tych, którzy lubią paluszki krabowe - inaczej surimi- przygotowałam 1 z moich wielu wersji sałatki z tym pysznym dodatkiem. SKŁADNIKI 1 opakowanie paluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek(...)suszone pomidory i ewentualne ser żółty. Szatkujemy koperek. W naczyniu umieszczamy kukurydzę i pokrojone składniki. Dodajemy swoje ulubione przyprawy oraz majonez ze śmietaną lub jogurtem greckim. Całość mieszamy i gotowe! Jadacie paluszki krabowe? Chętnie poznam Wasze przepisy na sałatkę z surimi
Zofianapapryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek (lub ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do kurczaka) olej do smażenia puszka ananasów (ok. 600 g - ok. 350 g po odsączeniu) puszka kukurydzy (ok. 400 g) seler w zalewie (ok. 300g - ok. 150g po odsączeniu) 5 jajek 1 por ok. 300-400 ml majonezu pieprz Sałatka z Kurczakiem i Ananasem - Sposób przygotowania: Kurczaka(...)utraci soczystość). Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze, seler, oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Słodka Stronasobą komponują tworząc ciekawy dodatek na stół podczas przyjęcia lub spotkania ze znajomymi.Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem - Składniki:opakowanie paluszków krabowych (ok. 250 g)puszka ananasówpuszka kukurydzy (ok. 300 g)1 por5 dużych jajekok. 300-400 ml majonezupieprzSałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem(...)następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa oraz paluszki krabowe kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Moje posty
Słodka Stronajestem fanką kukurydzy, gdyby na wakacjach nie przypomniała mi o niej rodzina, mogłyby mijać długie lata, a ja zapomniałabym o jej istnieniu. Nie kupuję kukurydzy nad żadnym festynie, u sprzedawcy na plaży, przy wejściu do zoo, ani w żadnym innym podobnym miejscu. Ale jak dzieci proszą, to się łamię :)Czytaj więcej
bistro mamaskładniki* 2 wędzone udka z kurczaka* 4 jajka ugotowane na twardo* 1 puszka kukurydzy* 1 puszka czerwonej fasolki* 15 dag żółtego sera* 5 łyżek majonezu* mały słoiczek lub 1/2 butelki (225 ml) ketchupu* 1/2 czerwonej papryki* sól, pieprzSposób wykonaniaJajka drobno posiekać, wyłożyć na dno naczynia przeznaczonego na sałatkę, oprószyć pieprzem i solą, wyłożyć majonez na jajka i rozsmarować.Oddzielić(...)mięso od kości i pokroić w kostkę, wyłożyć na majonez, na kurczaka, wyłożyć odsączoną kukurydzę, którą należy polać ketchupem, a następnie wyłożyć odsączoną fasolkę.Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wyłożyć na fasolkę.Paprykę pokroić w drobną kostkę i posypać nią
Mix smakuskładniki* 1 podwójny filet z kurczaka* 1 puszka kukurydzy* 1/2 kapusty pekińskiej* 3-4 małe cebulki* 3-4 ogórki konserwowe* 2 łyżeczki przyprawy gyros* majonez* ketchup pikantny lub łagodny* olej do smażeniaSposób wykonaniaFilety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki.Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej(...)samym oleju zeszklić cebulę.Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem.Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki, a na nie kukurydzę i polać majonezem.Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską i delikatnie polać ketchupem.Można chwilę schłodzić w lodówce.Sałatka może też spokojnie stać w lodówce do następnego dnia (nie podchodzi wodą
Mix smakuskładniki* 70 dag łopatki wieprzowej* 1 puszka czerwonej fasoli* 1 puszka kukurydzy* 3 czerwone papryki (mogą być w różnych kolorach)* 1 puszka pomidorów krojonych* 1 papryczka ostra np. pepperoni* 1 średnia cebulka* 1 kostka bulionowa mięsna* przyprawy (sól, pieprz cayenne, papryka słodka)Sposób wykonaniaMięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Przełożyć do garnka.Cebulkę drobno pokroić(...)mięsa, dolać jeszcze ok 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia.Dodać pomidory odsączone z zalewy i dusić dalej ok 15 min.Dodać fasolę i kukurydzę również odsączone.Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej, doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne(jeżeli została dodana ostra papryczka to ostrożnie) i jeszcze chwilę dusić.Podawać z pieczywem
