śniadanie do pracy. Prosta w przygotowaniu a sos czosnkowy ... no kto nie lubi sosu czosnkowego :) Składniki : 1 brokuł 200 gr makaronu typu kółeczka (odradzam typ wstążek,kokardek) puszka kukurydzy pół czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania sosu czosnkowego, czosnek ścieram na tarce na małych oczkach dodaję majonez oraz jogurt(...)kosteczkę, wsypuję do salaterki i zalewam na 5 minut wrzątkiem - tylko po to aby papryka straciła swą chrupkość a utrzymała jędrność. A teraz większa misa i kolejno brokuł, makaron, kukurydza, papryka i sos czosnkowy. Mieszam i doprawiam jeśli trzeba odrobiną soli i pieprzu. Rada : Jeśli czosnek przeciskasz przez praskę a nie chcesz go zetrzeć na tarce to użyj 6 ząbków
Mechanik w kuchnibłyskawicznie. Idealna na imprezę czy do pracy. W 100 g sałatki znajduje się 102 kcal. Składniki: 2 podudzia wędzonego kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych pół pora puszka groszku puszka kukurydzy mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut, następnie wodę odcedzamy. Z kurczaka ściągamy skórę, mięso(...)kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół, groszek i kukurydzę odsączamy. Składniki wkładamy do miski i przyprawiamy. Jogurt mieszamy z musztardą i wlewamy do sałatki. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarnedzień wcześniej z zamrażarki. Obiad jak znalazł. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Składniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) sól, pieprz Sos beszamelowy(...)Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Kładziemy makaron surowy, aby przykrył cukinię. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Wykładamy masę szpinakową na całość i wrzucamy równomiernie boczek i kukurydzę (lub fasolę zależnie od upodobań). Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Wykładamy kolejną warstwę makaronu i cukinię na sam wierzch również do przykrycia całości makaronu. Lasagne z boczkiem, szpinakiem
Pyza i Surówkatych wariantów sałatka ma delikatnie odmienny klimat. Po części dlatego, ale też ze względu na pasującą do wielu potraw kombinację pozostałych składników, jest ona niezwykle uniwersalną propozycją. Jakkolwiek bowiem kukurydza czy pomidory sugerują raczej meksykańskie inspiracje, to taka sałatka nadaje się jako dodatek do bardzo wielu dań kuchni nie tylko meksykańskiej, ale nawet kuchni azjatyckich – zwłaszcza do potraw utrzymanych(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki po jednym średniego rozmiaru średnio dojrzałym mango i avocado (ok. 350g), albo 1 duże mango (ok. 500g) lub 2 avocado 250g pomidorków koktajlowych 250g słodkiej kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy 1 średnia czerwona cebula (150g) 2 łyżki soku z limonki pęczek liści kolendry Instrukcje Cebulę kroimy w dość drobną, kilkumilimetrową kostkę. Pomidorki dzielimy wzdłużnie na pół
Kulinarna PokusaSkładniki: spaghetti kukurydziane (30 dag) cukinia okrągła (1 szt.) czerwona papryka (1/2 szt.) tofu naturalne (5 dag) kukurydza z puszki (4 łyżki) przecier paprykowy (150 ml) szczypiorek (do posypania) sól pieprz ziołowy majeranek woda olej Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Makaron wkładamy do garnka z gotującą się posoloną wodą. Dolewamy pół łyżeczki oleju. Mieszamy. Gotujemy aż osiągnie(...)Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody (ok. 1/4 szklanki) i dusimy. Kiedy cukinia przestanie być surowa, a woda wyparuje, dodajemy kukurydzę i przecier paprykowy. Przyprawiamy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aby wyparowała część wody. Na koniec dodajemy tofu pokrojone w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem
Weganka gotujeBardzo, bardzo proste danie, ale równie sycące i smaczne :) Składniki (dla 3-4 osób): -woreczek ryżu dzikiego -woreczek ryżu paraboiled - 2 cebule - pół cukinii - szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej) - kilkanaście oliwek zielonych i czarnych - kilka pieczarek - papryka czerwona - szklanka soku pomidorowego - pół szklanki prażonej dyni - sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść
Corner With Recipeszrobienia, więc niestety często posiłkuję się półproduktami. Oto jeden z takich obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - 2 filety z kurczaka - duża garść kurek - kilka garści mixu sałat - szklanka kukurydzy - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 6 pit - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, przyprawy: tymianek, bazylia, papryka słodka, ostra, czosnek granulowany Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dodać przyprawy. Podsmażać(...)kilka minut. Dodać umyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7
Corner With Recipesananasa i mieć jeszcze więcej słodkiego ;) Składniki: - 2 woreczki ryżu 2x100g ( u mnie basmati) ugotowane w kurkumie - 2 wędzone filety z kurczaka - 1 papryka - puszka ananasów 565 g - puszka kukurydzy 340 g - puszka orzeszków ziemnych 150 g - 20 oliwek czarnych (opcjonalnie) - marynata do kurczaka: sos sojowy ciemny, sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra, bazylia Kurczaka pokroić w kostkę. Ryż(...)ugotować z 2 łyżkami kurkum, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umytą paprykę, ananasy pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odsączyć z wody. Ryż,warzywa i orzeszki włożyć do miski, wymieszać. Wymieszać dokładnie składniki na sos. Do miski dodać kurczaka, sos, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić
Corner With Recipesfasolki szparagowej 60 groszku zielonego papryka zielona 3 pomidory obrane ze skórki i bez pestek 2 ząbki czosnku pół łyżeczki przyprawy chińskiej "Pięć smaków" olej roślinny 4 kolby mini kukurydzy ze słoiczka 25 g kiełków bambusa z puszki 1 łyżeczka oleju sezamowego Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą(...)Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska
Moja Galeria Smaku