porzeczki - 3095 przepisów (strona:106/207)

Kompot wieloowocowy 143

cukru. Sezon owocowy w pełni, zatem polecam poszaleć z takimi domowymi napojami :) Składniki: 1,5 litra wody 3-4 łyżki cukru 500 g owoców (ja użyłam wiśnie, jabłka, czarne porzeczki, truskawki i kilka malin) kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie) Wodę zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy owoce i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż owoce będą miękkie (jabłka

My simple kitchen
Delikatne ciasto z porzeczkami 223

Ciąg dalszy pozbywania się owoców, więc i ciasta będą z owocami. Dzisiaj kolejny przepis z jednej z gazet   na wspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Do przepisu wykorzystałam mrożone porzeczki. Składniki na formę z kominem: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 300 – 400g świeżych lub mrożonych owoców

Na słodko lub wytrawnie
Puszyste placuszki 146

otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut

Plate of Joy
Czekoladowe cupcakes z owocami 158

Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.  Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut

Plate of Joy
Zdrowe muffinki z owocami 160

maślanki (1 i 1/4 szklanki), 80 ml oleju (1/3 szklanki) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 1 szklanka owoców - malin, jeżyn, u mnie mrożone czerwone porzeczki, dodatkowo - płatki owsiane, cukier trzcinowy W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W drugiej mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko, maślankę, olej

Plate of Joy
Zdrowy deser lodowy 173

blendera, dodajemy trochę jogurtu naturalnego oraz miód / syrop z agawy, miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przekładamy do miseczek, podajemy z owocami. Smacznego :) * u mnie mrożone maliny, truskawki i czerwone porzeczki ** ilość miodu / syropu zależy od słodkości naszych owoców - możemy pominąć dosładzanie jeśli użyjemy słodkich owoców, np dojrzałych bananów

Plate of Joy
Pleśniak (Kruszaniec) 272

cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g ciemnego kakao (2 łyżki) Nadzienie: 650 g niskosłodzonego dżemu / konfitury z kwaśnych owoców np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Beza: 5 białek 200 g cukru Mąkę przesiać, wsypać do miski.  Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Masło pokroić w kostkę i wraz z żółtkami dodać

maniapieczenia
Mazurek z advocatem i czarną porzeczką 178

Zapraszam na jedyny w swoim rodzaju mazurek wielkanocny z advocatowym nadzieniem i cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Ciasto jest niesamowicie kruche, ma piękny złocisty kolor. Nadzienie natomiast  jest naprawdę oryginalne i myślę, że mile zaskoczy Wasze kubki smakowe :) Znudzeni tradycyjnymi mazurkami kajmakowymi? Może po prostu ich nie lubicie? Jeśli tak, zachęcam do wypróbowania tej wersji

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z owocami, czy owoce z ciastem? 137

zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, dodać mieszankę i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksować z masłem. Owoce 250g malin 250 g jeżyn 250 g jagód 250 g czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę budyniową

Pełny talerz
Granola domowa z tahini. Wersja na lato :) 118

szklanki migdałów (obranych) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrąb owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu dowolne owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku na małej mocy rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna być jednolita. Mogą pozostać niewielkie kryształki

Pełny talerz
Koktajl bananowo-porzeczkowy 94

propozycja koktajlu bananowo-porzeczkowego z dodatkiem naturalnych ziarenek wanilii. 500 ml mleka 3,2% 450 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki cukru brązowego 3/4 szklanki musu z czarnej porzeczki 1 banan pół laski wanilii Wszystkie składniki zmiksować. Gęstość koktajlu regulować ilością dodanego mleka i jogurtu

Humanistka w kuchni
Mazurek wielkanocny 226

reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej. Post Mazurek wielkanocny pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pleśniak 525

duże jajka  3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać

Złote przepisy
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 164

malutki, pyszny.  Ma smak pieczonych ziemniaków.  Rozgrzewa i budzi apetyt na kolejny.  Pierwszy z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Drugi z kremowym twarożkiem, chutneyem z czerwonych porzeczek i tymiankiem.  Trzeci, czwarty ... Na co masz ochotę? Masło, sól, czosnek?  Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW

KUCHARNIA
Łatwe ciasto z owocami 154

Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy około 50 – 60  dag owoców porzeczki, wiśnie czereśnie lub inne świeże lub mrożone. cukier puder - do posypania Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie  dodawać stopniowo cukier i  dalej ubijając

Na słodko lub wytrawnie