braku śmietany w lodówce ) gęsty jogurt naturalny , i sądzę ,że to właśnie świetnie wpłynęło na kruchość ciasta . Zamiast truskawek można oczywiście zastosować inne owoce - maliny , jagody , wiśnie , porzeczki ... wiele możliwości . Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej1 kostka masła1 szklanka cukru2 łyżeczka proszku do pieczenia6 żółtka2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pianka : 6 białek 3/4 szklanki cukru (przy kwaśniejszych
Malinowa Kawiarenkabyłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną
Pora coś zjeśćWeekendowa Cukiernia". Bardzo spodobał mi się pomysł comiesięcznego wspólnego pieczenia z innymi blogerkami.W tym miesiącu pieczemy ciasto migdałowe, które w oryginalnym przepisie pieczone było z agrestem i porzeczkami. Niestety nie mam dostępu do tych owoców, więc swoje ciasto przygotowałam z wiśniami i brzoskwiniami.Ciasto jest naprawdę smaczne, kruche i maślane. Nie czuć w nim migdałów (co dla mnie jest atutem
Przepisy AleksandryCzas na prościutkie ciasto z bezą :). Brak śliwek nie powinien nikogo zniechęcić do jego upieczenia - wypiek sprawdzi się także z porzeczkami, wiśniami, agrestem, itp. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymodyfikację i bułeczki były raz dwa gotowe... Zniknęły jeszcze szybciej :) Tak jak truskawki, które już definitywnie zniknęły z ogródka :( Zostały za to poziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami :)PS. Dzięki jednej
Delicious Titbitsczasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu
Ratunku obiadformy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy stroną z biszkoptami na spód, udekorować listkami mięty i czerwoną porzeczką
Ala piecze i gotujefasolówka, kluski śląskie, malinóweczka, pierogi z kaszą gryczaną), jak i te bardziej skomplikowane.Z województwa łódzkiego na pewno wypróbuję przepis na jarzębinówkę. Również chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie. Nie uszły mojej uwadze mazurskie ciasteczka kardamonowe oraz szneki z glancem ze szpotu - drożdżowe bułeczki z kruszonką i lukrem zawinięte "w ślimaczka", przepis z rodzinnych
Kraina Tysiąca Smakówsobie miała ochotę to zapisała... A receptury znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów
Kraina Tysiąca Smakówbardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak czy inny barwnik. Analogicznie można przygotować kisiel z innych owoców - malin, porzeczek, jagód itp. Ja przelewam owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny i ma rewelacyjną konsystencję :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówprzygotowania. A i składników w nim nie wiele.Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu !A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie.Składniki:Na spód:100 g herbatników100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych ) 80 g masłaPianka:500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń
kolorowotorcikowouwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli
Pasja Smakuwieprzowej 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie
Pasja Smakurazy lepiej niż kupna. Ja bardzo lubię dołożyć sobie łyżeczkę lub dwie do jogurtu(również własnej roboty) na podwieczorek-idealne połączenie:) Zamiast malin można zrobić z żurawiny, porzeczki, lub innych owoców. Jak kto lubi:) Polecam bardzo mocno! Składniki: -2kg mrożonych malin -2 żelfixy Dr.Oetkera 3:1 -700g ksylitolu -słoiczki do konfitury Maliny(robię z mrożonych) wymieszać dokładnie
Smaczne Zdrowebardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej
Smaczne Zdrowe