Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Jeśli lubicie niezbyt słodkie dżemy to polecamy taki.  Składniki:  1,5 kg czereśni 500 g porzeczki 1 szklanka cukru 2 opakowania żelfixu (bez cukru) Przygotowanie:  Czereśnie umyłem, wypestkowałem. Zasypałem cukrem. Odstawiłem, aby puściły sok. Gotowałem na małym ogniu, mieszając czasami. Po ok. 2godzinach dodałem porzeczki. Gotowałem dalej, aż masa zgęstniała. Wtedy dodałem żelfix bez cukru. Odstawiłem. Następnego dnia ponownie zagotowałem, gorący dżem przełożyłem do wysterylizowanych słoików. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu R'n'G Kitchen

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.