masła 25g świeżych drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka herbaty marcha 1 łyżka ciemnego kakao żółtko z łyżką mleka ½ szklanka mrożonych porzeczek 1 białko Cukier puder Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier(...)warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą splatamy. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką, później smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypujemy porzeczkami, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 17o⁰ C na ok 35- 40 minut (do suchego patyczka). Gotowy wieniec przekładamy na kratkę do studzenia i jeszcze lekko ciepły smarujemy gęstym
Kuchnia w czekoladziebiszkopciki i masa jak na domowe wafelki - z mleka w proszku. Smak można przełamać dodając kawy do masy lub nasączając biszkopt likierem kawowym albo smarując biszkopt dżemem z czarnych porzeczek. Składniki biszkoptu*: 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy kajmakowej (składniki zimne; chłodzone 10-12 godzin(...)szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy) 1 łyżka kakao Dodatki: 120 g biszkoptów ew. kawa lub likier kawowy do nasączenia biszkoptu lub dżem z czarnych porzeczek (ale to opcje ciasta) Wykonanie: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić
Rodzinka w kuchnibanany i praktycznie gotowe. Najlepiej smakują na świeżo zaraz po usmażeniu. Moja propozycja podania: ciepłe placuszki posypane cukrem pudrem w towarzystwie konfitury brzoskwiniowej oraz mrożonych owoców np. borówek i porzeczek. Składniki na ok 15-17 placuszków 4 bardzo dojrzałe banany 2, 5 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia mrożone owoce: borówki(...)porzeczka czerwona konfitura brzoskwiniowa Banany rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy stopniowo mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, można dodać jeszcze trochę mąki jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk. Przygotowujemy dużą deskę. Ja owinęłam ją dodatkowo folią spożywczą, ponieważ mimo wszystko ciasto jest bardzo klejące. Jest to dobry sposób, żeby uniknąć dużego bałaganu;). Dzielimy ciasto na dwie
noteskulinarnyfigataki obiad to raj dla podniebienia. Na pewno będzie smakował dzieciom. Spaghetti w wersji na słodko :-) 200 g truskawek 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść porzeczek 1/2 szklanki malin 100 g serka twarogowego 1/2 szklanki śmietany 30 % mięta świeża Truskawki obieram, myję i kroję w plasterki. Kilka zostawiam do dekoracji. Przekładam do garnka, wsypuję cukier(...)Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Serek i śmietanę przekładam do miski i łączę mikserem. Nie dodaję cukru bo sos truskawkowy już jest słodki. Na talerzu układam makaron, dodaje sos, porzeczki, maliny, truskawki odłożone, serek, miętę
wesoła kuchniataki wieloowocowy kompot to już muszę robić obowiązkowo bo najczęściej znika w pierwszej kolejności. W tym roku zamiast zwykłego cukru dodałam cukier brzozowy tzw. ksylitol. Składniki: agrest czerwona porzeczka czarna porzeczka ksylitol woda Przygotowanie: Owoce obrać i umyć. Do umytych i wyparzonych litrowych słoików wsypujemy mieszankę owoców. Owoców powinno być co najmniej do połowy słoika. Do każdego słoika wsypać
Ala piecze i gotujePrzepis na naturalne lody z czerwonej porzeczki oczarował nie tylko mnie samą, ale i moją najbliższą rodzinę. To tylko kremówka w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami i odrobiną słodyczy a efekt wprost nieziemski. Lubię robić domowe lody. Latem nie ma dnia, bym nie miała w zamrażalniku jakiś lodów naturalnych. Zazwyczaj są to lody owocowe, ale i l ody solony karmel
AniaGotuje.plWypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)oleju 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając(...)tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również
Słodkie okruszkicukru kryształ 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta 18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać(...)wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przełożenie - wystudzone biszkopciki przekroić na pół. Na dolny biszkopcik rozsmarować nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć drugą część biszkopcika. Na koniec wierzch babeczki pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta i posypać posypką do ciasta. Rada: można użyć swojego ulubionego dżemu
Ciastka - domowe słodkościsernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Kulinarne przygody Gatitymleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko Przygotowanie: Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy(...)Dobrze wymieszać. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować 1/2 masy budyniowej waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i wycisnąć nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem waniliowy i lekko posmarować boki kremem. Na koniec ułożyć trójkąty ciasta z ciasta francuskiego, tak by lekko
Ciastka - domowe słodkościherbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej(...)CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny
Grunt to przepis!racuchów: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej, 1 łyżka amarantusa, 100 ml wody, 2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne), ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki nakładamy porzeczki. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni (20 minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg". Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci
Jeść, by żyć w zdrowiuWpis pochodzi z mgotuje.pl Dzisiejsze ciasto dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z dodatkiem michałków oraz bitą śmietaną. Ciasto smakuje wyśmienicie, najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami ciast przekładanych to koniecznie zajrzyjcie na bloga po inne przepisy(...)pudru -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku) Masa śmietanowa: -250 ml śmietanki 30% -250 g serka mascarpone -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej) -50 g gorzkiej czekolady -100 g orzechów laskowych Przygotowanie --> Ciasto: --> Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować (cukier musi się rozpuścić). Mieszankę odstawić
Marta Gotujesobie właśnie taki deser. Owoce można skomponować dowolne – osobiście najbardziej lubię mixy, ale koniecznie z dodatkiem śliwek i truskawek lub malin. Z kolei takie kwaśne owoce jak wiśnie, porzeczki i jeżyny równoważą słodycz kruszonki i też dobrze tu pasują. No i jabłka, koniecznie dodajcie też jabłka:) W wersji de lux owoce można podać z gałką lodów – jak rozpusta(...)pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i obsypujemy niewielką ilością cynamonu. Do miski przekładamy również owoce mrożone. Jeśli używamy kwaśnych owoców takich jak np porzeczki czy wiśnie, możemy całość delikatnie dosłodzić niewielką ilością cukru. Mieszamy. Owoce przekładamy do większej formy żaroodpornej lub specjalnych kokilek (ja dysponuję tylko 4 kokilkami, resztę owoców zapiekłam w blaszce
Smaki Na Talerzu