Dzisiaj proponuję Wam kochani wykorzystać troszeczkę owoców sezonowym tj. maliny i porzeczki, a smak koktajlu wzbogacić owocem mango. Tego rodzaju koktajle są banalnie proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przede wszystkim zawierają ogromną ilość witamin.Maliny i porzeczki to bogactwo witaminy C i błonnika, jak i źródło antyoksydantów, więc warto je spożywać w dużych ilościach, wtedy kiedy możemy
SMYKWKUCHNIGorąco i pić się chce więc polecam pyszny i orzeźwiający kompocik owocowy w którym dominuje czarna porzeczka.składniki:500 g czarnych porzeczek400 g truskawek(użyłam mrożonych
Monia miesza i gotujeKolejne letnie owoce dochodzą do głosu . Białe , czerwone i te czarne ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich przetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżka 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 op cukru waniliowego 125 g serka mascarpone (pół małego opakowania) 3 jajka ok 50 dkg czarnych porzeczek 8 łyżek cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodac do niego pokruszone drożdże , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem
Malinowa Kawiarenkawiem jak to się stało, ale nigdy wcześniej nie robiłam koktajlu z porzeczek. Od tego roku to zmienię. Chociaż muszę przyznać, że córce nie posmakował. Głównie ze względu na pestki, a tych można się pozbyć. Ja jednak w koktajlu się zakochałam. Idealny na kolację czy drugie śniadanie. Zdecydowanie do powtórzenia i to nie raz. Składniki: 100 g czerwonych porzeczek(...)jogurtu naturalnego 100 g mleka 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Porzeczki odszypułkować i opłukać. Mleko i jogurt powinny być lekko schłodzone. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Podawać natychmiast
Sto kolorów kuchnibawiących się dzieci, plusk wody w ogrodowychbasenach sąsiadów. Lato, wakacje w pełni. A ja chcąc się czymś zając, skubię.Skubię ciasto. SKUBANIEC Z AGRESTEM I CZERWONĄ PORZECZKĄ.(Babcina receptura)500g mąkiłyżka kakao5 żółtek5 białek + 1 łyżka cukru5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniakostka margarynyoczyszczony agrest i porzeczkiZ mąki, żółtek, proszku, 5 łyżek cukru i margaryny zagniotłam ciasto.Podzieli(...)jednej z nich dodałam kakao i wyrobiłam.Małą kwadratową blachę natłuściłam, wysypałam mąką. Najpierw poskubałamjasne ciasto, przykrywając w miarę szczelnie dno (nie uciskac!), następnieposkubałam ciemną porcję. Na ciasto wysypałam porzeczki, przesypałam cukrem,porozrzucałam agrest.Z białek ubiłam sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie rozłożyłam na wierzchu. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni, piekłam 45 minut.Smacznego
W kuchni Karmel-itkicukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki.Pieczemy 20 minut
Zainspirowana w kuchnidokładnie wymieszać. ostudzić. Owoce zmiksować najlepiej jak idzie, a następnie przetrzeć przez sitko. Pestki od owoców wyrzucić. Powinniście uzyskać z tej porcji owoców około 1 szklanki czystego przecieru z porzeczek. Twaróg, cukier, przecier z porzeczek, zimną galaretkę zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, musi napęcznieć. Następnie zalać odrobiną wrzątku, wymieszać i ostudzić. Podczas mieszania wlewać schłodzoną żelatynę
Kuchnia Pokoleńwlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić
moj przepis nazdecydowanie letnie przysmaki, takie jak np. ciasta bez pieczenia. Dziś własnie takie ciasto bez pieczenia dla Was przygotowałam! Jest to lekka, słodka pianka pokryta duża ilością kwaśnych, czerwonych porzeczek, które wspaniale przełamują słodki smak pianki. Ciasto jest łatwe i szybkie, bo wymaga tylko kilku składników. Zawsze się udaje i z całą pewnością poradzą sobie z przygotowaniem nawet ci, którzy myślą(...)kakaowe albo w czekoladzie ( np. maltanki )- 15 szt * herbatniki zwykłe – 15 szt * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka owoce leśne – 1 szt * galaretka przezroczysta – 1 szt * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Spód formy wykładamy zwykłymi herbatnikami. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Galaretkę owoce leśne w takiej samej ilości. Obie studzimy. Połowę zimnej śmietany ubijamy na sztywno, powoli
Ostra na SłodkoPyszny prosty deser albo lekkie śniadanie. Doskonały na letni dzień. Islandzki przysmak z ulubionymi owocami - ja wybrałam maliny, borówki i czarne porzeczki. składniki: skyr naturalny 2 łyżki malin 2 łyżki borówek 2 łyżki czarnych porzeczek wykonanie: Skyr wyjmuję delikatnie z pojemnika, układam na talerzyku i dekoruję owocami. Gotowe
babka w formieImprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą – Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z mocno czekoladowym kremem. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Babeczki można dowolnie udekorować kolorowymi posypkami cukrowymi lub owocami. Bardzo polecam, świetne na imprezę(...)120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować
Mała Cukierenkaciast jakie upiekłam, to ten sernik znajdzie się w ścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam! Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO(...)szklanki oleju 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), lub mąki ziemniaczanej lub sernix-u 5 białek szczypta soli 1/2- 3/4 szklanki kwaśnych owoców jagodowych (u mnie jagody i czerwone porzeczki lecz mogą być również wiśnie, jeżyny itp.) świeże lub mrożone Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Białka ubijamy z solą, odstawiamy. Do miski przekładamy kolejno ser, cukier, cukier
Rozpustne gotowanieporcje 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości 1 łyżka sosu sojowego szczypta suszonego imbiru 2 dojrzałe awokado 1 szalotka ½ limonki 2 łyżki sezamu 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji kiełki groszku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado(...)połącz go z sosem sojowym oraz imbirem i ułóż na musie z awokado. Sezam podpraż na suchej patelni i posyp nim gotowego tatara z tuńczyka. Wierzch potrawy ozdób białą porzeczką i kiełkami groszku
Food Squarednie garnka, powidła na pewno się przypalą. Gotowałam tak powidła ze śliwek i wyszły pyszne. Podczas porządkowania zamrażarki znalazłam zamrożone śliwki, borówkę amerykańską i czarną porzeczkę. Dlatego moje powidła są właśnie z tych owoców. Składniki: – 2,5 kg owoców, u mnie śliwki, czarna porzeczka i borówka amerykańska – 400 g cukru
To co kochamObok tej tarty nie można przejść obojętnie. Duża ilość leśnych owoców (malin, borówek, porzeczek) oraz krem patissiere o lekko migdałowym smaku. Kwintesencja lata! Składniki: (na formę o średnicy 23 cm) Kruchy spód: 190 g mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli 100 g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Krem patissiere: 450 ml mleka(...)masła 15 g cukru migdałowego 4 żółtka kilka kropel aromatu migdałowego 25 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 300-400 g mieszanki leśnych owoców (malin, porzeczek, borówek itp.) Przygotowanie: Ceramiczną formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę, a następnie szybciutko rozwałkować na okrągły placek (podsypując stolnicę
Nastoletnie Wypiekanie