porzeczki - 3095 przepisów (strona:141/207)

LIDL – Iberyjskie wina oraz smakołyki 88

jest smaków i aromatów waniliowych, czekoladowych, budyniowych i beczkowych. Pomimo wieku jest przyjemnie owocowe.   5 Oros Rioja Crianza 2012 (22,99 zł) – Sporo owocu ( jeżyny, czarne porzeczki, dojrzałe wiśnie), niezła kwasowość. Taniny troszkę za ostre – drewniane. Koniecznie dekantować. „ Najpoważniejsze” i najdroższe wino w całej ofercie Garnacha Selección Especial Aragonia 2011 (49,99 zł). Bogate, obfite, ciężkie tak w aromatach

królestwo garów
Sok dwuwarstwowy. 180

Składniki: Sok bananowy, sok z czarnej porzeczki, kostki lodu. Wrzuć kostki lodu, najlej sok bananowy, a następnie nalej sok porzeczkowy

W kuchni u Moniki
Pleśniak. 173

zależności od wielkości (oddzielić białka od żółtek), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców.                                 Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru

W kuchni u Moniki
Makowiec. 167

Składniki: Ciasto: 60dag mąki pszennej tortowej, 1 kostka margaryny (250g), 6 łyżek cukru, 5dag drożdży świeżych, 2żółtka, 2całe jajka. Masa makowa: 2 gotowe masy makowej, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie:  Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka  z łyżką cukru, odstawić

W kuchni u Moniki
Wybuchowy sernik 158

Miałam pewne opory co do upieczenia tej wersji sernika, ale jak to powiedziała pewna znawczyni serników: "Skoro można upiec z porzeczkami, to czemu nie z granatem"? Tak więc zdecydowałam się i postąpiłam słusznie:) Wyszedł puszysty, a pestki granatu fajnie "chrupały" przy konsumpcji. Składniki: Na tortownicę o śr. 26cm Spód: 200g biszkoptów 2 łyżeczki kakaa 150g roztopionego masła 4 łyżki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z gruszkami 295

cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania     Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką

Mała Cukierenka
Drożdżówki z serem i owocami 107

Pyszne a w misce tupperware także bajecznie proste bułeczki z serem i owocami. Użyłam zdobycznych porzeczek a za kilka dni planuje powtórkę z malinami. Przepis z moimi minimalnymi modyfikacjami pochodzi ze strony kasia-gotuje.pl . Polecam - szczególnie, że na drugi dzień są równie dobre !:) Składniki na 12 drożdżówek : Ciasto : 550g mąki pszennej

cucinare
Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino 115

zajadam na surowo lub kupuję w sprawdzonych piekarniach drożdżówki ze śliwkami i kruszoną, posypane cukrem pudrem. Na blogu jest kilka śliwkowych inspiracji, a dzisiaj powstała kolejna: Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Knedle ze śliwkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowy sos  Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Składniki:  300 g dużych, słodkich śliwek  4 jajka

Moja smaczna kuchnia
Współpraca z Sibeco - poznaj odżywczą moc rokitnika :) 110

rokitniku jest niezwykle trwała i bardziej odporna na obróbkę termiczną niż inne owoce! Witaminy K1 rokitnik zawiera więcej niż czarna aronia, jarzębina pospolita, dzika róża czy czarna porzeczka !!! Niektóre źródła podają, że 25 gram owoców rokitnika zawiera czterokrotną dawkę dzienną witaminy B12 (byłoby to źródło naturalnej, aktywnej witaminy dla wegetarian).  Właściwości rokitnika: stymuluje układ odpornościowy do walki z infekcjami

Zdrowie na języku :P
Kiszony kalafior różowy i żółty i ich prozdrowotne właściwości 227

kurkumy  - 3-4 małe buraczki - 3 papryczki chili (świeże lub suszone) - 3 ząbki czosnku  - 6 ziarenek ziela angielskiego - 6 liści laurowych  - kilka liści (chrzanu, wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu  - kilka gałązek suszonego kopru   Najlepiej dodać jak najwięcej dodatków z tej listy, ponieważ oprócz walorów smakowych mają one również inne właściwości np czosnek

zdrowa vege kuchnia
Rustykalna tarta rabarbarowo-truskawkowa. Galette aux fruits rouges 120

łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru 120ml lodowatej wody do posmarowania- rozmącone jajko lub słodka śmietanka 2 łodygi rabarbaru 250g truskawek opakowanie czerwonej galaretki owocowej (ja lubię z czarnej porzeczki) cukier puder do posypania

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 129

skórce, która również ma wiele aromatu i tylko naciąć je lub przeciąć wzdłuż na pół. Koper z baldachami tniemy nożyczkami na krótsze słomki. Dodatek liści dębu, wiśni czy porzeczki ma sprawić, że ogórki zostaną twarde i jędrne. Nie mam dostępu do liści drzewek owocowych, liści dębu też nie używam. Nie widzę różnicy ani w konsystencji, ani w trwałości ogórków przygotowanych

Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 201

nieco zgaśnie, wybierzcie dobre i charakterne wino.   Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już

Karo in the Kitchen
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 146

się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży najczęściej 150-200g) 2 kubki mąki pszennej tortowej

Karo in the Kitchen
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 242

pancakes są niesamowicie miękkie, lekkie i puszyste. Polane jakimkolwiek syropem czy sosem, wchłaniają go szybko i równomiernie. Ja uwielbiam je podane z syropem z bzu i kwaskowatymi, świeżymi owocami. Porzeczki pasują idealnie. Mąkę przesiewamy z łyżeczką sody i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w osobnej misce z łyżką cukru, do czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy

Karo in the Kitchen