gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie
Z miłości do słodkościjajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym
Z miłości do słodkościstaropolsku Schab rajców nadziewany jajkiem i groszkiem BABKI, MAZURKI, SERNIKI Wielkanocny zajączek limonkowy Wielkanocny zajączek jogurtowy Babka z porzeczkami Babka serowo - cytrynowa Babka żurawinowa Babka serowa Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą Babka z kardamonem
Z miłości do słodkościwaniliowy, laska wanilii, 1/2 szklanki cukru, łyżka ekstraktu z wanilii, 3 żółtka, łyżka mąki krupczatki, herbata z cukrem do nasączenia, dżem z czarnej porzeczki. 1/2 l mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, mąkę oraz utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić
Z miłości do słodkościmargaryny, 800ml mleka, 2 budynie waniliowe, szklanka cukru, 2 żółtka, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 100g białej czekolady, dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową
Z miłości do słodkościwysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm.Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić.Poncz: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki. Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku, 250g masła, 2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy
Z miłości do słodkościblaszke do ciast wykladamy prawie cale ciasto. Zostawiamy doslownie 3 garscie na posypke.Nastepnie ukladamy warstwe owocow. W moim przypadku jest to agrest ze sloika, ale doskolale sprawdzaja sie tez porzeczki, szczegolnie czarne.Na owocach kladziemy ubita na sztywno piane z dodatkiem 1,5 szklanki cukru. Im piana lepiej ubita tym ladniejsza bedzie beza.Na koniec piane posypujemy pozostala czescia kruszonki. Jej ilosc
Przysmaki Karolkinich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBuraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze są utarte na grubych oczkach tarki jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami , żurawiną, czarna porzeczką, malinami. Ostatnio ,,chodzi " za mną tymianek. Wszystko bym nim doprawiała. I okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji smakują wspaniale. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCiasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach ciągle w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru
Smakołyki Berenikiprzeplatana nutką Passiflory i cytryny. 3. Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona z dodatkiem czerwonej wiśni, czarnej porzeczki i owocu Pitahaya. 5. Różowe Frugo. grejpfrut, smak egzotycznego Grosse Lucum z dodatkiem cytryny. A TY KTÓRY WYBIERASZ? SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkichcę myśleć . . . Za to pić się chce więc robię różne dziwadełka dla urozmaicenia. Trafiłam kiedyś w sklepie na Herbatkę owsianą. To mieszanka ziela owsa, ziela dziurawca, liści melisy, porzeczki czerwonej, jarzębiny i płatków nagietka. Jej napar ma działanie relaksujące, antydepresyjne i regenerujące. Wpływa wzmacniająco na system nerwowy, narządy wewnętrzne, naczynia krwionośne, skórę, włosy, paznokcie. Cena opakowania może wydać się wysoka
Smaczna Pyzałyżeczki proszku do pieczenia ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; i nne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę
Grunt to przepis!sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri. Mój przepis jest Klasyk Minimum. Co odważniejsi mają tu pole do popisu i modyfikacji z użyciem różnorakich bonusów. Składniki: garnek kamionkowy - kto nie posiada
Grunt to przepis!Składniki: 5-6 łodyg selera naciowego puszka tuńczyka w oleju czerwona papryka czerwona cebula puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka
Czerwona Porzeczka