porzeczki - 3095 przepisów (strona:171/207)

Sorbet truskawkowy z winem 288

bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców jagodowych, np.jagód, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet jagodowy z jogurtem 156

często, bo bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu. Idealny Sorbet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone na zimę 232

przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody. Niektórzy kombinują z dodatkami np. dodają liście dębu, porzeczek, winogron, jakieś przyprawowe specjały, czy też gotowe mieszanki z torebek, wg mnie ogórki tracą wtedy  swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im chrzan, czosnek, czy koper. Ogórki kiszone przygotowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczne smoothie arbuzowo- porzeczkowe! 133

Dietetyczne orzeźwienie, słodko- kwaśne, gaszące pragnienie, jednym słowem - IDEAŁ ;-) SKŁADNIKI: - 1/4 średniego arbuza schłodzonego w lodówce - koszyczek porzeczek czerwonych - 4 słodziki - 5 kostek lodu opcjonalnie - świeże listki miętki Składniki miksujemy blenderem na gładką masę, pijemy od razu! Przepyszne ;-D SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Muffinki z jeżynami 192

mowa.. tym razem w odsłonie muffinkowej. proste, szybkie babeczki z jeżynami, ale wy możecie dodać takie owoce leśne jakie akurat macie, świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czekoladowy mus lodowy 149

syropu z agawy (lub więcej, w zależności od preferencji)3 krople olejku waniliowego1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego (np. oleju kokosowego) szczypta solidodatkowo:otręby z czarną porzeczką wafle lodowe bez cukruPrzygotowanie:     Obieramy banany i kroimy je na plasterki. Wrzucamy do miksera (jeszcze nie miksujemy). W osobnym naczyniu rozpuszczamy w wodzie kakao, dodajemy syrop

Weganizm infantylny
Ciasto bananowe z otrębami 191

pełnoziarnistej)1/3 szklanki oleju z pestek winogron1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią3 łyżki syropu z agawy1.5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mielonego siemienia lnianegodowolne otręby (użyłam granulowanych z czarną porzeczką)cynamonPrzygotowanie:     Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i robimy z nich papkę. Możemy użyć do tego widelca, tłuczka do ziemniaków lub czegoś innego, jak wolimy

Weganizm infantylny
Ogórki kiszone w słoikach twist-off 290

kopru, oraz sól – 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię i ja. Raz w życiu dodałam. dodatkowo liście porzeczek i winogron, wg mnie ogórki straciły swój niepowtarzalny smak. Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu. Ogórki kiszone w słoikach twist-off: Składniki: ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 405

śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów Galaretkę rozpuszczamy w 350 – 400 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo

Poezja smaku
1482. Słodka pizza z owocami 218

wody, lekko ciepłej Ponadto: 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy, do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać

Moje domowe kucharzenie
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 164

potem problem z galaretkami...miało też być całkiem inaczej...ale cóż ...i tak ciasto było pyszne..do ciasta można wykorzystać różne owoce...ja akurat miałam pomarańcze i niestety mrożone porzeczki..Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, który  jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. 6 jajek 18 dkg margaryny 2 szkl.mąki

Moje domowe kucharzenie
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 211

serniki piekli: Joasia - Sernik śmietankowy Barbara - Jagodowy sernik na zimno Agnieszka – Sernik Maryny Dorota - Sernik z kaszy jęczmiennej z pitahayą Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami Gabriel - Sernik z masłem orzechowym Magda - Sernik czekoladowy Marzena- Sernik miętowy Monika - Sernik z wiśniami Iwonka - Sernik z owocami

Moje domowe kucharzenie
Ciasto bawarskie 282

Kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i

Moje domowe kucharzenie
Garden party 188

ebayu) podałam chrupki kukurydziane, ostre chipsy do piwa, babeczki czekoladowe oraz sałatkę owocową. Przepis na babeczki znajdziecie tu —>KLIK. Jedyna zmiana to użycie kropelek czekoladowych zamiast porzeczek. Widziałam, że podobne tagi i etykietki można zamówić w internecie ale moim zdaniem szkoda pieniędzy bo szybko można je zrobić samemu. Ja w google wpisywałam hasła „party free printables

Mienta blog
Domowe przetwory. Dżem wiśniowy na soku jabłkowym 129

mają dużo soku więc robiąc z nich dżemy czy konfitury trzeba albo zagęścić je czymś albo długo smażyć odparowując. Można użyć cukru ze środkami żelującymi, ale przecież jabłka i porzeczki zawierają naturalną pektynę więc można właśnie te owoce łączyć z wiśniami. Dżem wiśniowy ugotowany na soku jabłkowym ładnie zastygł co widać na zdjęciu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza