szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku do pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać
Mania Wypiekaniakostki miękkiego masła 2 łyżki mielonych nasion CHIA 2,5 szklanki cukru pudru + trochę do owoców 1 i 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 250g czereśni 200g porzeczki czarnej Przygotowanie: 1/ Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy do nich na przemian: mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę
Kuchnia PROzdrowotnapojawiać się więcej lemoniad! Mamy lato, cieszmy się smakiem owoców! Więcej pomysłów na owocowe napoje znajdziecie pod kategorią napoje Tym razem wybrałam się do sklepu po arbuza i czerwone porzeczki, bardzo miałam ochotę na coś owocowego. Część arbuza zjadłam, ot tak, ale część wykorzystałam do przygotowania lemoniady i to był bardzo dobry wybór. Obranego arbuza wrzuciłam do blendera
Moja smaczna kuchniaMożna usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietany 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Krem nakładamy na bezy i dekorujemy owocami (maliny, borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki) i listkami mięty. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyDoskonałe do dań z wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand
królestwo garówwięcej deser nie jest bardzo kaloryczny, więc śmiało można sięgnąć nawet po dwa duże kawałki :D SKŁADNIKI (1 keksówka) 3 dowolne galaretki w różnych kolorach ( u mnie czarna porzeczka, agrest i owoce leśne) 350-400g jogurtu naturalnego 2,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretki rozpuszczamy
DefinicjaSmakucały rok, nie trzeba czekać na sezon owocowy. Akurat grejpfruty są stale dostępne. To ich zdecydowana zaleta. Bo już wcześniej pisałem, że jak na zbawienie czekam na śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest i inne smakołyki, które dość krótko są w sprzedaży, sezon nie jest zbyt długi i trzeba korzystać ile można. Mam zamiar w tym roku zrobić tyle owocowych nalewek
Marder&Marder Manufacturekryształu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 łyżek oleju 250 ml wody pół słoiczka ulubionej konfitury (u mnie z czarnej porzeczki) W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Formę
Made By Mom And Sonsmaczny. Możemy na przykład podawać go na ciepło z dodatkiem podprażonych płatków migdałowych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu. Źródło: http://dziecisawazne.pl/kompot-tradycyjny-zdrowy-napoj/ SKŁADNIKI: 3 szklanki czerwonych porzeczek 3 szklanki agrestu 1 litrowa miseczka wiśni 1 litrowa miseczka czereśni 6 listków mięty ogrodowej PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj 2 litry wody. Gdy będzie gorąca dodaj owoce. Przykryj i gotuj
ClauditteMissCookingjesz czerwone mięso? Czy nie jest tak, że więcej żelaza czerpiesz z innych źródeł? Przyswajalność żelaza z roślin można zwiększyc przez dodanie witaminy C (no. soku z cytryny, czy porzeczki) - czyli znowu odpowiednie komponowanie posiłku Podsumowując - w mięsie nie ma nic, czego nie zawierałyby inne pokarmy, biorąc więc pod uwagę listę wad, moim zdaniem lepiej jest nie jeść mięsa
pyszne zdrowościbudyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik
CiastkozercyPatrzcie jaki Simba jest juz duży! :o ♥ Truskawki... Podczas gdy my zrywaliśmy truskawki Simba upodobał sobie wylegiwanie się wśród czosnku, okej... Brzoskwinie... Czarna porzeczka... I czerwona... Agrest, który kupiłyśmy z mamą niestety był do babci za późno przywieziony i cóż, nie przyjął się...Może za rok coś z niego wyrośnie? ;) Jabłuszka... Maliny
breakfast of dreamswody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane, świeże, najlepiej zerwane tego samego lub poprzedniego dnia. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane lub kamionkowe, absolutnie nie metalowe, drewniane też
Kuchnia Prezydentowejjajko Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów, a nie o taką
Kuchnia Prezydentowejswoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie bez mojej pomocy. Nazbieraliśmy trochę tych owoców, żeby właśnie upiec z nich ten tort, który moi domownicy zjadają w ciągu kilku
Wiem co jem