porzeczki - 3095 przepisów (strona:153/207)

Kremowe ciasto na roladzie z bananami 225

strony. Składniki na roladę biszkoptową: 6 łyżek mąki pszennej 6 jajek 6 łyżek cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku. (dałam z czerwonej porzeczki. Dodatkowo należy przygotować czystą lnianą ściereczkę do zawinięcia rolady. Sposób wykonania rolady biszkoptowej Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać

Na słodko lub wytrawnie
Najlepsza tarta z rabarbarem 154

wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany, żurawina...  Stop! Chyba zatoczyłam koło. Razem z Sianko , Mopsikiem i Zuzią postanowiłyśmy upiec tartę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 136

czekam z utęsknieniem przez zimowe miesiące. Pojawienie się ich na bazarkach zapowiada, że sezon na pyszności właśnie się rozpoczął. Bo przecież niedługo po nich mamy truskawki, później maliny, jagody, porzeczki... W tym roku sezon inauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już

Kulinarne Inspiracje
Cortijo de Trifillas - CT – nowy producent w Winestory. 119

Jumilla (50% monastrell, 50% syrah) cena: 34.00 zł. W kieliszku piękny, głęboko czerwony intensywny kolor. W nosie dominują przyjemne, świeże owocowe aromaty z leciutkim pieprzem. W smaku śliwki, porzeczka i jeżyna. Wino bardzo przyjemnie zrównoważone z przyjemnymi delikatnymi taninami. Uniwersalne do sałatek i lekkich dań, choć pite samo (tak było w naszym przypadku) smakuje naprawdę dobrze. W tej cenie kupować

królestwo garów
Zapowiedz... 164

Choć mało gotowałam mam dla Was trzy smakowite propozycje, jedna z nich już jutro pojawi się na blogu :) Ciasteczka maślane, cytrynowe Miesno warzywne kąski Ciasto z jablkami i porzeczkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe racuchy z jabłkami 110

drugą babcią było podobnie - owszem zjadła inne owoce u kogoś, ale sama nie kupowała nic poza jabłkami. No jeszcze zjadałyśmy to co na działce urosło - pamiętam jak zbierałam porzeczki czy agrest zasypywałyśmy wszystko sporą ilością cukru i wyjadałyśmy łyżeczkami.  A racuchy z jabłkami, cóż ich nigdy nie mogłam się w domu doprosić. A dla mnie drożdżowe to kwintesencja tego

Plate of Joy
Drożdżowa chałeczka z owocami 69

Składniki: 30 g margaryny lub masła (ja użyłam Kasię) 10 g drożdży 2 łyżki cukru jagody agrest czerwona porzeczka 170 ml letniego mleka 300g mąki jajko łyżeczka soli cukier perlisty migdały Bakal   Sposób przygotowania: Z drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn-odstawić w ciepłe miejsce,aż do podwojenia objętości.Następnie dodać rozpuszczoną Kasię i pozostałe składniki(oprócz owoców

Wielki apetyt
Sorbet z czerwonych owoców 111

były dla mnie słodyczami drugiej kategorii. Z wiekiem jednak gusta zdecydowanie mi się zmieniły i smak świeżych owoców jest moim ulubionym. Zapraszam na moją sorbetową wariację. Składniki: truskawki czerwona porzeczka maliny owoce (do dekoracji) listki świeżej mięty (do dekoracji) Sposób przygotowania: Umyte i osuszone owoce miksujemy na gładko. Następnie przekładamy do naczynia (które wytrzymuje niskie temperatury) i wkładamy do zamrażarki

Wielki apetyt
Ciasto rabarbarowo - truskawkowe 174

mąki ziemniaczanej,  1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego,  łyżka octu balsamicznego,  2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki,  5 łodyg rabarbaru,  200g truskawek,  100g jagód. Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem

Z miłości do słodkości
Wuzetka z nutą porzeczkową 343

wystudzeniu przekroić na pół. Masa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić

kulinarnyswiatdomi
Grillowany Camembert z konfiturą żurawinową 119

łyżki konfitury żurawinowej, przyozdobić świeżym listkiem bazylii Podawać na ciepło, natychmiast po zdjęciu z grilla. Uwaga: Konfiturę żurawinową można zastąpić inną kwaskową konfiturą, bądź frużeliną: np. z malin, porzeczek czy wiśni Smacznego

KreatywnePiny
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9159

białej czekolady 30 ml śmietanki kremówki łyżka wódki  lub 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie) ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia

Słodka Strona
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 161

tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć zwykłej) 120 g zimnego

Poezja smaku
Koktajl: kiwi, pomarańcze i jabłko 165

wymyśliło taki oto koktajl owocowy: kiwi, pomarańcze i jabłko . Jego kolor może jest trochę mało zachęcający, ale w smaku jest pyszny. Teraz już tylko czekamy na polskie truskawki, maliny, porzeczki... I będziemy kombinować z innymi  smakami. Koktajl: kiwi, czerwone pomarańcze i jabłko Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 jabłka 1 kiwi 2 czerwone pomarańcze Wykonanie: Jabłka, kiwi i pomarańcze

Kulinarne przygody Gatity
Nové Vinařstvi - wino z Czech 93

font-family:"Times New Roman","serif";} Cépage Sauvignon Blanc – białe wino o pięknym słomkowym kolorze z seledynowymi refleksami, aromat to nuty owocowe z subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino

królestwo garów