Truskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną(...)śmietana 18% kwaśna – 400 g * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * grysik/kasza manna – 120 g * wiśnie – ok.200 g * borówki – ok. 100 g * porzeczki czerwone – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO CZEKOLADOWE : Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi. Dokładnie zmiksowane
Ostra na SłodkoSkładniki: 5 kg czarnej porzeczki 2 ½ cukru lub mniej, do smaku sok z 1 cytryny Wykonanie Porzeczki obrać ,umyć. .Zasypać cukrem,wymieszać, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 1 - 2 godziny,mieszając od czasu do czasu.,do zgęstnienia dżemu.Dodac sok ,wymieszać. . Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje! Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk
w mojej kuchniMoja propozycja na dziś to szybkie, aromatyczne, chrupiące, słodkie i kwaskowe zarazem rogaliki. Nadzienie stanowi bowiem porzeczka biała całkiem już zapomniana oraz miód akacjowy z tego roku. Zawijamy to wszystko w ciasto francuskie, do piekarnika i deser gotowy, no musi się jeszcze upiec. Rogaliki francuskie z białą porzeczką i miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok. 2. Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Miksujemy(...)Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego
My Culinary Artwody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy
Domowy Smak Jedzeniasztuk) 1 kg twarogu sernikowego aromatyzowanego wanilią ( z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki białego cukru 1 laska wanilii (opcjonalnie) 150g czekoladowych herbatników 50 g masła casis curd 200g czarnych porzeczek 2 jajka 2 żółtka 50g cukru 50g masła 2 łyżki białego rumu dodatkowo ulubione owoce czekolada mięta/melisa płatki czekolady/kokosa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem(...)dołeczek, w którym później będzie można umieścić ulubione dodatki. Blachę z serniczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 25 minut. W tym czasie w rondelku umieścić porzeczki z cukrem i podgrzewac do momentu, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Przelać z powrotem do garnuszka dodać żółtka, jajka i wymieszać najlepiej trzepaczką
DefinicjaSmakuProdukty Potrzbne; kefir -400 Ml jogurt naturalny0 400 ml śmietana- 20 ml mleko- 50 ml truskawki- 25 dag Bazylia- 5 Sztuk czarna porzeczka- 10 dag miód- 2 łyżeczki Sposób Przygotowania; 1. Wlać do garnka wszystkie produkty mleczne. 2. Mieszając dodać truskawki, czarną porzeczkę i bazylię. 3. Blendować to wszystko dodając miód do smaku. 4. Gdy wszystko już nabierze koloru
pichcisztoodstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzchu rozprowadzić masę z białą czekoladą. Schłodzić 12 godzin. Można udekorować borówkami Smacznego
Chocolate Muffin BlogWszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui(...)mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego
Plate of Joyporze roku są szczególnie smaczne i zdrowe. Składniki na 3-4 porcje 1 duży ananas 1 mango 3 garście truskawek 2 garście czereśni 1 garść czerwonych porzeczek 2 kiwi 1 banan sok z 1 cytryny 1-2 łyżki miodu Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Ananasa przekrawamy razem z "pióropuszem" na pół. Delikatnie wycinamy wnętrze i oddzielamy twardy środek. Wypływający(...)wlewamy do szklanki Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wokół pestki. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Czereśnie drylujemy rozcinając na połówki. Porzeczki ściągamy z gałązek. Kiwi obieramy i kroimy w male kawałki. Banana obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do soku ananasowego dodajemy miód, mieszamy.Pokrojone owoce mieszamy w misce i polewamy sosem. Smacznego
Pełny talerzbardzo ten deser skojarzył mi się z latem że tak też go nazwałam. Porzeczki zawsze kojarzą mi się z latem nawet te mrożone. Deser jest lekki i smakowity, polecam serdecznie. Letni deser z porzeczki czerwonej i mleka ukwaszonego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieporcji 2 szklanki pełnoziarnistego ryżu pół szklanki orzechów włoskich 2 nektarynki pól szklanki czerwonych porzeczek 12 łyżeczek syropu czekoladowego (takiego do kawy) 5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego 200 g naturalnego serka homogenizowanego szczypta soli Gotujemy ryż na sypko. Nektarynki kroimy w kostkę, orzechy kroimy na mniejsze cząstki. Serek mieszamy z masłem czekoladowo-orzechowym. Przygotowujemy 6 identycznych miseczek i układamy równomiernie(...)warstwami: serek z masłem, ryż, nektarynka, ryż, porzeczki, orzechy, 2 łyżeczki sosu czekoladowego. Zajadamy
Humanistka w kuchnidary lata”. Dzięki dużej zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey. SKŁADNIKI: 900g czerwonych porzeczek 900g malin 300g jeżyn 1kg cukru 2 saszetki herbaty earl grey WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek
Pyry na Gazmuffinek : 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1/2szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg mrożonych porzeczek Pół łyżeczki zapachu do ciasta (ja dałam pomarańczowy) Sposób wykonania: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko(...)zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone porzeczki i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec w temperaturze 200ºC przez
Na słodko lub wytrawniesmaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)kwaśnej śmietany Składniki na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym Dodatkowo: 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać). 3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić
Na słodko lub wytrawnie