Przyznam szczerze, że po latach zniechęcenia (ech, te dziecięce traumy) powróciłem do czerwonej porzeczki i powrót ten okazał się bardzo przyjemny. Smak dzieciństwa czyli porzeczki ucierane w szklance z cukrem przywodzi miłe wspomnienia… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuszklanki oleju, szklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Porzeczki wykładamy na masę kokosową, zalewamy tężejącą galaretką
Pobite gary BarbaryCudowne, wręcz boskie połączenie! Kwaśne porzeczki, słodkie borówki, kremowy jogurt - to po prostu nie może się nie udać :) Od dziś jeden z moich ulubionych koktajli :) SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1/2 szklanki czarnych porzeczek 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę
DefinicjaSmakumożecie zrobić wykorzystując zwyczajny pojemnik na kostki lodu. Ja zdecydowałam się na taki w kształcie kwiatuszków (można go dostać w Ikei). Gotowe miseczki proponuję wypełnić drobnymi owocami, jagodami, malinami, porzeczkami i udekorować np. serkiem homogenizowanym wyciśniętym szprycą lub po prostu nałożonym małą łyżeczką. Mocno schłodzone – idealne na letnie popołudnie :) Potrzebne będą: tabliczka czekolady (ja użyłam białej) olej kokosowy pojemnik(...)kostki lodu patyczki do lizaków lub wykałaczki drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki serek homogenizowany lub bita śmietana Poprzedniego dnia zamrażamy wodę w pojemniku, do każdej kostki przed zamrożeniem wkładamy patyczek lub wykałaczkę. Owoce myjemy i odstawiamy na ściereczkę, żeby wyschły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli Wasza biała czekolada po rozpuszczeniu wygląda bardziej jak kluska niż polewa, dodajcie
CiastkozercyMocny, intensywny i prawie czarny a jednak granatowy. Koktajl z 3 najciemniejszych owoców: jagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk antyoksydantów oraz dodatkowe działanie regulujące metabolizm to kolejne zalety koktajlu. Dzięki zawartości kwercetyny w miodokrzewie nasz napój wspomoże dodatkowo alergików. Nasz miodowy krzew to prawdziwy przysmak który z odrobiną miodu genialnie skomponuje się(...)naszymi owocami. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 2 garście jagód 1,5 garści borówki amerykańskiej 1 garść czarnej porzeczki ostudzony napar 250ml z miodokrzewu (1 łyżka) 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki na gładką konsystencję. Przelewamy do szklanek. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do przygotowania porzeczkówki będziemy potrzebować 2 duże słoje, 2 butelki, sitko i filtr do kawy lub gaza. 1. Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy, oddzielamy od gałązek. Wkładamy do dużego słoja (użyłam czterolitrowego
My Culinary Artdzisiejszym przepisie pokażę jak w łatwy sposób przemycić energetyczne działanie dwóch świetnych suplementów: Guarany i młodego jęczmienia. Gorzki smak guarana i trawiasty jęczmienia dobrze ukryją świeże brzoskwinie i biała porzeczka dając tym samym świetną porcję witaminy C. Warto dodać cukier brzozowy by nasz koktajl miał odczyn zasadowy i nie wpływał źle na zęby. Polecam wykorzystać np. opakowania po funkcjonalnych napojach(...)napój i np. zabierzemy go na weekendową wycieczkę :). POLECAM! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 dojrzałe brzoskwinie bez skóry i pestki pokrojone na kawałki Garść białych porzeczek poobrywanych z gałązek Mocny napar z zielonej herbaty 150ml (schłodzony) 2 łyżeczki cukru brzozowego 3 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka guarany mielonej 1 łyżeczka młodego jęczmienia Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie
Kuchnia PROzdrowotnabardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :). Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki (Schłodzone) : 2 garście obranej z gałązek białej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek przekrojonych na pół 200 ml śmietanki 30% tł. 2-3 garście wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki(...)łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru trzcinowego 2/ Warstwa czerwona: miksujemy: arbuz, truskawki, sok z limonki i 2 łyżki cukru trzcinowego 3/ Nakładamy białą warstwę do połowy szklanki (może być 2/5 gdzieś) a następnie nakładamy czerwoną lejąc ją po łyżce którą trzymamy przy ściance obracając dookoła. 4/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie gładkie i zwarte ciasto. Na końcu wsypać obrane i umyte porzeczki. Łyżką kłaść porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć
My simple kitchenprzez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Porzeczkowa beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 220 g porzeczek 100 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi a na końcu z porzeczkami. Wyłożyć na ciasto i piec przez
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 200 g porzeczek sok z 2 pomarańczy 1 banan Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać do blendera. Dodać obranego banana ze skórki oraz porzeczki. Zmiksować. Koktajl można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się pestek. Smacznego
Moja Galeria Smakuzabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce. Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami(...)Tarta rustykalna z owocami lata Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka) 2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć
Smakołyki Berenikiżywnością: Ziele czystka! dziś w koktajlowej odsłonie z sezonowymi owocami. Oryginalny i ciekawy smak - gwarantowany!. Ten koktajl to antyoksydacyjna bomba w której główną rolę grają: ziele czystka, czarna porzeczka czy też sok z limonki. Warto dodać że czystek świetnie wspomaga alergików i działa antyhistaminowo. Dodatek malin i brązowego cukru wzbogaci smak i sprawi że może to być Wasze najzdrowsze orzeźwienie(...)tego lata :). POLECAM! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: Garść owoców porzeczki czarnej 2 garście malin 2 łyżki soku z limonki Ostudzony napar z czystka 2,5 łyżki zaparzone w ok 1,5 litra wody 5-7 łyżek cukru trzcinowego (w zależności jak słodkie są maliny) Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy
Kuchnia PROzdrowotnaFajne ciasto mam dla Was dzisiaj. Jest to ciasto ucierane z agrestem i porzeczką białą. Jest ono tak aromatyczne, wilgotne , powiedziałabym nawet że zakalcowate i takie pyszne, polecam. Jogurtowe ciasto z agrestem i porzeczką białą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepudru wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady startej 100 ml nalewki porzeczkowej wymieszanej z 25 ml wody wykonanie cista: Pierwszy blat ponczujemy nalewką, rozsmarowujemy 1/2 dżemu porzeczkowego, wykładamy całą masę serową, przykrywamy drugim
Domowy Smak Jedzenia