porzeczki - 3095 przepisów (strona:99/207)

Tort czekoladowy z wiśniami 227

ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy

Kuchnia domowa Ani
Domowy kisiel- na Halloween i na co dzień 173

zbytnio kombinować, a zrobić coś prostego wręcz banalnego, a równocześnie wyglądającego bleeee i pomyślałam, że idealny będzie... kisiel :)Tak, tak, najzwyczajniejszy w świecie kisiel, w tym wypadku z czarnej porzeczki (głównie chodzi o kolor więc nadawać się będzie też sok z aronii, czarnego bzu czy wiśniowy), z dodatkiem startego jabłka- by było mroczniej ;)Ja zadowolona (że niewielkim wkładem pracy, dało(...)efekt), a dziecko jeszcze bardziej, że ma halloweenowy deser :)Idealna propozycja dla zabieganych, nie tylko w Halloween, ale i na co dzień.Polecam!3 pełne szklanki:* sok z czarnej porzeczki- 150 ml** woda- 450 ml* skrobia ziemniaczana- 3 łyżki z małą górką* jabłko- 1 szt.* cytryna- sok 1 łyżka* żelki- do ozdoby300 ml wody wraz z sokiem wlać do garnka

Kraina Miodem Płynąca
Ser pieczony 166

chrupiąca a wnętrze zdążyło się rozpuścić)mąka – do oprószeniajedno jajkobułka tartagarść płatków migdałowych, stostowanych na suchej patelni teflonowejolej do smażeniażurawina lub dżem – najlepiej bezcukrowy – z czarnej porzeczki Każdy kawałek sera obtaczamy dobrze w mące.Najlepiej używać do trzymania sera dwóch widelców, bo do rąk się wszystko przykleja. Przełożyć do miseczki z roztrzepanym jajkiem i dokładnie(...)kolor do momentu, aż ser lekko pęknie, bo to oznacza, że w środku jest już płynny. Odsączyć chwilę na ręczniku papierowym i podawać z żurawiną lub dżemem z czarnej porzeczki… pycha! Smacznego Post Ser pieczony pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
PIERNIK SUŁTAŃSKI 226

Ostatnio z wielkim zainteresowaniem śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas

RAROSSA
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 295

śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudru WYKONANIE:BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier, sól i ziarenka z laski wanilii zmiksuj w malakserze(...)Wsadź do lodówki do lekkiego stężenia.SKŁADANIE TORTU: Gotowy, ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny placek połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową dżemu z czarnych porzeczek. Na to wyłóż warstwę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie posmaruj blat dżemem i połóż kolejną warstwę kremu. Na koniec przykryj ostatnim plackiem i rozsmaruj pozostały krem na wierzchu

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 273

domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem):    8 dużych białek(...)blogu)    5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:     świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około

Słodko-Słony Świat Ilony
Pani Walewska - Pychotka 236

łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekSkładniki na bezę:6 białek1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto(...)Przygotować formę o wymiarach 25 x 33 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową

Świat Ciasta
Tort Makowy z Białą Czekoladą 203

słodkich ciast, dlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą

Słodka Strona
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 182

wiem jak Wy, ale ja chętnie poświęcam czas na robienie przetworów od kiedy zdałam sobie sprawę, że jest to inwestycja w moje i moich domowników zdrowie :)Składniki:1 kg porzeczek czerwonych,1 kg jeżyn,około 40 dkg cukru.Owoce umyć i dokładnie odsączyć z wody, oberwać szypułki. Zasypać cukrem i lekko ugnieść. Odstawić do lodówki do następnego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nalewki cioci Celinki 195

Nalewki mają już swoją tradycję, robione od kilku lat i zawsze smakują rewelacyjnie.Mają swoją moc i co najważniejsze działanie zdrowotne.NALEWKA PORZECZKOWA-50 dkg dojrzałej czarnej porzeczki-0,5 l spirytusu-0,25 l wódki czystej-40 dkg cukru   Porzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem.   Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni

Maminek kulinarny
Pleśniak 231

która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI :200 g masła5 jajek(...)łyżki kakao 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto

Basia w kuchni
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 178

minut.Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki. Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 219

Dzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące Składniki:Bułeczki:2 średnie banany2 i 1/2 szklanki mąki1 dżem z czarnych porzeczek „Łowicz”30 g świeżych drożdży1/3 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka100

Oryginalny smak