porzeczki - 3095 przepisów (strona:160/207)

TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 223

końcu zmobilizuję się i przygotuję fenkułowy wpis;).  Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 141

dmuchawców.  Dywan łąki jest miękki i gruby, jaskrawy od kolorów, które co dzień układają się w nowy wzór.  Kwitną pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek.  W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku.  Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę

KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 102

mokre od rosy.  Później w południe i jeszcze raz przed samym zachodem słońca.  Dwie skrzynki dla J. i M. Ogromny kosz dla U. w podziękowaniu za czerwone porzeczki. Po kilkanaście zjadanych rytualnie wprost pod drzewem. Kilka wrzuconych do koszyka roweru, żeby pogryzać po drodze.  Te wszystkie wędrują do miejsc, które bez trudu potrafię wskazać na mapie

KUCHARNIA
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 154

kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie dziurkowany  miąższ. Upiekę go jeszcze nie jeden raz!  Przepis na wersję z naturalnym zakwasem znaleziony na tej stronie - klik , przepis

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 101

przeczytać w najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu!  Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami,  śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość.  Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 116

cierpliwość.... Nie wiem. Ucieka mi, bardzo. Brak mi leniwych poranków na tarasie i długich ciepłych wieczorów. Nie gubię się, jak poprzedniego lata, na kilka godzin w malinowym chruśniaku. Czerwone porzeczki od dwóch dni zerkają na mnie z lodówki i nie potrafią złapać ze mną kontaktu. Książka straciła już nadzieję, że wezmę ją w ręce przed snem i wyraźnie obrażona schowała

KUCHARNIA
Gdzie jesteś? Wracaj! Limonkowy sernik z ricotty z owocami lata. 144

Wychodź, nie chowaj się za kurtyną chmur, za tą szarą i ponurą scenografią, którą wciągać na scenę może tylko jesień! Zobacz, jak potrafisz pięknie malować świat.  Kolorowe grona porzeczek, rumieńce malin, subtelne fiolety lawendy. Słońce wróć!  Lato bez Ciebie to jak pyszny obiad bez deseru, to jak poranek bez kawy, to po prostu wielki smutek i nieporozumienie. Wróć

KUCHARNIA
INDYK W KWIATACH 162

kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości. SOS Skladniki    1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki cukru brązowego do smaku WYKONANIE   Porzeczke i chrzan miskujemy ,doprawiamy sola i pieprzem

w mojej kuchni
PORZECZKOWO -- CHRZANOWY SOS 97

szkl. porzeczki czarnej- u mnie z ogródka              2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,             sol,pieprz do smaku

w mojej kuchni
Chicken breast with zucchini - Pierś z kurczaka z cukinią 115

składniki: pierś z kurczaka sól przyprawa do kurczaka 1 szklanka porzeczki czarnej 2 łyż.chrzanu ze słoiczka 2-3 cukinie pieprz oliwa  masło

w mojej kuchni
DORSZ z WARZYWAMI 133

Składniki: - 2 filety z dorsza - 2 jajka; - czarna porzeczka gałązka - cukinia - 20dag pieczarek - groszek zielony 3/4szklanki                                      - cebulka

w mojej kuchni
..SERNIK NA ZIMNO.. 233

mase serową -nie całą ,bo musimy zostawić na drugą warstwę -i do lodówki aby lekko zastygla -jakieś 5-10minut.Nastepnie układamy luźno biszkopty ,owoce jak ktoś lubi -u mnie porzeczka czerwona i zalewamy połową galaretki.Znowu na 5 minut do lodówki.na to masa serowa i na wierz galaretka i...SMACZNEGO!!!http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/sernik-na-zimno.html

w mojej kuchni
Muffinki jak pączki 100

łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 100g konfitury z czarnej porzeczki 2 łyżki rozpuszczonego masła + cukier waniliowy 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. 2. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajko, olej, aromat waniliowy i mleko

Szefowa kuchni
Oryginalne amerykańskie PANCAKES 261

Marta z Czerwonej Porzeczki narobiła mi apetytu na pancakesy, idąc tym tropem postanowiłam przetestować recepturę u siebie. Nie miałam syropu klonowego - będącego oryginalnym dodatkiem do amerykańskich pancakesów, ani cieszących oko czerwonych owoców jak u Marty, dlatego postanowiłam wykorzystać to co mam czyli pomarańcze i domowej roboty miód z mniszka lekarskiego robiąc z nich pyszny sos. Całość wyszła absolutnie przepysznie:) Musicie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 127

karmiących i tym podobnych przypadków ;) P.s. Ostatnio w ramach eksperymentu na eksperymencie :P domieszałam do masy mąki jaglanej - placek wyszedł suchawy więc: - przekroiłam każdy kawałek w poprzek, przesmarowałam czarną porzeczką, skleiłam spowrotem i ... też zjedzone całe :) Polecam Wam to ciacho , zawsze się udaje i zawsze jest pyszne; jestem pewna, że tak jak u nas, na stałe wejdzie do Waszego menu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE