grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam:- makaron z zupki chińskiej- pół puszki kukurydzy- 10 dag tartego, ostrego sera- pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy- pół cebuli- 2 puszki tuńczyka- majonez-sól i pieprz Przygotowanie:Makaron kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone
W poszukiwaniu inspiracjiPolecam więc sposób zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem. Potrzebne nam:- 2 małe lub 1 duży brokuł- czerwona papryka- mała puszka kukurydzy konserwowej'- pęczek koperku- 1,5 szklanki makaronu penne- mały kubeczek jogurtu naturalnego- 4-5 łyżek majonezu- 2 ząbki czosnku- pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól- olejPrzygotowanie: Makaron gotujemy al dente(...)różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiSzybka i lekka sałatka z serem feta. Składniki Ser feta 180g Mix sałat z sałatą lodową i marchewką Kukurydza 1 puszka (400g), po odsączeniu 220g Kiełki brokułu 50g Ogórek świeży 1 duży Sok z cytryny odrobina do skropienia sałatki Zioła włoskie w młynku do smaku Pomidory 2 sztuki Wykonanie: Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę […] The post Sałatka
Kulinarne Przebojewięcej konkretnego!Światła nawet nie ma!Ale i z tego da się coś zrobić.Szybko i smacznie.Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente(...)się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kukurydzę i tak dusimy ok. 5 minut mieszając co jakiś czas. Przekładamy nasz sos do garnka dodajemy łyżeczkę koncentratu (dla mnie najlepszy jest Pudliszki), dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, skrojoną bazylię
Kuchnia moimi oczamipojemniczek dla młodszej córki..U mnie w pojemniku akurat nie była wymieszana...tylko polana sosem czosnkowym i ketchupem.. pierś kurczaka kapusta pekińska pomidory ogórek cebula fioletowa kukurydza konserwowa ketchup McDonald's sos czosnkowy Develey przyprawa do gyrosa sól Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej(...)strony.Kapustę poszatkować, kukurydzę osączyć z zalewy.Cebulę , ogórek i pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski dodając usmażonego kurczaka, keczup i sos czosnkowy. Wymieszać
Moje domowe kucharzenieSmaczną , ciekawą propozycją na prezentowanym talerzu są kotleciki (placuszki) z kukurydzy.Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam.Kotleciki--kukurydza w sosie Mornay.1 puszka kukurydzy1 jajko1 szklanka bułki tartejSos Mornay:250ml mleka25 g mąki25 g masła1 żółtkoPrzyrządzamy sos Mornay , czyli najpierw robimy zasmażkę z masła i mąki. Smażymy ją na małym ogniu(...)Następnie wlewamy mleko ,ciągle mieszając ,aby nie było grudek i żółtko.Do otrzymanego sosu dodajemy osączoną kukurydzę ,sól ,pieprz . Wymieszać.Powstałą masę rozsmarować na blaszce posmarowanej oliwą na grubość 1 cm i schłodzić .Ja wstawiam na parę minut do zamrażarki.Następnie za pomocą łyżek formuję małe kotleciki (placuszki) i obtaczam w jajku i bułce tartej ,najlepiej grubo startej.Kukurydziane kotleciki Mornay
Kulinarny karnet Christopherarobiłam w zeszły weekend..była cała micha...a ja ledwo co zdążyłam zrobić zdjęcie.. 6 ziemniaków 3 marchewki 4 jajka 2 kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka konserwowa majonez 1 łyżeczka musztardy Develey 1 łyżka śmietany sól, pieprz Ziemniaki, marchew i jaja ugotować.Ostudzone warzywa i jaja pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone jabłko, ogórki(...)Groszek i kukurydzę, paprykę odcedzić z zalewy i dodać do pozostałych warzyw.Całość doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę musztardy, śmietanę ,majonez i wymieszać
Moje domowe kucharzeniemianem został określony, stał w szafce i czekał. Na tę chwilę. RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU./własny;/na 2-3 porcje3/4 szklanki czerwonego ryżu1/2 małej cukinii3 łyżki kukurydzy z puszki1/2 puszki czerwonej fasoli1 czerwona cebula1 ząbek czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki wędzonej papryki1/2 łyżeczki słodkiej paprykisos sojowy i pieprz do smaku2-3 łyżki oleju Ryż gotuję(...)miękki, rozgotowany, ale też nie za twardy). Odcedzam.Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży,dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucamryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną,pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę na małym ogniu 3 minuty,po czym od razu podaję.SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkichili con carnesólolej do smażenia Wykonanie:Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę.Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podostawiamy
