FARSZEM z WARZYW I JAJEK Składniki: (7-8szt) naleśniki: 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl mąki szczypta soli 3 łyżki oleju farsz: 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 75 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól i pieprz panierka: 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz(...)gęste można dolać jeszcze trochę mleka. Smażymy naleśniki. farsz: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pióra, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz,mieszamy. Farsz nakładamy porcjami na naleśniki, zawijamy i tak przygotowane krokiety moczymy w roztrzepanym jajku
Bon appetit mon amiezupa powstała przy sprzątaniu lodówki. Więc jeśli i Wy macie w planach porządki to polecam tą zupę. Składniki; 6 pomidorów 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 marchewki kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 mały kalafior 2-3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka do smaku liśc laurowy, ziele angielskie świeży tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu(...)wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Uzupełniamy wodę, tak aby warzywa były pod powierzchnią. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu wsypujemy odcedzoną kukurydzę. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy i dodajemy miód aby przełamać smaki. Posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ostrej ) 1 łyżka oliwy z oliwek pozostałe : niepełna szklanka ryżu arborio ( lub inny o okrągłych ziarnach jak do risotto , czy sushi ) 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej 1 czerwona , papryka szpiczasta np Ramiro 1 cebula biała , dość duża 1 strąk, świeżego żółtego i czerwonego chilli i kilka gałązek pietruszki do przybrania ( nie koniecznie(...)obsmażamy , następnie, zalewamy winem , sypiemy szafranem . Pozwalamy odparować i wchłonąć wino , w momencie , kiedy już , go prawie nie będzie , zalewamy wszystko bulionem i sokiem pomidorowym , doprawiamy, pozostałymi przyprawami , wsypujemy kukurydzę, mrożony groszek , doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy około 12 minut bez mieszania , po tym czasie , delikatnie mieszamy , a na końcu układamy pałki z kurczaka , w ładny krąg . Zmniejszamy gaz , nakrywamy folią
Ogrodnik w podróżyniecodzienna, idealna na przekąskę, śniadanie lub kolację. Polecam SKŁADNIKI : 125 g makaronu kokardki, ugotowanego i ostudzonego 500 g piersi z kurczaka + dowolne przyprawy 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, startego 300 g pieczarek poszatkowanych 100 g pora, biała część 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka soli(...)mieszamy z jogurtem, solą, cukrem i czosnkiem, dokładnie mieszamy. Do dużej miski nakładamy część makaronu, na to rozkładamy część kurczaka i pieczarek, polewamy sosem i ketchupem. Następnie kładziemy odcedzoną kukurydzę i por. Polewamy sosem i ketchupem. Na to rozkładamy pozostały makaron, tarty ser, kurczaka i resztę składników. Polewamy obficie sosem i odrobiną ketchupu, posypujemy serem i gotowe. Sałatkę podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliprocesy uczenia, a w tym i zapamiętywania spowalnia procesy rozwoju alzheimera Składniki: 100g kaszy kuskus 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1/2 brokuła kukurydza w puszce 3 łyżki sezamu czarnuszka natka pietruszki sos czosnkowy Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Różyczki brokuła ugotować na parze(...)przygotować bezpośrednio na talerzu, ale również w wysokiej salaterce. Z tej ilości składników wyjdą dwie duże porcje zrobione na talerzu. Kolejność układania: najpierw kaszę, kapustę pekińską, paprykę, ogórek zielony, kukurydzę, różyczki brokuła, sypiemy natką pietruszki i polewamy sosem czosnkowym. Po wierzchu sypiemy uprażonym słonecznikiem i czarnuszką. Jeśli robimy w salaterce to kolejność jest taka sama, tylko będą po dwie warstwy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 6 dużych ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry o grubości ok 1cm, ugotowanych al dente 400ml pomidorów w puszce 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 1 opakowanie groszku konserwowego biała część pora pokrojona w piórka sól, pieprz, papryka wędzona, zielona czubryca olej do smażenia masło Przygotowanie: Pierś kurczaka przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki(...)stracił nieco ostrości. Wlewamy pomidory, wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sól, pieprz, wędzoną paprykę, groszek oraz kukurydzę i mieszamy. Dno formy do zapiekania smarujemy odrobinką oleju i wykładamy połową plastrów ziemniaka, które oprószamy zieloną czubrycą. Na ziemniaki wylewamy gulasz z kurczakiem i warzywami konserwowymi. Na nim układamy drugą cześć
Życie ze smakiemnadrobić ;) 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty lodowej opakowanie chipsów nachos 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Na oleju(...)oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia. Sałatę pokroić. Składniki na sos wymieszać. W szklanej misce układać warstwami: sałata, mięso, kukurydza, posiekana cebula, sos, pokruszone nachos. Sałatkę posypać szczypiorkiem. Mięso do sałatki można usmażyć dzień wcześniej ale samą sałatkę najlepiej przygotować w dniu podania
