porzeczki - 3095 przepisów (strona:95/207)

Jagielnik z musem porzeczkowym 245

litr mleka 2% 50g masła 300ml śmietanki 30% 2 duże jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu z wanilii 100g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 8 łyżek porzeczki z kompotu cukier puder Kaszę płuczemy zimną wodą i lekko podprażamy na suchej patelni. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, przeciętą wzdłuż laskę wanilii oraz wydrążone ziarenka.Całość podgrzewamy następnie dodajemy(...)wykładamy do formy o  średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 C. Upieczone ciasto studzimy. W między czasie porzeczki z kompotu miksujemy blenderem na gładko. Wylewamy na jagielnik. Brzegi ciasta możemy obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Delicious Titbits
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 119

letnim pikniku. Chateau Tertre de Launay Entre-Deux-Mers 2014 . ( 19,99 zł.) kolejne bardzo smaczne świeże, aromatyczne i orzeźwiające letnie wino. Lekkie Sauvignon Blanc z aromatami liści porzeczki, agrestu, trawy oraz owoców cytrusowych. W ustach bardzo lekkie z przyjemną delikatną kwasowością. Finisz zaskakująco długi. Tak jak poprzednie, do picia solo lub delikatnych letnich sałatek. Les Queyrats Graves(...)przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów czerwonych owoców (wiśni, czarnej porzeczki), trochę pieprzu i czekolady. Taniny są dość intensywne, ale dobrze wtopione a ciało umiarkowane. Wino konkretne, do konkretnych dań z grilla – karkówce czy kiełbasie z ogniska na pewno da radę. Château

królestwo garów
Ciasta na Komunię Świętą 675

wilgotne borwnie - połączone z drylowanymi wiśniami i orzechami nerkowca, na wierzchu posypane dodatkową porcją czekolady. Niebo w gębie - nic innego nie można o nim powiedzieć! Torcik czekoladowy z czarną porzeczką Pierwszy torcik, jaki robiłam w życiu! Dla fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche

Moje Qulinaria
Szwedzkie klopsiki 184

jakiegokolwiek innego dania? Dziewięć i pół miliona Szwedów nie może się mylić. Bardzo smakowitym pomysłem jest jedzenie ich w towarzystwie śmietanowego sosu z konfiturami. Mogą być z czarnej porzeczki, żurawiny lub jeżyn. To danie z gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa(...)angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek puree z ziemniaków i selera 5-6 średnich ziemniaków 1 mała bulwa selera 0,5l mleka 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól i biały pieprz szczypta cukru Sposób

W kuchni wieczorem
Rabarbarowe ptasie mleczko 155

śmietana się zmieszała z rabarbarem. (Nie miksujemy długo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy do rozcieńczania (z czarnej porzeczki, truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) rozrobiony z wodą. Biszkopt nasączamy syropem LUB smarujemy bardzo cienko dżemem

Jedzeniomania
Na pocieszenie 134

huczy od wiosny. Zacznijmy od najbardziej wiosennej rabaty. Zostawiłam na niej jaskółcze ziele- to niby chwast ale też zioło, a bardzo ładnie wygląda.  Wielkim źródłem radości są kwiaty porzeczek- jest nadzieja na pierwszy konkretny zbiór. Chociaż czarnej porzeczki do smażenia chyba nie starczy.  Kolejna radość ma na imię grusza- po naszym brutalnym przycięciu, kwiatów jest niewiele, ale pąki

les mirabelles
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 163

Słodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki.  Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera(...)cytryn 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie  (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach

Pora na pora i pomidora
Pierś gęsi z grilla 84

piersi z gęsi, 2 płatki gwiazdki anyżu, 8 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, sól 400 g czarnej porzeczki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, 4 nasiona kolendry, 1 łyżka miodu, cukier, sól, 3 łyżki zimnego masła, Pierś gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa. Przyprawy zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso(...)ładnie się przyrumieniło i ponownie odwrócić. Grillować około 15 – 20 minut. Następnie wyłączyć grill i trzymać pod przykryciem jeszcze około 10 – 15 minut. Temperatura nie powinna przekroczyć 200 stopni. Porzeczki zagotować z winem i przyprawami. Przetrzeć przez sito. Następnie odparować przez gotowanie. Doprawić miodem, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z zimnym masłem. Pierś pokroić plastry, polać sosem

królestwo garów
Muffiny z Jagodami 117

Były już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju

Mama Gotuje
chłodnik z arbuza 283

gram malin pieprz grubo ziarnisty cukier puder Arbuza blendujemy razem z malinami , wylewamy na talerz posypujemy pieprzem i cukrem pudrem. Chłodnik podawać z dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem . DODATKOWO ogórek świeży rzodkiewki ser feta ser cheddar z jagodami i żurawiną kilka malutkich listków mięty skórka

na gazie
Mini Serniczki z Masą z Czarnej Porzeczki i Czekoladowymi Blatami z Wytłoczonym Wzorem 154

ciasteczkowy do obręczy i do miseczki. Wstawiłam do lodówki. Po około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę  cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu uzyskania konsystencji kremu, dodałam mus porzeczkowy i zmiksowałam szybko

Blondynka Gotuje
Rodzynkowiec 224

rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki; Przełożenie ciasta: Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem

In my kitchen
Tort czekoladowo-miętowy 139

pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą szpatułki, aż polewa(...)się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną.  Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Nasączamy wiśniówką

bistro mama
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 137

mazurek jest delikatny, lekki i mocno owocowy. Kwaskowy, ze względu na dużą ilość owoców maliny i porzeczki w kremie. Kremowy bo bazą kremu jest śmietana 36%. Spód jest kruchy i delikatnie waniliowy. Tym mazurkiem definitywnie się nie przesłodzisz a dzieci go uwielbiają. Składniki: (na tortownicę ok 18 cm) Ciasto: 180 g mąki 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła(...)margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem malinowo-porzeczkowy: 200 ml śmietany 36% 100 g miks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny  Beziki ( na około 35-40 małych sztuk

KreatywnePiny