porzeczki - 3095 przepisów (strona:88/207)

Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym 405

makowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki  i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco polecam(...)serka waniliowego homogenizowanego ½ szkl. cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka 2 łyżki żelatyny 200 g miękkiego masła Dodatkowo: słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki 80 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! (oprócz wody). Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka wymieszać z olejem

Nastoletnie Wypiekanie
ucieraniec porzeczkowy z galaretkową śmietaną... 121

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, czerwona porzeczka 1 kg, śmietana 30 % 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa ma być gęsta forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem(...)posypana tartą bułką - ciasto rozsmarować na blaszce obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest obłędnie smaczne, kwaskowate, i słodkie zarazem.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki kiszone 156

Składniki: 1 kg ogórków 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu 3 liście porzeczki duży koper  sól (1 łyżka na litr wody) Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać z łupinek, chrzan pokroić na mniejsze kawałki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego słoika włożyć po gałązce kopru, liść porzeczki. Następnie układamy pionowo ogórki, dodajemy po 3 kawałki chrzanu, 2 ząbki czosnku(można dodać

magiczna kuchnia Kasi
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 134

oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić  i  polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru. Składniki na ok. 12 szt :  2,5 szklanki mąki pszennej ( ok. 38dkg)  3 dkg świeżych drożdży( lub 7 g suchych)  3/4 szklanki mleka(...)wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier owocowy : 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika) 4 łyżeczki cukru pudru Ucierać razem aż powstanie gęsta, szklista masa Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól. Wymieszać

Maślane ciasteczko
OGÓRKI KISZONE 111

sprawdzonego,zaufanego.Druga sprawa to nieuszkodzone słoiki,dobre,niezardzewiałe zakrętki.Trzecie to przepis,po który zapraszam do mnie. Składniki: ogórki(dowolna ilość) czosnek korzeń chrzanu koperek liście z wiśni,porzeczki   Zalewa:   1 l wody łyżka soli kamiennej  Ogórki dokładnie  umyć,koper i liście też.Chrzan i czosnek obrać i rozdrobnić na porcje.Ogórki układać pionowo,jaśniejszym końcem(...)słoik dawać po dwa ząbki czosnku,kawałek chrzanu(może być podzielony na dwie części) oraz jedną łodygę kopru z baldachem.Można również dołożyć po jednym liściu wiśni lub czarnej porzeczki.  Zagotować wodę z solą i przygotowane ogórki zalać zalewą chłodną lub gorącą.Tutaj wszystko zależy od naszej woli.Jedna i druga technika dozwolona.Jeśli macie przefiltrowaną wodę lub źródlaną

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką 157

kakao.   pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek dżem z czarnej porzeczki cukier puder (do posypania) Śliwki umyć, wydrylować, wrzucić do garnka aby się delikatnie uprażyły. Mąkę przesiać, dodać margarynę i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić(...)ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można ciasto pociąć na paski i zrobić ozdobną krateczkę, można wyłożyć jednolitą warstwę, albo jak u mnie porwać na małe kawałki i posypać nimi śliwki). Piec ok. 50 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pudding chia z owocami 147

jogurt, pudding z chia nabrał smaku pomarańczy, a dodatek mixu owoców spowodował, że mamy pyszny owocowy deser na śniadanie. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ten akurat pudding przygotowałam jak były jeszcze porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny czy jeżyny. Można też pudding barwić rozpuszczonym kakao, kawą, sokiem z buraków, kurkumą, czy barwnikami spożywczymi, doprawiać cukrem lub ekstraktem waniliowym, cynamonem, syropem smakowym(...)Świetnie smakuje też ze świeżymi owocami. Pudding chia z owocami: dla 2 osób 3 łyżeczki nasion chia 250 ml soku pomarańczowego 1 kopiasta łyżka jogurtu greckiego mix owoców (porzeczki, poziomki, banan, brzoskwinia) Ziarna chia wsypujemy do miseczki i zalewamy sokiem pomarańczowym. Mieszamy energicznie trzepaczką, następnie wstawiamy miseczkę na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy miseczkę z lodówki, dodajemy jogurt grecki i ponownie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 151

Czas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy(...)cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut).    Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Słoikiem jestem! 242

słoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki.  10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego

KUCHARNIA
Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 125

serek i ubijać do połączenia składników. Nie za długo bo może się zdarzyć że śmietana nam się zważy. Kiedy będzie gotowa włożyć do lodówki. Dżem porzeczkowy; 50 dag czerwonych porzeczek ok. poł szklanki cukru Porzeczki oderwać od szypułek i opłukać. Następnie wrzucić na patelnie lub do garnka o grubym dnie. Lekko rozgnieść je widelcem, zasypać cukrem i smażyc do momentu

Radość kipiąca uśmiechem.
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 232

mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja (całe)  10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   6-7 garści dowolnych owoców - u mnie czerwona porzeczka W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu(...)proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.  Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką.   Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto

Grunt to przepis!
Kruche babeczki z budyniem i owocami 133

szklanki  mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru  2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem

Szefowa kuchni
Ogórki konserwowe 132

Kisząc ogórki odłóżmy na bok najmniejsze i do dzieła – póki sezon na ogórki gruntowe Zachowajmy smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem do produkcji zalewy, ogórki zalewamy w misce lub garczku(...)przesłodzić. W czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie do słoików wkładamy wymyte ogórki jasną stroną do góry, w miarę wypełniania słoika

Sezonowy Garnek