować się ich smakiem. Proponuję wcinać muffinki i przegryzać je porzeczkami :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyktóra w swojej ofercie ma wiele ciekawych produktów - od konfitur po czatni (chutney) . W paczce, którą otrzymałam do przetestowania znalazły się: - czatni orientalny rabarbar - czatni czarna porzeczka z morelą - konfitura czerwona porzeczka - powidła mirabelka - eko leśna jagoda Wszystkie słoiczki były dokładnie i profesjonalnie zapakowane, więc nikt nie powinien mieć obaw przed zamówieniem wyrobów Luks Pomada internetowo
breakfast of dreamsowsianka z otrębami na mleku sojowym gotowana z jabłkiem, podana z konfiturą z czerwonej porzeczki i masłem orzechowym~ Otworzyłam drugą konfiturę od luks pomada i jestem ponownie zachwycona ;) Po pierwszym spróbowaniu pomyślałam, że jest za słodka, ale potem jednak poczułam lekką kwaskowatość porzeczki, więc jest tak jak być powinno! :) Idealnie smakowała połączona z masłem orzechowym! ♥,♥ Tę konfiturę możecie kupić TUTAJ
breakfast of dreamsprzygotowaniu, ale jest proste! A poza tym, przepyszne. Połączenie kruchego ciasta z bezą, płatkami migdałów i kremem budyniowym tworzy słodki kwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga nazwa tego ciasta to pychotka ;) PANI WALEWSKA (PYCHOTKA) źródło przepisu: mojewypieki // blacha 25x33cm Kruche blaty: ~500 g mąki pszennej ~1 1/2 łyżeczki proszku(...)mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę
chili & sugarfirmą Luks Pomada , która w swojej ofercie ma wiele ciekawych produktów - od konfitur po czatni (chutney) . W paczce, którą otrzymałam do przetestowania znalazły się: - czatni orientalny rabarbar - czatni czarna porzeczka z morelą - konfitura czerwona porzeczka - powidła mirabelka - eko leśna jagoda Wszystkie słoiczki były dokładnie i profesjonalnie zapakowane, więc nikt nie powinien mieć obaw przed zamówieniem wyrobów Luks Pomada internetowo
chili & sugariście wiosennym kolorze :) Pyszne, sycące, łatwe do wykonania, wegańskie. Można jeść je z dowolnymi dodatkami. Ja tym razem postawiłam na gotowaną fasolkę szparagową i... chutney "czarna porzeczka z morelą" od Luks Pomady , który oczywiście Wam polecam! Świetnie sprawdził się w roli dipu do kotletów, to było bardzo ciekawe połączenie smakowe :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY przepis autorski // 5 kotletów(...)minut w 200*C. Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie chutney "czarna porzeczka z morelą" :) Smacznego
chili & sugarPrzepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy(...)mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego
Wanilia i KardamonMasa: 1 kg twarogu 6 jajek 1 budyń duży śmietankowy 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki czarnej porzeczki Mus: 2 jajka 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Owoce-maliny i porzeczki do dekoracji starta czekolada do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę
Wanilia i Kardamonłyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego cukru 150 ml likieru migdałowego DEKORACJA: Ażurki z deserowej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami Goplana PRZYGOTOWANIE(...)masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki
Wanilia i Kardamondane. I jakoś dziwnym trafem się to zawsze sprawdza... Dawno nie jadłam żadnych placków. I właśnie wczoraj naszła mnie ochota na takie mocno owocowe. Co my mamy w ogródku? Porzeczki były ostatnio, wiśnie trochę za duże, agrestu już nie ma a czarne porzeczki jeszcze wcale nie takie czarne... I padło na maliny, dziko rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę
My simple kitchencholerstwo zdążyło urosnąć wyżej niż moja blond czupryna sięga. Ale koniec końców maliny zawsze się znajdą :) Od pary dni chodziło za mną ciasto drożdżowe. Najpierw miało być z czarnymi porzeczkami. Później myślałam nad czerwonymi porzeczkami. Jednak po ostatniej przeprawie po "buszu" padło ostatecznie na maliny. Z kremowym waniliowym serkiem. I kwaśnym lukrem cytrynowym. Poezja. Polecam na słodki początek weekendu :) Przepis
My simple kitchenWysyp piegów po biegu na słońcu. Mrówki biegające po stopach przy zbieraniu porzeczek w ogródku. A w oddali słychać grzmot. Fioletowe ręce od pysznych jagód. I usta. Lato. Tyle dobrodziejstw aż trudno się zdecydować. Tu maliny dojrzewające na krzakach, w ogródku pełno porzeczek. Gdzieś po drodze był jeszcze agrest a w kolejce czekają już wiśnie. A pomiędzy tym jeszcze jagody
My simple kitchenSkładniki : 1 kg czerwonych porzeczek 1 kg czarnych porzeczek 1 kg zielonego agrestu 1 kg malin 1 kg jabłek 1 kg aronii cukier woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Owoce oczyścić, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do każdego litrowego słoja wsypać po trochę wszystkich owoców tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja. Do każdego
Przepisy i porady kulinarnełatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook) , 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)litr śmietanki 36%, 500g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką
Z miłości do słodkości