porzeczki - 3095 przepisów (strona:106/207)

Sałatka Londyn-Tokio 156

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square
Pavlova z owocami lata 260

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne

Food Square
Kokosowy pudding chia 255

mleka kokosowego (400 ml)150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)Przygotowanie:Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą

Food Square
CIASTO Z DŻEMEM 179

Przepis na ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z książki „Przepisy czytelników, ciasta i ciasteczka” Prosty przepis niewymagający żadnych umiejętności, na smaczne ciasto, które na pewno każdemu posmakuje. Idealny do niedzielnej kawki J Przepis na polewę  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Konfitura z czerwonej porzeczki 189

Przetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić

Z miłości do słodkości
Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki 266

Jeśli macie jeszcze trochę czarnej porzeczki koniecznie zróbcie nalewkę... Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto bardzo dobrze działa przy problemach trawiennych i ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu można ją stosować przy nieżytach górnych dróg oddechowych i bólu gardła. Zimą będzie jak znalazł:):) Składniki: 500 g owoców czarnej porzeczki, 1/2 l wódki, 1/2 l wody(...)cukru.     Przygotowanie     Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając.  Następnie przecisnąć owoce przez gazę. Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić

Z miłości do słodkości
Babeczki z owocami na maślance 143

skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec

Z miłości do słodkości
Koktajl porzeczkowo-miętowy 154

Pyszny orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki i mięty :)   SKŁADNIKI(...)300g czarnej porzeczki  (2 szklanki obranych owoców) 400g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 łyżeczki cukru garść mięty  PRZYGOTOWANIE Porzeczki rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy zimny jogurt lub kefir oraz listki mięty. Miksujemy -i gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 174

Uwielbiam czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :)  więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na  kg  owoców 1 kg  czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu(...)Przebraną, czystą porzeczkę wsypać do garnka zasypać cukrem wymieszać i odstawić na 30 minut aby puściła sok ( ja nigdy nie zasypywałam cukrem, od razu gotowałam ten pomysł podpatrzyłam u  anikagotuje i już u mnie zostaje  J ) po 30 minutach wstawić na gaz i gotować ok 1,5 h lub do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ja lubię gęste dżemy

RAROSSA
Eton mess z owocami leśnymi 546

idealna rada, mianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton. To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Owocowe burgery z masłem orzechowym 219

drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego mały jogurt grecki cynamon świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody świeża mięta lub jadalne kwiaty Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki

Mienta blog
Pełnoziarniste orkiszowe pancakes z mrożonymi owocami 196

mokre: 500 ml jogurtu naturalnego 50 ml mleka 4 jajka 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp. + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki) Przygotowanie: Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując

Ze smakiem i z pasją
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 204

proszku2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich  Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.  Banana miksujemy blenderem na gładką

Symfonia Smaków
Owocowe Smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 140

bardzo, że latem będę je robić chyba codziennie;)) Składniki: 2 banany,  3 brzoskwinie,  szklanka mrożonych truskawek,  szklanka mrożonych malin,  1/2 szklanki mrożonych czarnych porzeczek, 250ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru pudru. Wykonanie Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na cząstki. Dodać lekko rozmrożone owoce, przełożyć do blendera

Z miłości do słodkości
Biszkopt z czarną porzeczką 103

Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . W mojej wersji posypałam jeszcze cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania