porzeczki - 3095 przepisów (strona:149/207)

Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 99

Doskonałe do dań z wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand

królestwo garów
Jogurtowiec z galaretkami 458

więcej deser nie jest bardzo kaloryczny, więc śmiało można sięgnąć nawet po dwa duże kawałki :D SKŁADNIKI (1 keksówka) 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne) 350-400g jogurtu naturalnego 2,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretki rozpuszczamy

DefinicjaSmaku
Nalewka grejpfrutowa (grejpfrutówka) 111

cały rok, nie trzeba czekać na sezon owocowy. Akurat grejpfruty są stale dostępne. To ich zdecydowana zaleta. Bo już wcześniej pisałem, że jak na zbawienie czekam na śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest i inne smakołyki, które dość krótko są w sprzedaży, sezon nie jest zbyt długi i trzeba korzystać ile można. Mam zamiar w tym roku zrobić tyle owocowych nalewek

Marder&Marder Manufacture
Ciasto Czekoladowe bez Nabiału 1354

kryształu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 łyżek oleju 250 ml wody pół słoiczka ulubionej konfitury (u mnie z czarnej porzeczki) W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Formę

Made By Mom And Son
Kompot z owóców działkowych 130

smaczny. Możemy na przykład podawać go na ciepło z dodatkiem podprażonych płatków migdałowych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu. Źródło: http://dziecisawazne.pl/kompot-tradycyjny-zdrowy-napoj/ SKŁADNIKI: 3 szklanki czerwonych porzeczek 3 szklanki agrestu 1 litrowa miseczka wiśni 1 litrowa miseczka czereśni 6 listków mięty ogrodowej PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj 2 litry wody. Gdy będzie gorąca dodaj owoce. Przykryj i gotuj

ClauditteMissCooking
Dlaczego mięsa nie lubię... 196

jesz czerwone mięso? Czy nie jest tak, że więcej żelaza czerpiesz z innych źródeł? Przyswajalność żelaza z roślin można zwiększyc przez dodanie witaminy C (no. soku z cytryny, czy porzeczki) - czyli znowu odpowiednie komponowanie posiłku Podsumowując - w mięsie nie ma nic, czego nie zawierałyby inne pokarmy, biorąc więc pod uwagę listę wad, moim zdaniem lepiej jest nie jeść mięsa

pyszne zdrowości
Tort czekoladowy 214

budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik

Ciastkozercy
.1006. z wizytą u babci 74

Patrzcie jaki Simba jest juz duży! :o ♥  Truskawki...  Podczas gdy my zrywaliśmy truskawki Simba upodobał sobie wylegiwanie się wśród czosnku, okej...  Brzoskwinie...  Czarna porzeczka... I czerwona...  Agrest, który kupiłyśmy z mamą niestety był do babci za późno przywieziony i cóż, nie przyjął się...Może za rok coś z niego wyrośnie? ;)  Jabłuszka...  Maliny

breakfast of dreams
Ogórki małosolne / Salzgurken 215

wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane, świeże, najlepiej zerwane tego samego lub poprzedniego dnia. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane lub kamionkowe, absolutnie nie metalowe, drewniane też

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 125

jajko  Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów, a nie o taką

Kuchnia Prezydentowej
Tort z owocami leśnymi 124

swoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy. Nazbieraliśmy trochę tych owoców, żeby właśnie upiec z nich ten tort, który moi domownicy zjadają w ciągu kilku

Wiem co jem
Tarta migdałowa z porzeczkami 91

Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać jeszcze jedną próbę. Wypadła nadspodziewanie dobrze. Moja dzisiejsza tarta jest zrobiona wg pierwszej metody.Wykorzystałam do niej czerwone porzeczki, których mam kilka krzaczków na swojej działce. Czytaj więcej

Wiem co jem
"Wino i sery" - finał akcji 105

Castroviejo Crianza, Rioja DOC – czerwone wytrawne o głębokim kolorze starzone w     dębie - argentyńskie Jean Bousquet, Malbec Reserva – czerwone wytrawne bardzo ciemne z aromatem    czarnej porzeczki i jagód - francuskie Château La Foncalpre, AC Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo

Wiem co jem
Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową 156

niego i nie mogę podać ani jego tytułu, ani linku. Pamiętam tylko, że w oryginale były z konfiturą żurawinową. Zrobiłam więc tak trochę na oko, zamieniając żurawinę na czarną porzeczkę. Mąka pełnoziarnista nadała im ciemnego wyglądu, trochę mało apetycznego jak stwierdziły moje dzieci, widząc jak je jem, ale za to w smaku są doskonałe. Mocno sycące, z lekko kwaskowatym nadzieniem

Wiem co jem
Bliny drożdżowe, czyli moje ulubione puszyste racuchy 126

średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam gorące w towarzystwie domowej konfitury z czarnej porzeczki. Ponieważ bliny nie są bardzo słodkie, z powodzeniem można je podać z dowolnym, nawet wysoko-słodzonym dżemem albo posypane cukrem pudrem

Kuchenne zapiski Edyty