porzeczki - 3095 przepisów (strona:154/207)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 217

łatwiejszy, też kruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru     400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 103

regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino we francuskim stylu. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach. Bardzo aromatyczne ( wiśnie, czarna porzeczka, pieprz oraz lekka, ale nie przesadzona wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla. " Pyrene " Crianza 2009 – 19,99 zł. Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Piękny rubinowy kolor, wyraźne

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 153

kwasowo - podpuszczkowy ( krótko dojrzewający) absolutnie unikatowy w skali światowej. Jest to ser młody, delikatny, bardzo aromatyczny. Od strony skórki jest obłożony wytłoczynami po najlepszych nalewkach ( smorodiny, czerwonej porzeczki ) Dojrzewa- maceruje się w oparach nalewki w szczelnie zamkniętych pojemnikach zrobionych ze szlachetnego drewna. Pachnie genialnie, smakuje obłędnie. Kozidymek to ser wędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka dni a potem przez kilka godzin wędzony

królestwo garów
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 92

Medoc 2010 (33 zł ), kupaż cabernet sauvignon z merlotem z małą domieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré Côtes du Rhône Puy Saint

królestwo garów
Don PX Convento Selección 1946 77

beczce. Próba opisania aromatów tego wina jest niebywale trudna. Powiedzieć, że są intensywne to mało. Wyczuwamy tu przede wszystkim słodycz oraz cynamon, kamforę, czekoladę, masło, lukrecję, gałkę muszkatołową, czarną porzeczkę, drewno. Równie trudno opisać smak tego wina. Jest niebywale bogate, aksamitne, słodkie z lekką goryczką ale jednoczenie ze sporą dozą świeżości. Wyczuwamy tam smak czerwonych owoców, migdałów. Jest po prostu

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 106

nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne

królestwo garów
Wino do gęsi 93

aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże.    Krásná Hora Sauvignon Blanc 2012 W nosie dominują aromaty kwiatów czarnego bzu i czarnej porzeczki. Usta pełne, w smaku charakterystyczna mineralność z Podvorova, karmelowe zakończenie. Sauvignon może nie każdemu będzie do dań z gęsi odpowiadało, ale myślę, że wyrazisty smak gęsiny, wymaga wyrazistego wina

królestwo garów
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2014/2015 75

Gavi ’13, które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym owocowym aromatem, z nutami dzikiej jagody, porzeczki i wiśni oraz przyjemnym i długim posmakiem. Idealnie komponowałoby się z pieczonym lub gotowanym mięsem czy też makaronami np. autorstwa Joanny. Najciekawsze wino oczywiście było na koniec, czyli Barolo Tradizione

królestwo garów
RIB EYE STEAK – stek z antrykotu z masłem ziołowym 117

talerz, polać masłem i odczekać 5 minut. Oprószyć solą. Podawać. Do steka polecam Merlot trocken barrique Rappemhof: Unikatowe, wytrawne, aksamitnie miękkie Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w beczce barrique z francuskiego dębu.  poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 135

potraw z czerwonego mięsa. Importer: PWW Sp. z o.o. Starmont Cabernet Sauvignon 2010 Region: Napa Valley Cabernet Sauvignon z Napa Valley w całej swojej okazałości - aromaty dżemu z czarnych porzeczek, nalewki, wanilii i przypraw egzotycznych, a w ustach skoncentrowane, krągłe i trwałe w posmaku. Dodanie odrobiny Merlot sprawiło, że dużo wcześniej taniny zyskują na miękkości i dojrzałości. Ekstraktywne i atłasowe

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 154

mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych

królestwo garów
Comber zająca 172

niedużą kostkę i zmiksować razem z owocami. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać zimne masło, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia. * truskawki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie zastawa

królestwo garów
Chłodzący deser homemade. Owocowo z maliną w roli głównej 120

sezon owocowy w pełni o to propozycja deseru idealnego na gorące dni. Po raz kolejny zapraszam na kisiel owocowy Składniki: pojemnik malin pojemnik borówek amerykanskich kilka szypułek czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ok 100 ml wody Przygotowanie: Umyte owoce wrzucamy na patelnię. Zasypujemy cukrem - im bardziej dojrzałe i słodkie owoce tym mniej. Gdy owoce zaczynają puszczać

Kuchnia po mojemu
Styropian – sernik bez sera 2078

jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią Spód: 5 żółtek 200 g masła (1 kostka) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka

Poezja smaku
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 186

zapadła całkowita cisza. Nawet mały Dominik zjadł pół kawałka! A to już duży komplement. W zasadzie miałam kilka pomysłów na jego wnętrze. Upiekłam czekoladowe ciasto, zaplanowałam mus z czarnej porzeczki. Potem zmieniłam zdanie i stwierdziłam, że czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami, i wyszedł

Pożeraczka, czyli raz adobrze