porzeczki - 3095 przepisów (strona:84/207)

Kalendarz przetworów 261

truskawki; poziomki;  czereśnie;  szpinak;  młode buraczki z liśćmi;  kwiaty czarnego bzu;  koperek.  Przetwory w lipcu  W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie.  To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów:   soków,  dżemów,  musów,  galaretek,  konfitur(...)nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:  jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową;  groszek; ogórki.  Przetwory w sierpniu  Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc

Ukojenie Podniebienia
Sernik z czerwoną porzeczką 130

Składniki: Spód 200g mąki 60g cukru 200g zimnego masła Ciasto ok szklanki obranych i umytych porzeczek 500g zmielonego twarogu 200g cukru opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej) 4 jajka 100g naturalnego jogurtu 200g gęstej śmietany 18% łyżka soku z cytryny pół opakowania budyniu waniliowego   Przygotowanie: Spód ciasta:   Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma(...)piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min   Ciasto: Połączyć wszystkie składniki i utrzeć je mikserem. Wylać ok 3/4 powstałej masy na podpieczony spód i wyrównać. Posypać czerwoną porzeczka po całej powierzchni, zalać resztą masy i wyrównać. Wstawić sernik do piekarnika do 180stC na jedną z niższych półek. Pod spodem podstawić blaszkę, by skapujący tłuszcz z wodą nie zabrudził piekarnika

Ukojenie Podniebienia
Chrupiące ogórki małosolne – na sucho 261

prostą i szybką metodę przygotowania. Ogórki małosolne – na sucho: 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren gorczycy(...)miałkiej soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren gorczycy

Poezja smaku
Pychotka lub Pani Walewska 481

pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś nie specjalnie pracochłonne jest. Sekret tkwi w dobrze ubitych białkach. Ja przełożyłam je domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale takim, w którym są całe owoce i wyszło bardzo pysznie.Czy jest trudne? Według mnie nie. Można piec placki pojedynczo, ale wtedy białka należy podzielić na pół i ubijać tuż przed samym(...)wyczuwam kryształków cukru wiem, że już nie muszę dalej miksować, ale tu jeszcze na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam krótko.  Dodatkowo: 450 g słoik dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy) migdały w płatkach Blaszki z ciastem wyciągnęłam z lodówki, ciasto posmarowałam dżemem, na który wyłożyłam ubita pianę z białek. Wierzch posypałam migdałami w płatkach i wstawiłam

Blondynka Gotuje
Mleczna kostka Toffi 421

180st. Ostudzić. Mleczna masa:   500ml mleka skondensowanego niesłodzonego,  400ml śmietany 30%,  3 czubate łyżki żelatyny,  5 łyżek cukru pudru,  4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,   200g masy krówkowej o smaku kukułki (użyłam Helio ),  orzechy włoskie do posypania. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko ubijać z cukrem około(...)mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową

Z miłości do słodkości
Gofry na słodko 115

KAŻDĄ OKAZJĘ . Przepis podobny do  tego , ale zamiast wody dodałam mleka i całe jajka. Jako dodatek do gofrów u nas królował cukier puder i domowy dżem z czarnej porzeczki - pyszne są też z owocami i bitą śmietaną. Są mało słodkie więc można do nich dodać wszystko, na co mamy ochotę. Bardzo polecamy! 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka(...)posmarować ją pędzelkiem zamoczonym w oleju, aby pierwsze gofry łatwo odchodziły. Piec do złotego koloru. Gorące gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem (u mnie dżem z czarnej porzeczki). Najlepsze gorące posypane cukrem pudrem  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort urodzinowy dla mojej małej księżniczki 187

słodki) na 200 ml mleka do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym wiórki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl kwiatki płatki do dekoracji dżem z czarnej porzeczki świeczki - u mnie różowe kotki, które wybrała solenizantka Przygotowanie: Przygotowanie biszkopta - wersja tradycyjna: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier(...)Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu brzoskwiniowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu brzoskwiniowego. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również

Słodkie okruszki
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 110

grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie(...)kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny

królestwo garów
Wielkanocna Pisanka warstwowa 147

masło 300 g ksylitol Kłos-Pol 100 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo: nadzienie o smaku kukułki 300 g nadzienie o smaku kiwi 200 g nadzienie dwie porzeczki 100 g czekolada dekoracyjna biała i ciemna kolorowa posypka kolorowe kuleczki   Krok 1 Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę( pszenną i krupczatkę) w raz z proszkiem do pieczenia. Wbijamy(...)cztery szt).Pieczemy po 2 szt w 170 stopniach koło 15-20 minut.Po upieczeniu nasze pisanki chłodzą się.1 blat przekładamy nadzieniem z kukułki 2 blat nadzienie dwie porzeczki 3 blat nadzieniem z kiwi ,boki smarujemy nadzieniem pomarańczowym

Różowa kuchnia
Zielony mech 169

krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie) już przed mrożeniem dokładnie go osuszyłam. Szpinak zmiksowałam(...)Dodajemy serek mascarpone oraz sok z ½ limonki – wyrabiamy robotem na najniższych obrotach lub łyżką. Masę nakładamy na spód posmarowany dżemem, wyrównujemy powierzchnię. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem oraz owocami granatu (porzeczki, borówki… ). Boki również posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na 2 godziny (lub na noc) do lodówki. Zielony mech zrobiłam w formie kwadratowej o wymiarach 24 x 24cm, jednocześnie zwiększyłam o połowę

mojewypiekiinietylko
Mazurek z pianką 140

mazurka domowe konfitury. Ja swój mazurek zrobiłam z kwaśno-słodkim dżemem mirabelkowym domowej roboty (można taki też kupić), ale fajnie się sprawdzi też np. konfitura lub dżem z czarnej porzeczki lub malin.   MAZUREK z PIANKĄ i MIRABELKĄ  Składniki:  ciasto: 200g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka skórka otarta(...)cytryny pianka: 250 g śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa  dodatkowo: 1 słoik konfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby Przygotowanie: ciasto: Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy

Bon appetit mon amie
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone 8179

blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica 23-25 cm) Biszkopt różowy: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo:  dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych

Kuchnia domowa Ani
Kisiel z owoców leśnych 196

Składniki na 2-3 porcje: ok 200 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub innych (np. maliny, truskawki, porzeczki) 2-3 łyżeczki cukru, w zależności od upodobania 1 szklanka wody  1 łyżka mąki ziemniaczanej jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny lub bita śmietana Przygotowanie: Owoce wsyp do rondelka i wlej pół szklanki wody. Dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj

Anioszek w kuchni
Smak lata 110

margaryny    240 ml mleka    2 jaja    2 łyżeczki proszku do pieczenia    szczypta soli    350 g porzeczek    150 g rabarbaru     olej do smarowania blachy Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce(...)mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy. Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi owocami, albo nie dzieląc

peggiwkuchni
Koktajl jogurtowo porzeczkowy 124

Taka nasza wariacja na temat orzeźwiającego napoju, wyskokowego ;)    Składniki 100 ml Bols natural yoghurt liqueur 250 g czerwonej porzeczki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miksera wlewamy likier. Porzeczki oczyszczamy, dodajemy do likieru. Razem miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen