połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna- (sierpień) Malina- (II połowa czerwca, lipiec) Melon- (lipiec, sierpień) Mirabelki- (lipiec, sierpień) Morele- (II połowa czerwca, lipiec) Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pigwa- (I połowa września) Rabarbar- (II połowa czerwca) Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września
Krakowskie smaki Anisłoiki zalać zimną przegotowaną wodą, zakręcić i zapasteryzować. Przed podaniem kompot przelać do garnka, zagotować, w razie potrzeby dodać wody i dosłodzić. Wybornie smakuje pomieszany z kompotem z czerwonej porzeczki
Krakowskie smaki Anizaczyna być coraz bardziej przyjemna i kojąca. A zapach? Wystarczy stanąć w ogrodzie lub na jednym z licznych straganów, zamknąć oczy i mocno wciągnąć powietrze - truskawki, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki uwodzą cudownym, dojrzałym aromatem. Tak jak sorbet. Rześki, zimny, kwaskowaty. U mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET LIMONKOWO-CYTRYNOWY SKŁADNIKI
KUCHARNIAPaczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę
KUCHARNIAkońcu zmobilizuję się i przygotuję fenkułowy wpis;). Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę
KUCHARNIAdmuchawców. Dywan łąki jest miękki i gruby, jaskrawy od kolorów, które co dzień układają się w nowy wzór. Kwitną pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek. W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku. Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę
KUCHARNIAmokre od rosy. Później w południe i jeszcze raz przed samym zachodem słońca. Dwie skrzynki dla J. i M. Ogromny kosz dla U. w podziękowaniu za czerwone porzeczki. Po kilkanaście zjadanych rytualnie wprost pod drzewem. Kilka wrzuconych do koszyka roweru, żeby pogryzać po drodze. Te wszystkie wędrują do miejsc, które bez trudu potrafię wskazać na mapie
KUCHARNIAkolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie dziurkowany miąższ. Upiekę go jeszcze nie jeden raz! Przepis na wersję z naturalnym zakwasem znaleziony na tej stronie - klik , przepis
KUCHARNIAprzeczytać w najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu! Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami, śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość. Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki
KUCHARNIAcierpliwość.... Nie wiem. Ucieka mi, bardzo. Brak mi leniwych poranków na tarasie i długich ciepłych wieczorów. Nie gubię się, jak poprzedniego lata, na kilka godzin w malinowym chruśniaku. Czerwone porzeczki od dwóch dni zerkają na mnie z lodówki i nie potrafią złapać ze mną kontaktu. Książka straciła już nadzieję, że wezmę ją w ręce przed snem i wyraźnie obrażona schowała
KUCHARNIAWychodź, nie chowaj się za kurtyną chmur, za tą szarą i ponurą scenografią, którą wciągać na scenę może tylko jesień! Zobacz, jak potrafisz pięknie malować świat. Kolorowe grona porzeczek, rumieńce malin, subtelne fiolety lawendy. Słońce wróć! Lato bez Ciebie to jak pyszny obiad bez deseru, to jak poranek bez kawy, to po prostu wielki smutek i nieporozumienie. Wróć
KUCHARNIAkotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości. SOS Skladniki 1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki cukru brązowego do smaku WYKONANIE Porzeczke i chrzan miskujemy ,doprawiamy sola i pieprzem
w mojej kuchniszkl. porzeczki czarnej- u mnie z ogródka 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka , sol,pieprz do smaku
w mojej kuchniskładniki: pierś z kurczaka sól przyprawa do kurczaka 1 szklanka porzeczki czarnej 2 łyż.chrzanu ze słoiczka 2-3 cukinie pieprz oliwa masło
w mojej kuchniSkładniki: - 2 filety z dorsza - 2 jajka; - czarna porzeczka gałązka - cukinia - 20dag pieczarek - groszek zielony 3/4szklanki - cebulka
w mojej kuchni