porzeczki - 3095 przepisów (strona:169/207)

Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 144

pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły, a Kinga ma ostre noże i dalej nie umie kroić. Dla mnie zupy przekombinowane. Zmasakrowana zupa gulaszowa. Masakra nastąpiła za pomocą konfitury z czerwonej porzeczki i strasznej ilości Vegety. Wzruszyła mnie Kinga informując naród, że oto będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety

ladykitchen
Ciasto porzeczkowiec 682

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny  kakaowy przekładaniec z masą serową oraz śmietankową przełożony z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam również posmakuje Jest bardzo podzielne, z przepisu wychodzi duża blacha ciasta dla całej rodziny. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezy Post

Marta Gotuje
Holenderskie ślimaki z gruszkami 238

mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym

Niezły Młynek
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 128

wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamieciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!!inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielemwanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe wina i nalewki 153

Dzisiaj odświeżam przepisy na publikowane  przeze mnie wina i nalewki.           Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy

W kuchennym oknie Ewy
Upiorny napój na Halloween 183

Ostatnia już propozycja na Halloween. Tym razem napój. Zrobiony na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci. Składniki: kilka jabłek sok z czarnej porzeczki lub w wersji alkoholowej czerwone wino ewentualnie czerwony barwnik spożywczy Jabłka obrać ze skórki i ostrym nożykiem powycinać w nich twarze. Zalać sokiem lub winem. Jeśli wycięte otwory są zbyt mało widoczne można do każdego z nich wlać

chwile dla mnie
Malinowe ciasto. 144

opakowaniu ,czyli ubić śmietanę i dodać "proszek" Oetkera. Ja do ubitej masy dodałem połowę malin, lekko wymieszałem i przełożyłem na krążki biszkoptu. Wierzch obsypałem resztą malin i czarną porzeczką. P.s. Nie jestem zwolennikiem gotowych mas ,ale w tym przypadku nie zawiodłem się

Kulinarny karnet Christophera
Suflet z kaszy kuskus z owocami. 174

fruit.  Składniki. 2 szklanki świeżych owoców 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i wymieszać z kuskusem

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone piersi z gęsi. 156

jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 1 łyżka miodu 100 ml wino czerwone półsłodkie 0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie. Piersi z gęsi natrzeć przyprawami. Zmieszać sok z winem i włożyć doprawione piersi. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Piekarnik

Kulinarny karnet Christophera
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 11995

cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady,  1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,  50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną

Z miłości do słodkości
Dżem dobry, czyli śniadanie idealne 153

jego zakup, ale zazwyczaj rezygnowałam w ostatniej chwili nie wiedząc, w jaki sposób go wykorzystam. W końcu się zdecydowałam i... już wiem, że bardzo dobrze zrobiłam. Lekko kwaskowaty smak porzeczki świetnie skomponował się ze słodkimi malinami, a dodatek mleka sojowego zmienił moją tradycyjną owsiankę, przygotowywaną zawsze wyłącznie z użyciem wody, w jej delikatniejszą wersję. Nie wspominając o przepysznym połączeniu dżem

peanutbuttermonster
Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek) 178

pachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej  1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa  1/2 szklanki proszek

głodny alergik
Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu) 242

cukier puder 1 szklanka skórka cytryny 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych śmietana kremówka 3/4 szklanki sok cytrynowykonfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna 50 ml200 ml Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione masło i utrzeć na jednolitą

głodny alergik
Nalewki lecznicze 100

Otrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, czarnuszki, chabra, porzeczki, piołunu, babki i wiele...wiele innych....polecam i zachęcam do lektury

Apetyczna babeczka
Surówka z czerwonej kapusty 162

laska cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól  i wymieszać, doprowadzić

W kuchennym oknie Ewy