Mix smakuskładniki* 1 szklanka drobnego makaronu* 25 dag wędzonego fileta z kurczaka lub szynki drobiowej* 1 słoik marynowanego selera* 1 puszka kukurydzy konserwowej* 3-4 ogórki konserwowe* 4-5 łyżek majonezu* sól, pieprzSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wsypać do pojemnika przeznaczonego na sałatkę.Fileta pokroić w kostkę, selera i kukurydzę osączyć z zalewy, a ogórki pokroić
Mix smakuposiekane2 łyżeczki chili w proszku1 łyżka mielonego kminu1 łyżeczka cukru 1 puszka pomidorów2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniuok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóryśmietana kremówka (opcjonalnie)sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)zacznie pachnieć - 30 sekund do 1 minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru.Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low" przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę
Stare Garyszalotka – 1 szt* świeży koperek – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka* kukurydza – 3 łyżki* groszek – 3 łyżki* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PLACUSZKI:Ziemniaki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Odkładamy na sito w celu odsączenia.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę(...)smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.DODATKOWO:Tatara z łososia skrapiamy sokiem z cytryny.Dodajemy posiekaną szarlotkę,ocet balsamiczny, oliwę i bardzo drobno posiekany koperek – dokładnie mieszamy.Wrzucamy kukurydzę i groszek dokładnie odsączone z zalewy.Doprawiamy do smaku pieprzem.CAŁOŚĆ:Placuszki naprzemiennie przekładamy porcją łososia.Podajemy odrazu!Pycha!Smacznego!O FIRMIE SUEMPOL :Suempol jest rodzinnym przedsiębiorstwem założonym w 1989 roku
Ostra na Słodkoszczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone ( łopatka ) – 300 g* czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* olej rzepakowy – 100 ml* sól* pieprz* chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę przesiewamy(...)delikatnie złocimy.Dodajemy mięso mielone oraz odrobinę soli.Przesmażamy mieszając , ok. 4-5 minut.Dodajemy pokrojone w kostkę papryki – czerwoną i żółtą , a po kilku minutach odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę Borlotti.Dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy czerwoną fasolę wraz z sosem , w którym ona się znajdowała.Mieszamy , tak by sos dokładnie obtoczył mięso.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem
Ostra na Słodkotwardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę (pora możemy poszatkować w drobne paseczki).Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę, groszek, majonez i łyżeczkę musztardy. Przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli.Sałatkę przechowujemy pod przykryciem w lodówce.Moje posty
Słodka StronaZdecydowanie moja ulubiona sałatka. Zawsze pierwsza znika ze stołów, a z dodatkiem pieczywa i wędliny smakuje wyśmienicie. Polecam przepis.Sałatka z Porów - Składniki:1 por sałatkowypuszka kukurydzy (ok. 400 g)5 jajekok. 120 g żółtego sera350-400 ml majonezupieprzodrobina soli (lub pominąć)Sałatka z Porów - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem(...)następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną kukurydzę, majonez, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Sałatka z porów najlepiej smakuje na drugi dzień po jej przyrządzeniu.Moje posty
Słodka Stronamożemy też użyć niewielką ilość pieprzu.Usmażonego kurczaka przekładamy na dno dużej szklanej misy. Na mięso wykładamy majonez, posypujemy cebulą, smarujemy ketchupem i kładziemy pomidory. Następnie wykładamy pokrojony ogórek, kukurydzę, a na wierzch poszatkowaną kapustę pekińską.Moje posty
Słodka Stronabulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem
Smakowity Blog Kulinarny