porzeczki - 3095 przepisów (strona:168/207)

Mazurek z owocami 144

całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją.Składniki na biszkoptSkładniki na krem budyniowyPoncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonkiDo środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki)Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczeniaPrzed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem. Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół

Ciastkozercy
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 378

Za oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze

W kuchni Karmel-itki
Weekendowe comfort food, czyli pyszny i zdrowy omlet bananowy 275

pomimo prozdrowotnych właściwości, otręby spożywane w nadmiernych ilościach, utrudniają wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Ze względu na to warto jeść je z owocami bogatymi w witaminę C- truskawki, maliny, porzeczki oraz zwiększyć przy tym ilość wypijanych płynów. Wtedy możemy bez obaw korzystać z ich zalet. Weekend ten zaowocował nie tylko kolejnym przepisem, ale również nową współpracą z odnowionym sklepem

peanutbuttermonster
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 166

ciasto ucierane z dżemem.Składniki:4 jajka0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju1 ½ szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat cytrynowysłoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z MORELAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 111

Pyszne, proste, wilgotne ciasto, które idealnie sprawdza się cały rok z sezonowymi owocami.  Wspaniale zdają tu egzamin czerwone porzeczki, jagody, morele, jabłka.  Jeśli nie dysponujemy świeżymi owocami oczywiście można zastąpić je tymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika.  Duża ilość maślanej

Walijskie Pichcenie
Moje idealne kiszone... 150

Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które najlepiej jak poleżą kilka godzin w zimnej wodzie). Moim sposobem jest wyszorowane ich czystym zmywakiem kuchennym, ostrą stroną. Na wierzch układamy np liście wiśni, porzeczki lub dębu. Wsypuję do każdego litrowego słoja płaską łyżkę soli. Sól musi być kamienna i nie jodowana. I zalewam gotującą się wodą. Mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 146

Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce  minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury.Przygotowanie:Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz

Malinowe Pocałunki
Strucla drożdżowa 162

godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas

prawdziwe jedzenie
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 157

pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły, a Kinga ma ostre noże i dalej nie umie kroić. Dla mnie zupy przekombinowane. Zmasakrowana zupa gulaszowa. Masakra nastąpiła za pomocą konfitury z czerwonej porzeczki i strasznej ilości Vegety. Wzruszyła mnie Kinga informując naród, że oto będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety

ladykitchen
Ciasto porzeczkowiec 692

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny  kakaowy przekładaniec z masą serową oraz śmietankową przełożony z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam również posmakuje Jest bardzo podzielne, z przepisu wychodzi duża blacha ciasta dla całej rodziny. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezy Post

Marta Gotuje
Holenderskie ślimaki z gruszkami 245

mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym

Niezły Młynek
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 138

wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamieciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!!inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielemwanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe wina i nalewki 162

Dzisiaj odświeżam przepisy na publikowane  przeze mnie wina i nalewki.           Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy

W kuchennym oknie Ewy
Upiorny napój na Halloween 187

Ostatnia już propozycja na Halloween. Tym razem napój. Zrobiony na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci. Składniki: kilka jabłek sok z czarnej porzeczki lub w wersji alkoholowej czerwone wino ewentualnie czerwony barwnik spożywczy Jabłka obrać ze skórki i ostrym nożykiem powycinać w nich twarze. Zalać sokiem lub winem. Jeśli wycięte otwory są zbyt mało widoczne można do każdego z nich wlać

chwile dla mnie
Malinowe ciasto. 151

opakowaniu ,czyli ubić śmietanę i dodać "proszek" Oetkera. Ja do ubitej masy dodałem połowę malin, lekko wymieszałem i przełożyłem na krążki biszkoptu. Wierzch obsypałem resztą malin i czarną porzeczką. P.s. Nie jestem zwolennikiem gotowych mas ,ale w tym przypadku nie zawiodłem się

Kulinarny karnet Christophera