długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia i szukam pomysłu
Bon Appetit MałgorzatyTort, któremu trudno się oprzeć! Wyszedł tak rewelacyjnie, że sama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam
Kuchnia domowa Aniostatnio moje ulubione - szybkie, proste i zawsze wychodzi. Zapraszam na ciasto z truskawkami! Szkoda, że sezon na te owoce powoli się kończy...Kiedyś robiłam podobne ciasto z mrożonymi porzeczkami. Przepis podaję jeszcze raz dla tych, co nie lubią poszukiwać :)Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka300
Kuchnia domowa AniPyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny sa tu polaczeniem idealnym.Bardzo lubie wszelkie slodkosci,nie wyobrazam sobie niedzieli bez kawalka domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednak przetwory owocowe moga byc cennym zrodlem flawonoidow,,ktore w porownaniu z witaminami sa bardziej odporne na dzialanie wysokiej temperatury.Szczegolnie bogate w dobroczynne flawonoidy sa dzemy z owocow lesnych,porzeczek i gorzkiej pomaranczy.Najlepiej samodzielnie przyrzadzic je w domu.Przygotowanie przetworow owocowych w domu zajmuje troche czasu ,ale dzieki temu mamy pelna kontrole nad jakoscia uzytych owocow,iloscia dodanego cukru oraz mozemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem pod wplywem wysokiej temperatury po prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym.Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze.Skladniki na 24 rogaliki:250 g maki150 g twardego masla1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto ( 50 ciasteczek): 150 g maki1/2 lyzeczki proszku do pieczenia2 lyzki mleka125 g masla75 g cukru1 lyzka cukru waniliowego150 g mielonych migdalowPoza tym: 150 g dzemu z czarnej porzeczki 300 g masy macepanowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzemy wykonuje sie z owocow wykazujacych wlasciwosci galaretyzujace.Sa to agrest ,brzoskwinie,jablka,czarne jagody,jezyny,porzeczki,maliny,morele,sliwki.Dawka cukru jest zalezna od wlasciwosci uzytych do przerobu owocow.Przewaznie dodaje sie go w ilosci polowy ciezaru oczyszczonych owocow.Ilosc cukru ma zasadnicze znaczenie,poniewaz za mala ilosc spowoduje plesnienie dzemu,a za duza jego scukrzenie.Gotowac je mozna w rozny spsosob,to znaczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dostałam inny prezent!A mianowicie : zaproszenie na czekoladowe warsztaty do Krakowskiej Manufaktury Czekolady.Moim Mikołajem była firma Paclan, która to nagrodziła mój Tort czekoladowy ganache z frużeliną z czarnej porzeczki, w organizowanym przez siebie konkursie.Przez południem popędziłam na ul. Szewską jak na skrzydłach!Zapach z Manufaktury unosi się na całej ulicy i jest to miejsce zaczarowane … miejsce obok którego
Ostra na Słodkojeszcze jeden fantastyczny przepis na gęś!Po zrobieniu tej ostatniej z sosem z czarnej porzeczki naszła mnie ochota na zdecydowanie więcej!Wolną niedzielę postanowiłam wykorzystać właśnie do obradowania w kuchni.Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam!SKŁADNIKI
Ostra na Słodkoobniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona
Szefowa kuchniśmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia2 jajkaszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki cukru1/4 kostki masła1 łyżka śmietanyWystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe.A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki.Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy to polać
Z butelką mleczka w tleproszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku
Z butelką mleczka w tlemąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej250 g masłacukier waniliowyPolewa:100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)50 g masłaponadto:okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml)50 ml wódki + 50 ml mleka Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Strona