porzeczki - 3095 przepisów (strona:140/207)

Wuzetka na osiemnastkę 152

syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!)  40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć obroty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Konfitury z najczystszego soku - Ogrody Sabinu 98

wzbogacenia mojego dżemu. Ugotuj sok. Dodaj przecier jabłkowy i sok z malin. Cukier i KonfiturFix. Wymieszaj i napełnij słoiczki. Przepis III- dżem z soku z jabłek i czarnej porzeczki, z dodatkiem przecieru jabłkowego . Postępujemy jak wcześniej, gotujemy sok. Dodajemy przecier. Potem  cukier. Możemy spróbować czy nie za słodkie, czy nie za kwaśne. Jeśli za słodkie, można poratować sokiem

Z Kuchni Do Kuchni
Torcik Wuzetka 325

większe pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier

Gotowanie...to proste !
Granola z Herbatą Matcha - moje love! 125

oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 1 szklanka suszonych jagód (u mnie jagody goji, morwa biała , kandyzowana czarna porzeczka ) Wykonanie: Do jednej miski wsypałam płatki owsiane, orzechy (pokroiłam co z grubsza), nasiona, cukier trzcinowy i wymieszałam wszystko. Do mniejszej miseczki wlałam syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii

Blondynka Gotuje
Kruche ciasto z owocami leśnymi 247

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego 450 g owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą miałam wcześniej zebraną czyli: jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczka) Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami (ja to robię w mikserze). Ciasto dzielimy na 2 części, tylko tak aby jedna była większa. Każdą zawijamy w folię

Panda i jej świat
Proste rogaliki drożdżowe 149

PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki  (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt

Swojskie jedzonko
CIASTO 3 BIT-BEZ PIECZENIA 141

DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 500 ML ŚMIETANY 30% 2 ŚMIETAN FIXY DO MASY BUDYNIOWEJ: 3/4 SZLK.CUKRU 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ  2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 200 G  MARGARYNY

Swojskie jedzonko
Konfitury z najczystszego soku - Ogrody Sabinu 176

wzbogacenia mojego dżemu. Ugotuj sok. Dodaj przecier jabłkowy i sok z malin. Cukier i KonfiturFix. Wymieszaj i napełnij słoiczki. Przepis III- dżem z soku z jabłek i czarnej porzeczki, z dodatkiem przecieru jabłkowego . Postępujemy jak wcześniej, gotujemy sok. Dodajemy przecier. Potem  cukier. Możemy spróbować czy nie za słodkie, czy nie za kwaśne. Jeśli za słodkie, można poratować sokiem

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z gruszkami 139

cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką

Mała Cukierenka
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 125

Arne Astrup w 2009 roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega

Ostra na Słodko
Dereniówka 102

Wcześniej trzeba było zatem dobrze wykosić trawę pod drzewami-krzewami (zawsze mam kłopot, czy to drzewo, czy krzew - rośnie wysoko, ale ma sporo odrostów wychodzących z ziemi, jak u porzeczki), by było wygodnie zbierać owoce. Składniki : 1 kg owoców derenia jadalnego 1 l spirytusu 0,5 l wody 0,7 kg cukru Owoce derenia dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Owoce

Weekendy w domu i ogrodzie
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 183

myśli. To nie jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu.  Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko-kwaśna sałatka z cukinii, marchewki i cebuli (do słoików) 171

zalewą przełożyć do słoików, zakrecić. Podobno wystarczy słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić je tak do ostygnięcia, ale ja dla pewności pasteryzowałam sałatkę ok 10 minut. Inspiracja: Czerwona Porzeczka

Kto ugości moich gości?
"Jak dobrze wstać skoro świt" 111

jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe     3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka mleka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Panna cotta 114

kojarzącą się nazwą. Mój M. mówi na nią panna z kotkiem. Można ją dekorować na wiele sposobów, doskonale smakuje z musem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu. Panna cotta 2 łyżeczki żelatyny

Przepysznik - BLW i nie tylko