łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego cukru 150 ml likieru migdałowego DEKORACJA: Ażurki z deserowej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami Goplana PRZYGOTOWANIE(...)masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki
Wanilia i Kardamondane. I jakoś dziwnym trafem się to zawsze sprawdza... Dawno nie jadłam żadnych placków. I właśnie wczoraj naszła mnie ochota na takie mocno owocowe. Co my mamy w ogródku? Porzeczki były ostatnio, wiśnie trochę za duże, agrestu już nie ma a czarne porzeczki jeszcze wcale nie takie czarne... I padło na maliny, dziko rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę
My simple kitchencholerstwo zdążyło urosnąć wyżej niż moja blond czupryna sięga. Ale koniec końców maliny zawsze się znajdą :) Od pary dni chodziło za mną ciasto drożdżowe. Najpierw miało być z czarnymi porzeczkami. Później myślałam nad czerwonymi porzeczkami. Jednak po ostatniej przeprawie po "buszu" padło ostatecznie na maliny. Z kremowym waniliowym serkiem. I kwaśnym lukrem cytrynowym. Poezja. Polecam na słodki początek weekendu :) Przepis
My simple kitchenWysyp piegów po biegu na słońcu. Mrówki biegające po stopach przy zbieraniu porzeczek w ogródku. A w oddali słychać grzmot. Fioletowe ręce od pysznych jagód. I usta. Lato. Tyle dobrodziejstw aż trudno się zdecydować. Tu maliny dojrzewające na krzakach, w ogródku pełno porzeczek. Gdzieś po drodze był jeszcze agrest a w kolejce czekają już wiśnie. A pomiędzy tym jeszcze jagody
My simple kitchenSkładniki : 1 kg czerwonych porzeczek 1 kg czarnych porzeczek 1 kg zielonego agrestu 1 kg malin 1 kg jabłek 1 kg aronii cukier woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Owoce oczyścić, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do każdego litrowego słoja wsypać po trochę wszystkich owoców tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja. Do każdego
Przepisy i porady kulinarnełatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook) , 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)litr śmietanki 36%, 500g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką
Z miłości do słodkościkurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania(...)płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do mięsa dodać marchewkę z groszkiem i mieszając dusić do zgęstnienia. Podawać
Tradycyjna KuchniaIdealne połączenie w sezonie na czerwoną porzeczkę. Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka bezowa pianka. Rozpływa się w ustach i zachwyca kombinacją dwóch sprzecznych nut smakowych. Robi się łatwo i szybko
Milion SmakówDżem który świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i serów - na przykład zamiast żurawiny. Delikatnie kwaśny smak porzeczek z lekką nutką słodyczy dzięki dodatkowi odrobiny cukru. No i oczywiście nie zapominajmy, że porzeczki zawierają pektyny, witaminy C i PP oraz żelazo, potas i garbniki - działają antybakteryjnie, przeciwdziałają niestrawności i regulują przemianę materii. Zachęceni
Milion Smakówciasto , jest przepyszne , mięciutkie wprost rozpływa się w ustach . Do ciasta dodałam pyszne masło orzechowo kakaowe firmy PRIMAVIKA a do przełożenia użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki firmy ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje niesamowity smak . Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe : 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki(...)kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 5 torebeczek malutkich śmietany fix 250 g miękkiego masła 1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej porzeczki firmy ORZECH 1 tabliczka czekolady mlecznej milka Wykonanie : Do garnka wlać olej , wodę, dodać cukier , cukier waniliowy , kakao ,masło orzechowo kakaowe . Wszystkie składniki rozpuścić , gotować
Sama słodycz i szczypta chilisłodki, że nie czuć w nim za nadto wódki. Mój niestety tym razem nieco się wymieszał;) Składniki 20 ml wódki 50 ml nektaru bananowego 100 ml soku z czarnej porzeczki 4 kostki lodu Sposób Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, zalewamy je wódką oraz sokiem bananowym, następnie ostrożnie, wolno, najlepiej lejąc na jedną kostkę lodu wlewamy sok z czarnej porzeczki
Kuchenne aromatymascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni
Plate of Joyjarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka(...)cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon i cukier. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć na 10 minut
Plate of Joystudzić na kratce. Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową. dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, 200 g świeżych malin, 150 g świeżej czerwonej porzeczki, świeże listki mięty cukier puder Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy schłodzoną. Smacznego
Plate of Joylitr mleka 2% 50g masła 300ml śmietanki 30% 2 duże jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu z wanilii 100g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 8 łyżek porzeczki z kompotu cukier puder Kaszę płuczemy zimną wodą i lekko podprażamy na suchej patelni. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, przeciętą wzdłuż laskę wanilii oraz wydrążone ziarenka.Całość podgrzewamy następnie dodajemy(...)wykładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 C. Upieczone ciasto studzimy. W między czasie porzeczki z kompotu miksujemy blenderem na gładko. Wylewamy na jagielnik. Brzegi ciasta możemy obsypać cukrem pudrem. Smacznego
Delicious Titbits