porzeczki - 3095 przepisów (strona:107/207)

Victoria sponge cake 146

cukru Dodatkowo do przybrania  200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 - 2 łyżki cukru pudru 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki) Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa

Na słodko lub wytrawnie
Nalewka na czerwonych porzeczkach 103

wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek  1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek. Umieścić w słoju, dodać wanilię i zalać wódką i spirytusem. Szczelnie

Passions hobbies life
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 311

kremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże owocelistki mięty lub melisy WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy 117

warzyw i owoców,  a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu....Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Sałatka Londyn-Tokio 149

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square
Pavlova z owocami lata 248

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne

Food Square
Kokosowy pudding chia 245

mleka kokosowego (400 ml)150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)Przygotowanie:Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą

Food Square
CIASTO Z DŻEMEM 171

Przepis na ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z książki „Przepisy czytelników, ciasta i ciasteczka” Prosty przepis niewymagający żadnych umiejętności, na smaczne ciasto, które na pewno każdemu posmakuje. Idealny do niedzielnej kawki J Przepis na polewę  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Konfitura z czerwonej porzeczki 179

Przetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić

Z miłości do słodkości
Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki 256

Jeśli macie jeszcze trochę czarnej porzeczki koniecznie zróbcie nalewkę... Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto bardzo dobrze działa przy problemach trawiennych i ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu można ją stosować przy nieżytach górnych dróg oddechowych i bólu gardła. Zimą będzie jak znalazł:):) Składniki: 500 g owoców czarnej porzeczki, 1/2 l wódki, 1/2 l wody(...)cukru.     Przygotowanie     Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając.  Następnie przecisnąć owoce przez gazę. Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić

Z miłości do słodkości
Babeczki z owocami na maślance 136

skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec

Z miłości do słodkości
Koktajl porzeczkowo-miętowy 149

Pyszny orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki i mięty :)   SKŁADNIKI(...)300g czarnej porzeczki  (2 szklanki obranych owoców) 400g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 łyżeczki cukru garść mięty  PRZYGOTOWANIE Porzeczki rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy zimny jogurt lub kefir oraz listki mięty. Miksujemy -i gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 164

Uwielbiam czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :)  więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na  kg  owoców 1 kg  czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu(...)Przebraną, czystą porzeczkę wsypać do garnka zasypać cukrem wymieszać i odstawić na 30 minut aby puściła sok ( ja nigdy nie zasypywałam cukrem, od razu gotowałam ten pomysł podpatrzyłam u  anikagotuje i już u mnie zostaje  J ) po 30 minutach wstawić na gaz i gotować ok 1,5 h lub do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ja lubię gęste dżemy

RAROSSA
Eton mess z owocami leśnymi 537

idealna rada, mianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton. To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Owocowe burgery z masłem orzechowym 212

drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego mały jogurt grecki cynamon świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody świeża mięta lub jadalne kwiaty Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki

Mienta blog