Ostatnimi czasy zawsze do robienia koktajli używam mleka, może dlatego że zawsze jest w lodówce i nie ma po nim rewolucji w brzuszku :) Składniki: 200g mrożonych truskawek 200g mrożonych porzeczek (można pomieszać czarne i czerwone) 2 banany 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru (+/-) Mrożone owoce po wyciągnięciu z zamrażalnika, pozostawiamy na około pół godziny, by rozmarzły. Najlepiej rozsypać
Smakowy Rajtradycyjnie zielona herbata :) Obiad: Chrupiący kotlet z fileta z kurczaka, w dipie ziołowo-czosnkowym i sałatka super szybka. Do picia sok jabłkowy. Deser: Koktajl owocowy ze zmrożonych truskawek i porzeczek z dodatkiem świeżego banana. Kolacja: Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli. A do tego herbata rooibos i oczywiście
Smakowy Rajdziała przeciwzapalnie oraz witaminy C, będącej niezbędnikiem przy wytwarzaniu kolagenu. Będą to m.in. kapusta, por, cebula, seler, pietruszka, dynia, wszystkie rodzaje sałat, brokuły, buraki, marchew, ogórki, kiełki, cytrusy, winogrono, porzeczki, aronia, żurawina, truskawki, jagody oraz borówki. Produkty pełnoziarniste, kasze, rośliny strączkowe. Bogactwo witaminy E, witamin z grupy B (łagodzące stres, który ma negatywny wpływ na zmiany mazi stawowej) oraz błonnika
Życie na widelcukusi. Ogólnie lubię kwaśne trunki, jednak jak nie przepadacie za takim smakiem, polecam dorzucić łyżeczkę miodu. Niech będzie Wam na zdrowie! Składniki 200 g mrożonych owoców (mieszanka z maliny, porzeczki, truskawki) 250 ml maślanki/ jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny miód - opcjonalnie do posłodzenia Sposób przygotowania Owoce umieścić w blenderze, dodać maślankę/jogurt naturalny, sok z cytryny i zmiksować
pink envelopeBabcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem między zarośla. Znalazłam to co lubię najbardziej - maliny. Połączyłam je z jeżynami i zapiekłam pod grubą warstwą kruszonki. Lepszego początku dnia nie ma :) Składniki (na 2 porcje) szklanka malin
pink envelopepilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów- jeśli zaglądacie na fejsbuka to już widzieliście moją poranną rozpustę. Zaznawałam rozpusty na tarasie
les mirabellesłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru ok 350g powideł (u mnie mirabelka z wanilią- śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao
les mirabellesrzeczywistości. A już we Wrocławiu czekała mnie miła niespodzianka. Równie nieplanowane spotkanie z dawno niewidzianymi Monią, Sławomiorem i Gaborem. I węgierskie suweniry! Czekoladki, tajemniczo znikająca papryka, czekolada z czarną porzeczką (czeka na powrót kawy:)) i- konfitura. Z tego co pamiętam to szampańsko-czekoladowo-truskawkowa:) Jak tylko położyłam swoje łapy na słoiczku wiedziałam co będzie. Klasyk nad klasyki- angielskie scones
les mirabellesktóra ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić więcej niż 3 filiżanki kawy czy herbaty dziennie. Zawarte w nich związki utrudniają przyswajanie żelaza
Qlinarnie i Qlinarniedeser typowy dla kuchni białoruskiej. Nieco go uprościłam - dzięki temu przygotowanie zajęło tylko kilkanaście minut. W ten sposób można przygotować kisiel np. z truskawek, malin, porzeczek, itp. Składniki: 1 filiżanka suszonej żurawiny 2 filiżanki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie: słodzik/cukier brązowy/syrop z buraków cukrowych, itp. Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób
Qlinarnie i Qlinarniepokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni lub porzeczki czarnej sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Qlinarnie i QlinarnieBiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny
Jadło i czytadłoZakochałam się w porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak czarnej porzeczki. To właśnie ta galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe
Jadło i czytadło