sprawdzonego,zaufanego.Druga sprawa to nieuszkodzone słoiki,dobre,niezardzewiałe zakrętki.Trzecie to przepis,po który zapraszam do mnie. Składniki: ogórki(dowolna ilość) czosnek korzeń chrzanu koperek liście z wiśni,porzeczki Zalewa: 1 l wody łyżka soli kamiennej Ogórki dokładnie umyć,koper i liście też.Chrzan i czosnek obrać i rozdrobnić na porcje.Ogórki układać pionowo,jaśniejszym końcem(...)słoik dawać po dwa ząbki czosnku,kawałek chrzanu(może być podzielony na dwie części) oraz jedną łodygę kopru z baldachem.Można również dołożyć po jednym liściu wiśni lub czarnej porzeczki. Zagotować wodę z solą i przygotowane ogórki zalać zalewą chłodną lub gorącą.Tutaj wszystko zależy od naszej woli.Jedna i druga technika dozwolona.Jeśli macie przefiltrowaną wodę lub źródlaną
Niespełnione zdolności kulinarnekakao. pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek dżem z czarnej porzeczki cukier puder (do posypania) Śliwki umyć, wydrylować, wrzucić do garnka aby się delikatnie uprażyły. Mąkę przesiać, dodać margarynę i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić(...)ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można ciasto pociąć na paski i zrobić ozdobną krateczkę, można wyłożyć jednolitą warstwę, albo jak u mnie porwać na małe kawałki i posypać nimi śliwki). Piec ok. 50 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejogurt, pudding z chia nabrał smaku pomarańczy, a dodatek mixu owoców spowodował, że mamy pyszny owocowy deser na śniadanie. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ten akurat pudding przygotowałam jak były jeszcze porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny czy jeżyny. Można też pudding barwić rozpuszczonym kakao, kawą, sokiem z buraków, kurkumą, czy barwnikami spożywczymi, doprawiać cukrem lub ekstraktem waniliowym, cynamonem, syropem smakowym(...)Świetnie smakuje też ze świeżymi owocami. Pudding chia z owocami: dla 2 osób 3 łyżeczki nasion chia 250 ml soku pomarańczowego 1 kopiasta łyżka jogurtu greckiego mix owoców (porzeczki, poziomki, banan, brzoskwinia) Ziarna chia wsypujemy do miseczki i zalewamy sokiem pomarańczowym. Mieszamy energicznie trzepaczką, następnie wstawiamy miseczkę na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy miseczkę z lodówki, dodajemy jogurt grecki i ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy(...)cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQsłoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki. 10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego
KUCHARNIAserek i ubijać do połączenia składników. Nie za długo bo może się zdarzyć że śmietana nam się zważy. Kiedy będzie gotowa włożyć do lodówki. Dżem porzeczkowy; 50 dag czerwonych porzeczek ok. poł szklanki cukru Porzeczki oderwać od szypułek i opłukać. Następnie wrzucić na patelnie lub do garnka o grubym dnie. Lekko rozgnieść je widelcem, zasypać cukrem i smażyc do momentu
Radość kipiąca uśmiechem.mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja (całe) 10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 garści dowolnych owoców - u mnie czerwona porzeczka W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu(...)proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto
Grunt to przepis!szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem
Szefowa kuchniKisząc ogórki odłóżmy na bok najmniejsze i do dzieła – póki sezon na ogórki gruntowe Zachowajmy smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem do produkcji zalewy, ogórki zalewamy w misce lub garczku(...)przesłodzić. W czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie do słoików wkładamy wymyte ogórki jasną stroną do góry, w miarę wypełniania słoika
Sezonowy Garnekciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi modyfikacjami pochodzi z blogu Arabeska - blog pachnący wanilią. Składniki(...)małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 kostki masła (300 g) dżem z czarnej porzeczki Posypka : 1 0 dag wiórek kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1/4 olejku waniliowego Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę
cucinarePełna aromatu delikatna nalewka Składniki • 0,5 l nektaru z czarnej porzeczki przepis na nektar w mojej kolekcji( lub syropu ) • 250 ml wódki Sposób przygotowania 1. • Do nektaru z czarnej porzeczki naleć wódkę zostawić na kilka tygodni by się połączyły smaki
W królestwie smaków Beatyłyżka ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego) Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy dżem z czarnej porzeczki domowy dżem malinowy z miętą Ser, żółtko, cukier i ekstrakt dobrze zmiksowałam wszystko ze sobą. KRUSZONKA: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczonego(...)posypanej mąką. Wyłożyłam na ciasto przygotowany ser biały na słodko, na nim poukładałam jeżyny, które na końcu posypałam kruszonką. Z pozostałego ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą. Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie
Blondynka Gotujerobienia soków ale również możemy używać go jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym(...)przepysznie, smakiem nie dorównują tym sprzedawanym w sklepie, które słodzone są dużą ilością cukru z zbędnymi konserwantami. Ja na przetestowanie sokownika zrobiłam sok z czerwonej porzeczki oraz słodkich papierówek. Niżej podaję wam instrukcję jak zrobić taki sok u siebie w domu Sok uzyskujemy poprzez poddawanie owoców działania gorącej pary. Do dolnego pojemnika
Marta Gotuje