porzeczki - 3095 przepisów (strona:148/207)

Sernik z serka wiejskiego i jogurtu 229

serka wiejskiego 250 g twarogu półtłustego, zmielonego ¾ szkl. cukru 30 ml. soku z cytryny 3 duże jajka 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: drobne owoce do dekoracji, np. porzeczki, jagody Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie posiadamy malaksera można wykorzystać blender. Masę przełożyć do tortownicy

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche z czarną porzeczką i budyniem 135

ilości mleka rozpuścić mąkę. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać sok i masło. Wymieszać. Lekko przestudzić. Owoce: 400 g czarnej porzeczki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy całego

kulinarnyswiatdomi
Nalewki Maminka 258

miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową dołożymy, bo mięta właśnie jest zbierana. Na zdrowie

Maminek kulinarny
Dżem wielowocowy "na winie" :) czyli co nam się nawinie pod rękę 113

powiem wam szczerze że to najlepszy dżem jaki zrobiłam :) Myślę że takie właśnie są najsmaczniejsze. Gorąco namawiam do zrobienie własnej kombinacji owocowej...   Składniki: 500g agrestu czerwonego 300 g porzeczki czarnej 200 g malin 100 g poziomek 200 g truskawek 500 g cukru Owoce umyć, przełożyć do garnka z szerokim dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy 40-60 minut od czasu

Delicious Titbits
Serniczek "Owocowe szaleństwo" 257

żelatyny - 1 jasna galaretka    ( cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona    ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych   ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego

Świat Smaku
Muffinki waniliowo - kawowe z czereśniami 166

Owocowy szał. Truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, wiśnie, agrest... O, jeszcze zapomniałam o jagodach. Manufaktura dżemów, ciast, kompotów i innych przetworów pracuje pełną parą. Bez odbioru. :):):) Czereśnie, wanilia i kawa. Brzmi kusząco, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. W sam raz na letnie wycieczki, do rączki dziecka, do pracy. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybkie i proste w wykonaniu

My simple kitchen
Torcik czekoladowy z malinami 145

łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g) 200 g gorzkiej czekolady +kwaśny dżem np. z porzeczki Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy

Ciastkozercy
RATAFIA CZYLI TUTTI-FRUTTI 163

nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki.  Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce podzielić na mniejsze

Walijskie Pichcenie
Pani Walewska zwana też Pychotką 220

drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół

Cynamonowe szczęście
Jagodzianki 105

rano i jeżdżą do lasu po jagody. Musiałam wziąć w pracy kilka dni urlopu bo nie dość, że muszę te jagody ogarniać to w ogródku wołają mnie już czarne porzeczki i agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły

greenscarf
Kruszaniec vel Pleśniak 219

szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku do pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać

Mania Wypiekania
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 228

kostki miękkiego masła 2 łyżki mielonych nasion CHIA 2,5 szklanki cukru pudru + trochę do owoców 1 i 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 250g czereśni 200g porzeczki czarnej Przygotowanie: 1/ Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy do nich na przemian: mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę

Kuchnia PROzdrowotna
Lemoniada arbuzowa, arbuzada 136

pojawiać się więcej lemoniad! Mamy lato, cieszmy się smakiem owoców! Więcej pomysłów na owocowe napoje znajdziecie pod kategorią napoje Tym razem wybrałam się do sklepu po arbuza i czerwone porzeczki, bardzo miałam ochotę na coś owocowego. Część arbuza zjadłam, ot tak, ale część wykorzystałam do przygotowania lemoniady i to był bardzo dobry wybór. Obranego arbuza wrzuciłam do blendera

Moja smaczna kuchnia
Mini Pavlova 132

Można usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietany 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Krem nakładamy na bezy i dekorujemy owocami (maliny, borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki) i listkami mięty. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny