lodówce i tak powstała pyszna i sycąca sałatka, na którą Was zapraszam. Sałatka z fasolki szparagowej i kurczaka.Składniki:400 g fasolki szparagowej żółtej;pierś z kurczaka,puszka kukurydzy;8 pomidorków koktajlowych,1 czerwona papryka;3 - 4 łyżki majonezu,sól, pieprzolej do smażenia.Umytą pierś kurczaka kroimy w paski, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy aż będzie rumiana. Fasolkę gotujemy(...)zjedzenia w sałatce. Przelewamy zimną wodą, aby ją zahartować. Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki - zależy od wielkości i Waszych preferencji :) Wystudzoną fasolkę i kurczaka mieszamy z kukurydzą (bez wody), pomidorkami, pokrojoną w kostkę papryką. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!!!Przepis dodaję do akcji
Miksturownikosolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.Odsączyć, wysypać z torebki i odstawić do ostygnięcia.Tuńczyka osączyć na sicie. Większe kawałki podrobić.Cebulę drobno posiekać.Ryż, kawałki tuńczyka, cebulę i kukurydze wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Jogurt połączyć z majonezem - dodać do sałatki. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowoWspominałam już kiedyś, że kocham zapiekanki na bazie makaronu i kurczaka, plus dowolne kombinacje. Dziś dodatkiem będzie przede wszystkim kukurydza, ale nie zabraknie także pieczarek. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera pieprz koperek olej do smażenia Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej(...)plasterki i poddusić na oleju. 4. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem. 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, dodać pieczarki, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem. 6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo
Pasja Smakuwymieszałam w 1/2 litra wrzącego bulionu napęczniałą żelatynę ( 5 łyżeczek zalewamy 2 łyżkami wody, zostawiamy aż napęcznieje). Pokrojoną w równą kostkę polędwicę wraz z marchewką, groszkiem z puszki i kukurydzą przekładamy do silikonowej formy w kształcie babki z kominkiem, zalewamy bulionem warzywnym żelatyną, studzimy i wstawiamy aby zastygła w lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa(...)Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) na drugi dzień galareta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiosenna sałatka. W coraz bardziej popularnym wykonaniu czyli bez majonezu a naprawdę pyszna. Składniki : 10 dag makaronu ryżowego (woreczek) 10 dag wędliny drobiowej pół puszki fasoli konserwowej pół puszki kukurydzy 3 korniszony 3 kawałki papryki marynowanej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie :Makaron gotuję(...)lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam.Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty czosnek, zioła i po szczypcie soli i cukru.Gotowym sosem polewam sałatkę i dekoruję.Naprawdę szybka i smaczna sałatka.Smacznego
Mechanik w kuchnisłodkością ananasa oraz curry. Idealna na lekki lunch lecz świetnie sprawdza się też na przyjęciach. Składniki : 1 duża pierś kurczaka ( lub połówka + udko ) 1 puszka kukurydzy 6 plasterków ananasa 5-6 łodyg selera naciowego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry Przygotowanie :Kurczaka gotujemy, ja zazwyczaj gotuję go razem z porcją rosołową(...)robię rosół ale możecie nawet na kostce rosołowej. Ostudzone piersi kroję w paski a następnie tylko lekko kruszę w mniejsze kawałki, kukurydzę odsączam, ananasa kroję w 0,5 cm słupki, łodygi selera również w 0,5 cm talaki ( łodygi selera wybieram zawsze od środka aby uniknąć tych nieco bardziej włóknistych z zewnątrz). Wszystko to wstępnie mieszam w misce.Osobno przygotowuję
Mechanik w kuchniłyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w paseczki kilka plasterków salami pokrojonych na 4 części pół słoiczka czarnych oliwek odsączonych z wody, przepołowionych 1 połówka przekrojonego czosnku + oliwa do posmarowania(...)Każdy placek ciasta obsmarowujemy lekko oliwą i nacieramy rozkrojonym czosnkiem. Następnie smarujemy dość grubą warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim dostępne składniki, w moim przypadku: oliwki, kukurydzę, świeże zioła i posypujemy startą mozarellą lub/i serem żółtym pokrojonym w paski. Pizzerinki układamy na papierze do pieczenia lekko posmarowanym oliwą i pieczemy od 13 do maksymalnie 20 minut (jeśli mamy
