porzeczki - 3095 przepisów (strona:155/207)

Kompot agrestowo-porzeczkowo- truskawkowy 79

Moje ulubione wakacyjne owoce w jednym :D Kompot agrestowo- porzeczkowo- truskawkowy SKŁADNIKI truskawki agrest porzeczka cukier woda Umyte i oczyszczone owoce gotować przez ok 15 minut w 2 litrach wody. Po ostygnięciu dodać cukier, ja dodałam 4 łyżki, bo lubię kwaskowaty smak. Podawać schłodzony z ciastem :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Ciasto - Sałatka 4806

Czerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które  okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Maliny i jeżyny pod kruszonką 103

Babcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem między zarośla. Znalazłam to co lubię najbardziej – maliny. Połączyłam je z jeżynami i zapiekłam pod grubą warstwą kruszonki. Lepszego początku dnia

Pink Envelope
Rzecz o brzozach i ogrodzie 148

piwonii wywołały u mnie okrzyki zachwytu. Rabarbar niedługo osiągnie gotowość zbiorczą. Niespodzianki- kwiaty forsycji na naszym mini-krzaku i ukryte w trawie tulipany. Zapowiedź kwiatów czarnego bzu i porzeczki. Pigwowce zaczęły show. Kwitnąca rabata pod akacjami. Brzoskwinia zaczyna robić szum swoimi pięknymi, różowymi kwiatami

les mirabelles
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 167

łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć

SzczyptaSmaQ
Owoce pod kruszonką 147

Najprostszy na świecie przepis na pyszny owocowy deser. Uwaga! Uzależnia! ;) Składniki 700 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie bez pestek) - ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki cukru trzcinowego Na kruszonkę szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4  kostki masła   Owoce wrzucić do naczynia żaroodpornego. Posypać mąką ziemniaczaną i cukrem i dobrze

Kulinarne Inspiracje
Minibabeczki z owocami 120

Coś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche minibabeczki (ja użyłam gotowych Dancake), można też zrobić samemu z przepisu na kruche ciasto szklanka mleka łyżka cukru pół opakowania cukru wanilowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej pół kostki masla owoce Przygotowanie Mleko

Kulinarne Inspiracje
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi morelami 118

rozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem 45 stopni. Można udekorować kolorowymi owocami - np. porzeczkami. Takie naleśniki sprawdziły się u mnie także, jako danie dla dzieci

Kulinarne Inspiracje
Pani Walewska -Pychotka 247

Polecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek  Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe  10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru 1 dag mąki ziemniaczanej  Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 cukier waniliowy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Wuzetka (W-Z) 2752

gorącej polewy dodać żelatynę i mieszać, aż żelatyna będzie rozpuszczona. Lekko przestudzić, dodać śmietanę, wymieszać. Lekko ciepłą polewą polać ciasto. Moje uwagi: 1. Ciasto można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie winniejsze. 2. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni

In my kitchen
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1676

Ciasto pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru

In my kitchen
Sos owocowo-chrzanowy do mięs lub dań wegetariańskich 129

mięs i pasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym . Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Składniki : ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek) liść laurowy łyżeczka chrzanu ewentualnie: miód  Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować. Od momentu zawrzenia gotować na małym ogniu

Weekendy w domu i ogrodzie
made by Blondynka Gotuje 142

czekolada z napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini

Blondynka Gotuje
Zapiekanka warzywna z naturalnym ryżem grillowanym kurczakiem z sosem porzeczkowym. 137

uciskając przykrywamy drugą połową ryżu. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej. Sos. Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą łyżeczką majonezu

BaRepas
Babeczki kruche na wielkanocny stół 177

Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut.    Część nadziana jest nutellą, dżemem z czarnej porzeczki i musem z banana. Dekorowane są owocami, startą czekoladą i groszkami.  SMACZNEGO

Mój Smak na Życie