Były już lody z wiśni i czarnej porzeczki więc czemu nie zrobić lodów jagodowych. Ostatnio przeczytałam skład lodów, które można kupić w sklepie i w porównaniu z domowymi nie mają szans. Nie chodzi tylko o całą listę ulepszaczy i wzmacniaczy smaku ale i o smak. Domowe lody rządzą ;) Składniki: 2 szklanki jagód 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu naturalnego
Mama GotujeKisiel można zrobić praktycznie z każdego owocu, i w zasadzie zawsze robi się go tak samo. Był już kisiel z wiśni i z czarnej porzeczki , nadeszła więc pora na kisiel zrobiony z jagód. Słodki, pyszny po prostu palce lizać. Składniki: 1 szklanka jagód 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić, zmiksować blenderem
Mama GotujeMoje ulubione wakacyjne owoce w jednym :D Kompot agrestowo- porzeczkowo- truskawkowy SKŁADNIKI truskawki agrest porzeczka cukier woda Umyte i oczyszczone owoce gotować przez ok 15 minut w 2 litrach wody. Po ostygnięciu dodać cukier, ja dodałam 4 łyżki, bo lubię kwaskowaty smak. Podawać schłodzony z ciastem :D Smacznego
MarciochaKucharzyCzerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBabcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem między zarośla. Znalazłam to co lubię najbardziej – maliny. Połączyłam je z jeżynami i zapiekłam pod grubą warstwą kruszonki. Lepszego początku dnia
Pink Envelopepiwonii wywołały u mnie okrzyki zachwytu. Rabarbar niedługo osiągnie gotowość zbiorczą. Niespodzianki- kwiaty forsycji na naszym mini-krzaku i ukryte w trawie tulipany. Zapowiedź kwiatów czarnego bzu i porzeczki. Pigwowce zaczęły show. Kwitnąca rabata pod akacjami. Brzoskwinia zaczyna robić szum swoimi pięknymi, różowymi kwiatami
les mirabellesłyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć
SzczyptaSmaQNajprostszy na świecie przepis na pyszny owocowy deser. Uwaga! Uzależnia! ;) Składniki 700 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie bez pestek) - ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki cukru trzcinowego Na kruszonkę szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła Owoce wrzucić do naczynia żaroodpornego. Posypać mąką ziemniaczaną i cukrem i dobrze
Kulinarne InspiracjeCoś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche minibabeczki (ja użyłam gotowych Dancake), można też zrobić samemu z przepisu na kruche ciasto szklanka mleka łyżka cukru pół opakowania cukru wanilowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej pół kostki masla owoce Przygotowanie Mleko
Kulinarne Inspiracjerozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem 45 stopni. Można udekorować kolorowymi owocami - np. porzeczkami. Takie naleśniki sprawdziły się u mnie także, jako danie dla dzieci
Kulinarne InspiracjePolecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe 10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru 1 dag mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 cukier waniliowy
W kuchennym oknie Ewygorącej polewy dodać żelatynę i mieszać, aż żelatyna będzie rozpuszczona. Lekko przestudzić, dodać śmietanę, wymieszać. Lekko ciepłą polewą polać ciasto. Moje uwagi: 1. Ciasto można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie winniejsze. 2. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni
In my kitchenCiasto pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru
In my kitchenmięs i pasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym . Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Składniki : ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek) liść laurowy łyżeczka chrzanu ewentualnie: miód Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować. Od momentu zawrzenia gotować na małym ogniu
Weekendy w domu i ogrodzieczekolada z napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini
Blondynka Gotuje