cały czas miksując. Na koniec wlewać powoli olej i wszystko dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód.Dodatkowo:500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki)1 łyżka cukru pudruJeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180°C, wystudzić, a następnie posypać cukrem
Food SquarepieczeniaSkładniki kremu:-1 l mleka-1,5 szklanki cukru pudru-kostka margaryny lub masła-10 czubatych łyżek kaszy manny-1 cytryna-aromat rumowy-dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę.Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia
Maminek kulinarnywlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli nie mamy nalewki, możemy dodać 25 ml spirytusu.Mieszamy i pijemy gorącą do dna a potem idziemy do łóżeczka i wstajemy ranow znakomitej formie.Życzymy dużo zdrowia
Maminek kulinarnySkładniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy
Maminek kulinarnygrilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń chrzanu-gałązki kopru Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy w słoju.Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek. Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki
Maminek kulinarnySkładniki:-10 dkg hibiskusa-10 dkg rodzynek-10 dkg suszonej żurawiny-2-3 dkg suszonych malin-garść suszonych jabłek-kilka suszonych śliwekMożna dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki. Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę.Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Wystarczy zalać wrzątkiem ok. 2 łyżeczki mieszanki owoców
Maminek kulinarnyTiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym
Smakowity Blog KulinarnyPyszna biszkoptowa roladka z kremem chałwowym. Słodki krem idealnie komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki.składniki:4 jajka1/2 szklanki mąki pszennej typ
Monia miesza i gotujeresztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie nie spodziewałam się znaleźć. Coś, co uwielbiam. Też kwaśne, idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJadąc do Polski wiedziałam, że w planie jest impreza urodzinowa mojej Siostry. Skromna - na osiem osób zaledwie. Ale nawet wtedy konieczny jest tort, tym bardziej, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzetypowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo jeszcze teraz z porzeczkami albo agrestem... Albo czym tylko zapragniecie. Na pewno będą pyszne.Babeczki z rabarbarem i beząSkładniki:(na 12 sztuk)150 g miękkiego masła100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego3 żółtka1/4 łyżeczki soliskórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMalborka, Biskupina, Myślęcinka, Ostromecka... Trzy tygodnie to przecież szmat czasu!Jeszcze jedna rzecz cieszy mnie ogromnie - będę w Polsce w lipcu. Co oznacza, że najem się truskawek, czereśni, porzeczek, agrestu, rabarbaru, malin i wszelkich innych dobroci za wszystkie te lata, kiedy nie mogłam ich sobie kupić. Mmm... Aż się rozmarzyłam...Wracając do deseru - właśnie nim postanowiłam otworzyć sezon rabarbarowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakby ktoś zapomniał, powtórzę: jeżyny opanowały moją kuchnię. Są wszędzie: w ciastach, lodach, przetworach, a nawet w mrożonej herbacie (która ma absolutnie obłędny kolor i smakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeC. wyruszył na nocną wyprawę. Zabrał komputer, co oznacza, że raczej nie muszę się martwić. Niedługo powinien wrócić do domu; z tego, co wiem, w stanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze się nam nie znudził. Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.W tym jednak przypadku nie jestem pewna, jak sprawdzą się inne owoce. Jeżyny bowiem smakują tak dobrze w tym lekko wytrawnym zestawieniu, że sama
Pożeraczka, czyli raz adobrze