Kulinarne przygody Gatitypikantnie :-). Zimą chętnie jadamy zupy, w takim razie pora na konkretną zupę z mięsną wkładką. Szczerze powiedziawszy do tej pory nie jadłam jeszcze nigdy zupy z kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował... Inspiracja ChilliBite.pl. Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki:200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach2 łyżki oleju200 g cebuli200 g marchwi700(...)dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy.Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość wlewamy do zupy. Mieszamy, przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatityjest..pyszna, prosta i szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle gustu.. makaron ryżowy nitki paluszki surimi papryka konserwowa, świeża ogórki konserwowe kukurydza Develey majonez wiejski Develey sok z cytryny sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Paluszki skropić sokiem z cytryny, pokroić wzdłuż na połowę, a następnie w talarki , ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Makaron(...)kukurydzę odcedzić , pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać majonez ,doprawić i wymieszać
Moje domowe kucharzeniesiekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki masła w średnim garnku. Smażymy na złoto, dodajemy czosnek i pół łyżeczki ostrej papryki, podsmażamy jeszcze minutkę. 2. BULION + KUKURYDZA (5 min): do garnka dolewamy bulion lub kostkę rosołową rozpuszczoną w jednej szklance ciepłej wody. Dorzucamy kukurydzę razem z płynem z puszki. Mieszamy i gotujemy 5 min. 3. GRZANKI
Nerds KitchenPodoba mi się to połączenie z tortillą, zawsze to jakaś odmiana dla naleśników, no i szybsza w przygotowaniu. 4 tortille 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego starty żółty ser przyprawy (wedle uznania) 1 łyżka oliwy Kostkę rosołowa rozpuściłam w szklance wrzątku. Do garnka(...)podsmażyłam na łyżce oliwy. Kiedy ryż już lekko powiększył swoją objętość, wrzuciłam do niego kurczaka i na delikatnym ogniu zaczęłam razem gotować. W międzyczasie dorzucałam groszek, kukurydzę i fasolkę. Wszystko gotowałam do całkowitego wchłonięcia rosołu przez ryż (albo wygotowania). Na koniec doprawiłam całość do smaku papryką, solą (nie chciałam dziś zionąć ogniem, więc nie szalałam za bardzo
bastalenapomidorowy (własnoręcznie robiony)sos czosnkowy (własnoręcznie robiony) kilka plastrów kabanosa (ale może być inne mięsiwo)1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki trochę kukurydzy z puszkikilka plasterków pieczarek ser żółty przyprawy (bazylia, czosnek, mieszanka gyros)ząbek czosnkupomidory w puszce Zaczęłam od przygotowania sosu pomidorowego, który stanowił bazę pizzy oraz był do niej dodatkiem. Na oliwie podgrzałam starty(...)gyros. Wystudzony sos pomidorowy rozsmarowałam na spodzie do pizzy. Oprószyłam lekko startym serem. Następnie na jednej połowie ułożyłam plastry kabanosa, piórka cebuli i paski papryki. Na drugiej kurczaka, kukurydzę i pieczarki. Całość obsypałam resztą sera oraz bazylią (i granulowanym czosnkiem, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowaną pizzuchę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20min., uważając, aby ser się
bastalenaideału i tak nie mam szans się zbliżyć. Sałatka jarzynowa 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 2- 3 ogórki konserwowe 1 jabłko puszka groszku konserwowego mała puszka kukurydzy 1 cebula sól, pieprz 4 łyżki majonezu (+ do posmarowania) 2 łyżki musztardy Ziemniaki, marchew ugotowałam w całości w osolonej wodzie. Wystudzone, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę. Jajka ugotowałam na twardo(...)Także pokroiłam w kostkę. Cebulę, jabłko i ogórki potraktowałam tak samo. Groszek i kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam w misce. Doprawiłam solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszałam majonez (i śmietanę) z musztardą, które następnie dodałam do warzyw. Dokładnie wymieszałam. Całość przełożyłam do salaterki, wierzch posmarowałam majonezem i do czasu spożycia przechowywałam w lodówce
bastalena