Smakołyki Asioraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku. Całość zapieczona z mozzarellą smakuje znakomicie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 500g przecieru pomidorowego 4 pomidory 500ml bulionu drobiowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 300g dzikiego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki kurkumy 120g sera mozzarella oliwa z oliwek sól pieprz Wykonanie(...)pokroić w dowolne paski i podsmażyć z cebulą i czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. 3. Gdy kurczak będzie już miękki dodać papryki, kurkumę, świeże pomidory, przecier pomidorowy, kukurydzę, bulion drobiowy oraz surowy ryż. Całość doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i zagotować. 4. Po zagotowaniu wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczkę chilli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około 15 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyjest bardzo pożywna, a zawarta w niej odrobina ostrości doskonale ogrzeje nas w zimne wieczorne popołudnia. Wykonanie wcale nie jest trudne, zresztą zobaczcie sami :) Zupa meksykańska – składniki puszkę kukurydzy puszkę białej fasoli puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu(...)podsmażamy mięso mielone. W dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę (bez zalewy), białą fasolę (bez zalewy), czerwoną fasolę razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli . Gotujemy przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka (lub filet) 200 g makaronu orzo – w kształcie ryżu 1 ogórek gruntowy 1 papryka ( użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 10 dkg żółtego sera 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Wędzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki *** *** Ogórka obieramy ze skórki(...)kosteczkę *** *** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem *** *** W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sałatki: kurczaka, ogórka, paprykę, ser żółty, ugotowany makaron, kukurydzę odsączoną z zalewy, drobno pokrojony szczypiorek oraz sos. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemprawda? :) Zestawienie produktów w tej sałatce jest moje i jestem bardzo dumna, że wyszła taka pyszna! Nawet nie czuję, że rymuję! :) Potrzebujemy: 2 wędzone udka z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 1/2 czerwonej cebuli 6 pomidorów suszonych z zalewy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości, pozbywamy się skóry i twardych ścięgien. Mięso kroimy(...)małą kostkę. Pomidory drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Kukurydzę odsączamy i również przekładamy do miski. Cebulę kroimy w półplasterki, które rozdzielamy na pojedyncze włókna. Czosnek drobniutko siekamy i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy i mieszamy z majonezem. Jeżeli zależy Wam na bardzo dużej ilości sałatki - spokojnie możecie dodać do niej makaron, czy ryż ugotowany na sypko, oczywiście wystudzony
MamaOskarkarodzaju sałatek. W sałatce wyczuć można delikatnie chrupiący makaron, bo nigdy nie zdąży zmięknąć. Składniki: 2 zupki chińskie 2 piersi kurczaka mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 duży świeży ogórek pieprz sól 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Paprykę i ogórka pokroić(...)kostkę i dodać do mięsa. Kapustę drobno poszatkować, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron połamać i dodać do reszty składników. Doprawić przyprawami z zupek chińskich oraz solą i pieprzem. Dodać majonez i dobrze wymieszać
Pysznie & Piękniemożemy zrezygnować z doprawiania go papryczką chili lub dodać jej mniej. 0,5 kg mięsa mielonego 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 150 g fasolki szparagowej 2 puszki pomidorów czerwona papryka 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego chili sól pieprz do smaku Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy(...)garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Następnie do garnka wrzucamy mięso i czosnek i podsmażamy razem. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, fasolkę szparagową oraz kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Dodajemy pomidory, pokrojoną w paski paprykę. Doprawiamy kminem (można go wcześniej rozetrzeć w moździerzu), mielonym chili, pieprzem i solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dusimy razem pod przykryciem przez
Dieta bez mlekazalewie naturalnej (740 g) ok. 300 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych, 200 g sera żółtego w kostce (np. gouda), 1 opakowanie ostrych nachosów (ok. 300 g) 1 średnia puszka kukurydzy (425 ml), 1 średnia puszka fasoli czerwonej (425 ml), 1 duża cebula czerwona, 1 duża cebula biała, mały koncentrat pomidorowy (70 g), 2-3 łyżeczki oregano, 1- 2 łyżki oleju(...)majonezem, dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Ułożenie sałatki w misce: Pierwsza warstwa: sałata – lekko ją ugniatamy, dociskając ręką do dna. Kolejno układamy: pomidorki, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę, fasolę, czerwoną cebulę, sos, ser; Następnie wzdłuż brzegu miski układamy koronę z tortilli. Resztę chipsów zgniatamy w opakowaniu i równomiernie wysypujemy na środek sałatki. Przydatne: Czas przygotowania: ok. 1 h. Miska
rozgotowana