maślanki (1 i 1/4 szklanki), 80 ml oleju (1/3 szklanki) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 1 szklanka owoców - malin, jeżyn, u mnie mrożone czerwone porzeczki, dodatkowo - płatki owsiane, cukier trzcinowy W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W drugiej mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko, maślankę, olej
Plate of Joyblendera, dodajemy trochę jogurtu naturalnego oraz miód / syrop z agawy, miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przekładamy do miseczek, podajemy z owocami. Smacznego :) * u mnie mrożone maliny, truskawki i czerwone porzeczki ** ilość miodu / syropu zależy od słodkości naszych owoców - możemy pominąć dosładzanie jeśli użyjemy słodkich owoców, np dojrzałych bananów
Plate of Joycukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g ciemnego kakao (2 łyżki) Nadzienie: 650 g niskosłodzonego dżemu / konfitury z kwaśnych owoców np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Beza: 5 białek 200 g cukru Mąkę przesiać, wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Masło pokroić w kostkę i wraz z żółtkami dodać
maniapieczeniaZapraszam na jedyny w swoim rodzaju mazurek wielkanocny z advocatowym nadzieniem i cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Ciasto jest niesamowicie kruche, ma piękny złocisty kolor. Nadzienie natomiast jest naprawdę oryginalne i myślę, że mile zaskoczy Wasze kubki smakowe :) Znudzeni tradycyjnymi mazurkami kajmakowymi? Może po prostu ich nie lubicie? Jeśli tak, zachęcam do wypróbowania tej wersji
Chocolate Muffin Blogzmiksować. Pozostałe mleko zagotować, dodać mieszankę i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksować z masłem. Owoce 250g malin 250 g jeżyn 250 g jagód 250 g czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę budyniową
Pełny talerzszklanki migdałów (obranych) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrąb owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu dowolne owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku na małej mocy rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna być jednolita. Mogą pozostać niewielkie kryształki
Pełny talerzpropozycja koktajlu bananowo-porzeczkowego z dodatkiem naturalnych ziarenek wanilii. 500 ml mleka 3,2% 450 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki cukru brązowego 3/4 szklanki musu z czarnej porzeczki 1 banan pół laski wanilii Wszystkie składniki zmiksować. Gęstość koktajlu regulować ilością dodanego mleka i jogurtu
Humanistka w kuchnireszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej. Post Mazurek wielkanocny pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeduże jajka 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać
Złote przepisymalutki, pyszny. Ma smak pieczonych ziemniaków. Rozgrzewa i budzi apetyt na kolejny. Pierwszy z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Drugi z kremowym twarożkiem, chutneyem z czerwonych porzeczek i tymiankiem. Trzeci, czwarty ... Na co masz ochotę? Masło, sól, czosnek? Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW
KUCHARNIASkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy około 50 – 60 dag owoców porzeczki, wiśnie czereśnie lub inne świeże lub mrożone. cukier puder - do posypania Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijając
Na słodko lub wytrawniecukru Dodatkowo do przybrania 200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 - 2 łyżki cukru pudru 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki) Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa
Na słodko lub wytrawniewszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek. Umieścić w słoju, dodać wanilię i zalać wódką i spirytusem. Szczelnie
Passions hobbies lifekremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże owocelistki mięty lub melisy WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonywarzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu....Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekło