malutki, pyszny. Ma smak pieczonych ziemniaków. Rozgrzewa i budzi apetyt na kolejny. Pierwszy z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Drugi z kremowym twarożkiem, chutneyem z czerwonych porzeczek i tymiankiem. Trzeci, czwarty ... Na co masz ochotę? Masło, sól, czosnek? Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW
KUCHARNIASkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy około 50 – 60 dag owoców porzeczki, wiśnie czereśnie lub inne świeże lub mrożone. cukier puder - do posypania Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijając
Na słodko lub wytrawniecukru Dodatkowo do przybrania 200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 - 2 łyżki cukru pudru 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki) Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa
Na słodko lub wytrawniewszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek. Umieścić w słoju, dodać wanilię i zalać wódką i spirytusem. Szczelnie
Passions hobbies lifekremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże owocelistki mięty lub melisy WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonywarzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu....Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food SquareBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne
Food Squaremleka kokosowego (400 ml)150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)Przygotowanie:Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą
Food SquarePrzepis na ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z książki „Przepisy czytelników, ciasta i ciasteczka” Prosty przepis niewymagający żadnych umiejętności, na smaczne ciasto, które na pewno każdemu posmakuje. Idealny do niedzielnej kawki J Przepis na polewę rrarossa@gmail.com
RAROSSAPrzetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego. Przygotowanie Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić
Z miłości do słodkościJeśli macie jeszcze trochę czarnej porzeczki koniecznie zróbcie nalewkę... Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto bardzo dobrze działa przy problemach trawiennych i ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu można ją stosować przy nieżytach górnych dróg oddechowych i bólu gardła. Zimą będzie jak znalazł:):) Składniki: 500 g owoców czarnej porzeczki, 1/2 l wódki, 1/2 l wody(...)cukru. Przygotowanie Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając. Następnie przecisnąć owoce przez gazę. Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić
Z miłości do słodkościskórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec
Z miłości do słodkościPyszny orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki i mięty :) SKŁADNIKI(...)300g czarnej porzeczki (2 szklanki obranych owoców) 400g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 łyżeczki cukru garść mięty PRZYGOTOWANIE Porzeczki rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy zimny jogurt lub kefir oraz listki mięty. Miksujemy -i gotowe
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :) więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na kg owoców 1 kg czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu(...)Przebraną, czystą porzeczkę wsypać do garnka zasypać cukrem wymieszać i odstawić na 30 minut aby puściła sok ( ja nigdy nie zasypywałam cukrem, od razu gotowałam ten pomysł podpatrzyłam u anikagotuje i już u mnie zostaje J ) po 30 minutach wstawić na gaz i gotować ok 1,5 h lub do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ja lubię gęste dżemy
RAROSSA