cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez skórki, przez 30-40 minut) ziarenka z 1 laski wanilii 8-9 łyżek musu z malin i porzeczek (garść porzeczek i malin smażymy przez 5 minut na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny wody, studzimy) Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek
Mango Papajamożliwości kompozycyjnych. Moje tarty rozchodzą się też błyskawicznie i bardzo szybko znikają w brzuchach rodziny i przyjaciół. Dzisiaj tarta malinowo-porzeczkowa - niebo w gębie! :) TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki) - 200 gram masła - 100 gram cukru (najlepiej pudru) - 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy je, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Składniki na nadzienie: - 500 gram porzeczek czerwonych - 500 gram malin - 3 łyżki cukru Przygotowanie nadzienia: Owoce pozbawiamy szypułek, myjemy, wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy część owoców i podsmażamy chwilkę aż cukier się rozpuści. Masę
Życie zamknięte w smakumój mąż uważa, że są najlepsze na świecie. Właśnie teraz w moim ogrodzie rozpoczął się sezon na ogórki. Składniki: Ogórki ( dowolna ilość ) Koper Chrzan Czosnek Liście wiśni Liście czarnej porzeczki Sól ( najlepiej niejodowana ) Woda Wykonanie: O myciu nie ma co pisać, co trzeba umyć to każdy wie. Koper kroimy na kawałki ( dużymi, kuchennymi nożyczkami jest najprościej ), czosnek obieramy, ząbki dzielimy(...)długości 3 cm ). Do słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4 połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią do góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli na 1 L wody ( wystarczy zwykła kranówka ). Słoiki zakręcamy, odstawiamy na tacy
Smaki Ewypotrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element a mianowicie konfiturę z czarnej porzeczki. Zapewne zaletą tego tortu jest to, że nie jest skomplikowany i bez większych trudności można podjąć się tego zadania. Polecam. Składniki: Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie w przepisie na cytrynkę(...)może być mix z masłem ) Podwójny cukier wanilinowy Ewentualnie zamiennik : 1 kg gotowego twarogu łowickiego z wiaderka. Jest on słodzony z dodatkiem masła. Dodatkowo 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki Płatki migdałów Kolorowa posypka Wykonanie: Okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy. Z twarogu i innych składników wyrabiamy masę lub używamy zamiennika
Smaki EwyMalinowo-porzeczkowy chłodnik W upalny dzień, nikt nie oprze się owocowemu urokowi tej zupy. Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki mle ka 2 szklanki wody Sposób przygotowania Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i rozdrabniając owoce
Miód i pieprzprzede wszystkim zdrowy! Dzisiejsza wersja jest nieco kwaśna więc polecam dodać trochę więcej cukru lub po zagotowaniu dosłodzić do swojego smaku. ok. 200 g. wiśni ok. 100 g. czarnej porzeczki 2 l. wody 4 łyżki cukru (lub więcej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie wydrylować. Razem z porzeczką, wodą i cukrem zagotować i chwilkę pogotować, żeby owoce puściły soki. Następnie owoce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: porzeczki czarne 8 łyżek, jogurt grecki 250 ml, cukier puder 1,5 łyżki czarne porzeczki opłukać na sitku, odsączyć z wody, wsypać do pojemnika, dodać zimny jogurt grecki, cukier puder i łyżką wymieszać foremki lodowe napełnić do pełna jogurtem, powkładać patyczki i do zamrażalnika schować na kilka godzin foremki lodowe polać ciepłą wodą z kranu, lody łatwo wychodzą
W Mojej Kuchni Lubięlubi kokos. Jako, że ja należę do takich osób jak tylko znalazłam ten przepis musiałam koniecznie go wypróbować. I przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki(...)przez ok 35 minut. Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 15 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 kostki masła dżem z czarnej porzeczki Bułki zalewamy połową mleka, gdy zmiękną rozdrabiamy je widelcem. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki, gotować przez ok 5 minut. Gdy masa wystygnie masło utrzeć
Słodka Kraina WypiekówMalinowo-porzeczkowy chłodnik Gotowy chłodnik Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki mle ka 2 szklanki wody Sposób przygotowania Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie dodajemy
Miód i pieprztemperatura pokojowa) – 1 filiżanka cukru – 1 jajko – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 1 filiżanka soku pomidorowego (wyciśniecie sami z pomidorów z LokalnyRolnik.pl ) – 500 g czerwonej porzeczki ( kupicie na platrofmie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) Do przygotowania kremu: – opakowanie serka Philadelphia (Doppelrahmstufe, family pack) w temperaturze pokojowej – cukier kryształ Oba składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką(...)mieszać aż ciasto będzie gładkie. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Ciasto studzimy i wierzch pokrywamy kremem. Na końcu posypujemy czerwoną porzeczką. Dajcie znać jak sprawdza się ten przepis i czy Wam smakuje
Szybko Tanio Smaczniekakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców jest dobrym sposobem by oprócz samego ciasta dzieci zajadały się również owocami. SKŁADNIKI Na biszkopt(...)posypać wierzch ciasta małą ilością jagód do ozdoby (chociaż samo ciasto już ładnie wygląda i nie wymaga tego). Jeszcze raz podkreślam, że jagody można zastąpić innymi owocami, tj. czerwona porzeczka lub jeżyny
Passions hobbies lifeOwsianka z nektaryną, porzeczkami i mlekiem bananowym Składniki: - 100g płatków owsianych bio - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 1 dojrzała nektarynka - 2 łyżki czarnej porzeczki
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej – ja nie dodaję) 300-400 ml kremówki 36% 200-300 g konfitury z malin – w sezonie świeże owoce; maliny można zastąpić czarną porzeczką – te 2 owoce najlepiej komponują się z słodką bezą 50-80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubić z solą; gdy piana zacznie sztywnieć dodawać cukier partiami (nie wolno od razu całego(...)kapcie”. kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do KuchniSkładniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sos: 1-2 łyżki miodu szklanka czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białej ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Patelnię smarujemy(...)dwóch stron na złoty kolor, przed każdą kolejną partią warto ponownie posmarować patelnię tłuszczem. Teraz czas na sos. W rondelku podgrzewamy miód, aż zacznie lekko bulgotać, wrzucamy porzeczki, mieszamy i gotujemy ok 3-5 minut
Kulinarne InspiracjeSkładniki: Inspiracja: rozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili cebula sól i pieprz Cebulę drobno pokroić. W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować
Atlas Smaków