porzeczki - 3095 przepisów (strona:166/207)

Sernik z białą czekoladą i truskawkami 115

dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody.Składniki: 100 g kruchych ciastek100 g masła500 g truskawek200

upichcic
Nocny drożdżowiec 304

dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki

upichcic
Misiek owocowy 140

środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;)Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż po rozmrożeniu stają się miękkie. Zatem truskawek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Banawino - delikatnie alkoholowy drink na babskie ploteczki, czyli nektar bananowy i czerwone wino 224

zimno, chciałoby się wypić coś równie chłodnego, a wieczorem może i "z charakterem" ;) Bazując na dość popularnym już chyba drinku z bananowego nektaru, soku z czarnej porzeczki i wódki, stworzyłam moją własną jego wersję: banan i wino. Napój smaczny, oryginalny i w sam raz na typowo kobiece spotkania :) Nazwałam go Banawino - banany i wino

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką 158

cały czas miksując. Na koniec wlewać powoli olej i wszystko dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód.Dodatkowo:500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki)1 łyżka cukru pudruJeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180°C, wystudzić, a następnie posypać cukrem

Food Square
Tort z kaszą manną 188

pieczeniaSkładniki kremu:-1 l mleka-1,5 szklanki cukru pudru-kostka margaryny lub masła-10 czubatych łyżek kaszy manny-1 cytryna-aromat rumowy-dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki   Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę.Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia

Maminek kulinarny
Herbatka na przeziębienie 159

wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli nie mamy nalewki, możemy dodać 25 ml spirytusu.Mieszamy i pijemy gorącą do dna a potem idziemy do łóżeczka i wstajemy ranow znakomitej formie.Życzymy dużo zdrowia

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 194

Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 132

grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń chrzanu-gałązki kopru   Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy w słoju.Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek. Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 155

Składniki:-10 dkg hibiskusa-10 dkg rodzynek-10 dkg suszonej żurawiny-2-3 dkg suszonych malin-garść suszonych jabłek-kilka suszonych śliwekMożna dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki.   Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę.Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika.   Wystarczy zalać wrzątkiem ok. 2 łyżeczki mieszanki owoców

Maminek kulinarny
Tiramisu w wersji letniej z owocami 133

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym

Smakowity Blog Kulinarny
Rolada z kremem chałwowym 187

Pyszna biszkoptowa roladka z kremem chałwowym. Słodki krem idealnie komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki.składniki:4 jajka1/2 szklanki mąki pszennej typ

Monia miesza i gotuje
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 176

resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie nie spodziewałam się znaleźć. Coś, co uwielbiam. Też kwaśne, idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mission impossible, czyli tort podróżny 130

Jadąc do Polski wiedziałam, że w planie jest impreza urodzinowa mojej Siostry. Skromna - na osiem osób zaledwie. Ale nawet wtedy konieczny jest tort, tym bardziej, że

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Po sezonie 159

typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo jeszcze teraz z porzeczkami albo agrestem... Albo czym tylko zapragniecie. Na pewno będą pyszne.Babeczki z rabarbarem i beząSkładniki:(na 12 sztuk)150 g miękkiego masła100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego3 żółtka1/4 łyżeczki soliskórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze