porzeczki - 3095 przepisów (strona:139/207)

Omlet z pieczarkami 102

świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę.  Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki przygotowywała mi babcia, był gruby, puszysty i podawany koniecznie z domową konfiturą z czarnej porzeczki. To było przysłowiowe niebo w gębie ;)  Dziś jednak chiałabym zaproponować Wam nieco inny omlet niż ten babciny (na niego też przyjdzie czas) - wytrawny, złożony na pół, z dodatkiem pieczarek

Codzienne Gotowanie
Halloweenowe drinki 137

nastepnie po odwroconej lyzeczce , delikatnie wlac wodke, tak aby utworzyly sie dwie warstwy. Straszne Martini: 40ml czarnej wodki (Eristof) ciemny sok owocowy, najlepiej czarne Frugo, lub sok z czarnej porzeczki lod Szklanke wypelnic lodem, wlac wodke i uzupelnic sokiem. Na zdrowie

Codzienne Gotowanie
Sezamowiec z masą chałwową 230

placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C. Masa kokosowa: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego dżem najlepiej z czarnej porzeczki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Biszkoptowa Zebra z kremem toffi i czekoladowym. 130

czekoladowy również w szklance mleka. Na dżem wykładamy krem toffi i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch smarujemy resztą dżemu i kremem czekoladowy. Dekorujemy według uznania  . Ja użyłam do dekoracji porzeczek . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 138

karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje

królestwo garów
SAŁATKA MARKIZ 120

cytryny do smaku *************"********************************************* Owoce i pomidory myjemy .Jabłka obieramy , kroimy w kostkę razem z brzoskwiniami i śliwkami .Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki , pokroić w cząstki i wymieszać z porzeczkami i pokrojonymi wcześniej owocami.Dodajemy majonez i wino.Wszystko doprawiami solą i pieprzem ,cukrem i sokiem cytrynowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto Kantyczka 250

pszennej 1,5 kostki margaryny 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szkl maku okrągłe biszkopciki słoik dżemu, np. z czarnej porzeczki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być

Nastoletnie Wypiekanie
Fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami (wegański) 139

kasztanki, wtedy będę już całkowicie spełniona. Dzisiaj chciałabym zaproponować wyśmienity deser. Konieczne do tego będą nie tylko jeżynki, ale każde inne fioletowe owoce. Mogą być to jagody, borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita

Be Fit Be Strong
,,Tarta z białą czekoladą i malibu” 89

schłodzonego 25 ml malibu 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę posmarować masłem

Podróż w kulinaria
,,Karnawałowe róże” 115

Składniki: 7 żółtek 4 łyżki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego oraz: olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin     Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie

Podróż w kulinaria
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 404

tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego  Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Oetker 20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Beza z bakaliami: 4 białka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce) Krem budyniowy: ½ litra mleka

Wanilia i Kardamon
Męczy Cię senność, zmęczenie, apatia, brak koncentracji? Może masz niedobór żelaza w diecie. 178

wymienionych w tabeli, sporo żelaza znajdziemy także w burakach, boćwinie, owocach suszonych, groszku zielonym, ciemnym chlebie, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, ryżu brązowym, amarantusie, poziomkach, malinach, awokado czy porzeczkach.   Suplementacja żelaza - czy jest niezbędna? Większe niedobory łatwiej uzupełniać farmakologicznie i wspierać odpowiednią dietą. Zdrowy organizm posiada odpowiednie mechanizmy regulujące przyswajanie tego pierwiastka, dlatego trudno o przedawkowanie w wyniku

Powiedz dietom nie
Maślana tarta z owocami leśnymi 94

wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych owoców leśnych czy jagodowych – malin, jeżyn, borówek, jagód, porzeczek czy truskawek. Maślana tarta z owocami leśnymi – spód: 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 150 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) 3 łyżki cukru pudru 1 całe

Poezja smaku
Mega szybkie ucierane ciasto z owocami 126

bazę do wypieków ze wszystkimi chyba  owocami. Ja robiłam już  z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak chwil dzieciństwa spędzonych u mojej kochanej babci. Polecam:) Ze śliwkami

Maślane ciasteczko
Pani Walewska 139

szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową

Maślane ciasteczko