Symfonia Smakówprzygotowac miesko na specjalnej patelni, ale to nie to samo.Podstawowym skladnikiem mojej salatki sa ziemniaki, bo ciagle gotuje pod znakiem Ziemniaczanego tygodnia :) Do tego doskonale komponujace sie jablko i kukurydza. Zielonym akcentem jest tu salata i ogorek. Calosci zas dopelnia bardzo smaczny sos, lekko kwaskowy, rzezki, taki ktory nie przytlacza swym smakiem.skladniki:mlode ziemniaki okolo 500g1 winne jablko200 g kukurydzy
Przysmaki Karolkimnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i.Jarzynowa z rybaskladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie:Na 2 lyzkach(...)dluzsza chwile.Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie.Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy.Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem.Gotujemy pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 8 minut.Podajemy zaraz po ugotowaniu.Smacznego!zrodlo: ksiazka
Przysmaki Karolkiczasu pokusiłam się o zrobienie z mięsa małych kuleczek, które zachwyciły moje dziecię Chilli con carne składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę 1 puszka pomidorów bez skóry - krojonych 1 duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku - posiekane 1 łyżeczka chilli w proszku(...)patelni smażymy cebule i czosnek wraz z przyprawami (chilli, oregano, kmin rzymski) Dokładamy paprykę pokrojona w kostkę i mięso oraz pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut. Dodajemy odsączoną kukurydze i czerwoną fasolkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też odrobinę cukru. By uzyskać więcej sosu podlewamy nasz chilli odrobiną ciepłej wody i gotujemy jeszcze około 10 minut
Przysmaki KarolkiPyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne * 100 g fileta z makreli(...)łyżki kukurydzy konserwowej * 2 pomidory suszone w oliwie * 2 łyżki serka śmietankowego * świeżo mielony czarny pieprz * rzeżucha bądź natka pietruszki Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z pomidorów, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz kawałki makreli, dusimy chwilkę i mieszamy dokładnie z serkiem. Całość mieszamy z makaronem, dodajemy kukurydzę
Magiczne Życie Martyprzygotowaniu, idealna na przyjęcie jak i na co dzień, polecam przepis :) SKŁADNIKI : 250 g szynki drobiowej 150 g sera żółtego 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 garść orzechów włoskich 1 por- biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki kroimy w kostkę, natomiast por w talarki(...)Ananasa, kukurydzę i seler odcedzamy aby nie było płynów. Do miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy. Sałatka jest gotowa do razu do podania. Można ją przełożyć w miseczki z ananasa, lub podać bezpośrednio w misce szklanej. Sałatka jest bardzo smaczna, polecam. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: Brokuł 1 sztuka 500g Filet z kurczaka 1 sztuka Cebula czerwona mała Makaron w kształcie ryżu 100 g Kukurydza 1/2 puszki Koperek siekany 2 łyżki Przyprawa do gyrosa Majonez 2 łyżki Śmietana łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą, aby nie brokuł nie stracił swojego koloru. Filet z kruczka(...)gyrosa lub inna ulubioną przyprawą. Podsmażyć kilka minut. Dodać do brokułu. Kolejno dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany koperek. Dodać ugotowany makaron do miękkości oraz odcedzoną kukurydzę. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać śmietanę oraz majonez. Całość wymieszać, Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania
Kulinarne przygodyPyszna sałatka podawana na ciepło, choć nie wszystkie składniki są ciepłe :-) Idealna na kolację. Składniki (2-3 porcje): 1 mała cukinia kilka pieczarek 2-3 łyżki kukurydzy 1 pomidor 1/2 papryki (u mnie pomarańczowa) oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie garść świeżego szpinaku na każdą porcję 2 grube plastry dowolnego sera twarogowego Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć(...)patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cukinię, pieczarki i paprykę. Trochę posolić i popieprzyć, całość poddusić. Na koniec dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, do warzyw dodać kukurydzę, pokrojonego pomidora i pokrojony w kostkę ser. Wymieszać. 3. Na talerze rozłożyć po jednej garści szpinaku, na wierzch wyłożyć mieszankę z patelni. Podawać od razu na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa Ani