pszennej, 250g margaryny, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 12%, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao, 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, szklanka twardej marmolady. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i margarynę. Posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część(...)ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek. Z ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć kulkę, spłaszczyć i nałożyć twardą marmoladę. Skleić tworząc kulkę. Ułożyć kulki na jasnym cieście w równych odstępach. Piec około 25-30 minut w temp. 180st (ja piekłam 50minut i było
Z miłości do słodkościolej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku
prawdziwe jedzenieDostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały i powstały "Korniszony ze śliwek węgierek"Składniki :1 kg śliwek,kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni .Zalewa:1 szklanka octu winnego 6 %,kilka ziaren ziela angielskiego,kilka ziaren pieprzu czarnego,2 liście laurowe,4 łyżki cukru,1/2 płaskiej łyżki soli.Wykonanie:Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć i wyjąć(...)pestki. Dno słoików wyłożyć (wcześniej umytymi) liśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki... lisek:)/źródło ,,Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anioły w kuchniolej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku
prawdziwe jedzeniemojej babci lub cioci. Kolejną miłą niespodzianką było to iż, dżemy okazały się niskosłodzone czyli idealne dla osób dbających o linię. Pierwsze spróbowałam dżemu z czarnej porzeczki. Nigdy takiego nie jadłam i chciałam najpierw spróbować nowości. Smak szczerze mówiąc dość mnie zaskoczył, miał według mnie 50% wspólnego z czarną porzeczką, ale był bardzo dobry. Delikatnie słodko-kwaśny, momentami
Czarnawisienkakawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie silikonowe foremki.Pralinki robię z nadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi.Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką.200g czekolady gorzkiej o wysokiej
Kulinarny karnet Christopheraszczypta Ciasto zagnieść, wylepić natłuszczone foremki i upiec. Nadzienie: 250ml śmietany kremowej 2 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą 2 łyżki brandy 2 łyżki posiekanych pistacji gronka porzeczki lub fileciki grapefruita oliwki Śmietanę ubić ,delikatnie połączyć z sosem chilli i brandy .Śmietaną wypełnić upieczone spody ,dodać oliwki ,udekorować gronkami porzeczek lub filecikami grapefruita i posypać pistacjami
Kulinarny karnet Christopherabakaliami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier(...)części ciasta zrobić ozdobne wałeczki. Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka
Kulinarny karnet Christopheramąki 2 jajka 1/2 szkl. cukru 125g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka śmietany 18% 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 30 dag truskawek 1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek 3 białka 3/4 szkl. cukru Wykonanie. Zagnieść mąkę z proszkiem, jajkami, masłem i cukrami. Podzielić na 3 części. Do jednej(...)dodać kakao i śmietanę i zagnieść. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30minut. Jedną część wyłożyć na blaszkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Białka ubić z cukrem .Truskawki wymieszać z kisielem i dodać do piany. Owocową pianę wyłożyć na ciasto . Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w temp.180-170 stop. około 40 minut. Przed podaniem
Kulinarny karnet Christopheraukładać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu.3. Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.Wersja 2: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody 1 łyżka soli(...)układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu.3. Zalać słoje z ogórkami GORĄCĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 minuty. Wersja 3: ogórki
Apetyczna babeczkaszklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu(...)kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania
Kuchnia Danusipora dnia na kreatywne wyżycie się i zrobienie dla bliskich czegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku! Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej. Hmmmm... Było przepysznie! Dżem dobry, pobudka! Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie?! ;-) SKŁADNIKI(...)smarowania tortownicy W/w składniki za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Smaż gofry (jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz użyć np. grilla elektrycznego jak ja ;-) ) - dżem Łowicz z czarnej porzeczki - świeże liście szałwii - szynka parmeńska Na usmażone gofry, wyłóż dżem Łowicz i sporą garść szałwii, przykryj gofrem posmaruj dżemem i ułóż chips z szynki parmeńskiej. (Chipsy najłatwiej zrobisz w następujący
SMYKWKUCHNItylko do miski wrzucić wymienione składniki na krem. A nam pozostaje rozsmarować dżem, krem i zrobić polewę czekoladową... prawda, że proste?;)Składniki:3 bezowe krążki,1 dżem z czarnej porzeczki, krem:1 masło,4 żółtka,2 łyżki kakao,1 kieliszek spirytusu,0,5 szklanki cukru pudru,polewa:0,5 gorzkiej czekolady,2-3 łyżki mleka. Przygotowanie(...)utarcia żółtek z cukrem pudrem, aż do białości. Następnie dodajemy miękkie masło, gdy masa będzie utarta dodajemy kakao i kieliszek spirytusu. Jeden krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (chodzi o to by był kwaśny, bo beza jest dosyć słodka). Układamy następną warstwę bezową, którą smarujemy przygotowanym kremem. Na to kolejna warstwa bezowa, którą polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej
Aga w kuchniPrzepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%). Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Porzeczki
Aga w kuchnibył ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko ja moim ukochanym John’em Lemon’em z czarnej porzeczki, a Najcierpliwszy Wostokiem ziołowym. Jak ktoś nie pił jednego i drugiego to kupuje syrop z czarnej porzeczki, syrop na kaszel i tabletki na gardło ojca Klimuszki, wodę gazowaną i przystępuje
ladykitchen