600 g wątróbki cielęcej, pieprz, mąka do oprószenia, sól, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki masła, Wątróbkę umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyciąć żyły. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószyć pieprzem i mąką. Wątróbki nie solimy przed smażeniem. Na patelni rozgrzać masło klarowane, ułożyć na nim wątróbki. Smażyć z każdej strony na złoty kolor , dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Wątróbka w środku ma być różowa a z wierzchu ładnie przyrumieniona. Podawać z cebulką duszoną lub smażoną. Ja podałam ze smaż... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...