świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego mała puszka kukurydzy z groszkiem zioła prowansalskie Skworcu czerwona cebula 10 dag sera mozzarella startego na grubych oczkach Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, dodajemy sól(...)czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, układamy na wierzchu pizzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy koło 10 min. Po tym czasie wykładamy starty ser i pieczemy do czasu
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: ryż, papryka świeża, cebula czerwona. kukurydza z puszki, fasola czerwona z puszki, tuńczyk w oleju, majonez, sól, pieprz Przygotowanie: ryż ugotować, przestudzić. Do zimnego ryżu dodać pokrojoną paprykę i cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze i fasolę oraz tuńczyka i trochę oliwy z puszki z tuńczykiem.Przyprawić solą, pieprzem dodać majonezu, ale nie za dużo żeby nie zrobić papki
Państwo Wojtczuk gotująodsłonie (do zobaczenia tutaj ) tym razem na słono. Sałatka ta ma podobny minus co poprzednia również szybko znika ze stołu :) Składniki: 1 średni por, 1 słoik selera, 1 puszka kukurydza, kilka ogórków konserwowych, ok 400 g szynki, majonez. Przygotowanie: pora, szynkę, ogórki, pokroić. Dodać odcedzoną kukurydzę i selera. Dołożyć majonez i wymieszać
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki na warstwową sałatkę z tuńczykiem: 4 jajka por 3 ogórki konserwowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz puszka kukurydzy 150 g sera żółtego Sposób przygotowania sałatki z tuńczykiem - układamy warstwowo. Jajka gotujemy, studzimy. Białko drobno kroimy i układamy na samym dole miski. Por siekamy i układamy na białka. Następnie układamy drobno posiekane ogórki(...)konserwowe. Kolejną warstwą jest tuńczyk. Tuńczyka smarujemy majonezem, który posypujemy solą, oraz pieprzem. Na majonez wysypujemy kukurydzę. Następnie dajemy starty ser żółty. Ostatnią warstwą jest z drobno pokrojone żółtko. Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również: - sałatka z brokułów
Pani domowalaurowy 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego ząbek czosnku sól do smaku karp lub inna ryba (ja użyłam filety) żelatyna do przystrojenia: jajko przepiórcze, groszek, marchewka, kukurydza Rybę umyć, usunąć łuski. Włoszczyznę obrać, pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą ok 2 litry, zagotować i dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić solą(...)doprawiamy do smaku i schładzamy. Do miseczek wlewamy odrobinę wywaru i wstawiamy do lodówki, jak zastygnie to w miseczkach układamy połówkę jajka, pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę, groszek kukurydzę no i oczywiście rybę. Rybę oddzielamy od skóry i sprawdzamy jeszcze czy nie ma ości. Najwygodniej ręcznie ;). Wszystko zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki. Kategoria: Bezmięsne , Przystawki , Ryby Tagged: białko
Mam apetyt na ...przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta soli kilka listków świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki bułka tarta lub mąka(...)patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy z moździerza i mieszamy. W zależności od tego jak dobrze odsączyliśmy ciecierzycę, możemy potrzebować różną ilość mąki
Kuchnia od dwojgastertą naczyń do mycia po obiedzie. Typowo męskie jedzenie:). 400g kiełbasy, u mnie Kiełbasa od wędzarza Hańderek 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 4 papryki 100g kukurydzy konserwowej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę kroimy na spore kawałki. Ziemniaki obieramy, również kroimy na duże kawałki. 2. Na rozgrzanym(...)kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, pieczarki, paprykę i ziemniaki, obficie posypujemy przyprawami. Smażymy 5-10 minut, po czym wlewamy szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy
Szefowa kuchnirozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe. Na taką pogodę jest idealna :) Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra lub tabasco 1 litr bulionu Cebulę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy(...)mięso, podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak. Gotowe
Czerwona Porzeczkazawsze zostaje na drugi dzień. Składniki: * Makaron jajeczny - jedno opakowanie (do dań chińskich) * 2 duże piersi z kurczaka * jedna średnia marchew * jeden brokuł * jedno opakowanie 'mini' kukurydzy * 3 garście fasolki zielonej * jedna czerwona papryka * gotowy sos Chow Mein Blue Dragon (2 lub 3 opakowania) * sos sojowy * olej sezamowy * sól i pieprz Czas: 40 minut ( plus godzina marynowania kurczaka(...)gotujemy około 7 minut. Fasolkę również gotujemy do miękkości, około 7-8 minut. Marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę, kukurydzę i paprykę przez około 12-15 minut aż warzywa będą miękkie. Pierś smażymy najlepiej bez oleju ponieważ już się w nim marynował. Podsmażone warzywa mieszamy z ugotowanymi w dużym garnku. Dodajemy
Klasyka GotowaniaWyszył idealne i odczarowałam sałatki z "żółtą posypką". Z podanej porcji przygotujecie porcję dla czterech osób. Składniki: 100g kosmosy ryżowej białej 170g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka) 170g kukurydzy (mała puszka) 100g sera żółtego 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone czerwona papryka 2 łyżki majonezu do białek2 łyżki majonezu do sera sól, pieprz Komosę gotujemy we wrzątku(...)siekamy, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser mieszamy z pozostałymi dwoma łyżkami majonezu. Żółtka rozkruszamy tworząc z nich posypkę. W miseczce układamy sałatkę warstwowo: komosa kukurydza papryka białka z majonezem tuńczyk ogórek kiszony żółty ser z majonezem rozkruszone żółtka Sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę, by warstwy przeszły swoimi aromatami
Gotowanie i blogowanieKilka głównych składników - zaledwie 4 sprawia, że powstaje nam bardzo smaczna i syta sałatka. 1 filet z piersi kurczaka 250 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Przyprawa do kurczaka 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na patelni. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy
VioletoweKucharzenieobiecałam :) Sałatka bez dodatku majonezu. Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki (4 - 5 porcji): 4 duże liście kapusty pekińskiej marchewka por 4 małe ogórki konserwowe 3/4 puszki kukurydzy 1.5 małego jogurtu naturalnego sól pieprz oregano Umyć, obrać i pokroić warzywa. Kapustę pokroić drobno w paski, marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Por drobno pokroić w paski(...)ogórki w małą kostkę. Odcedzić kukurydzę. Wszystkie warzywa przesypać do miski, dodać jogurt naturalny i przyprawy. Dokładnie wymieszać
Karola gotujeSałatkę możemy zawsze trochę modyfikować. Jeśli chcemy osiągnąć trochę słodszy smak dodajemy więcej ananasa, jeśli bardziej ostry pora itp. Składniki: - jedna pierś z kurczaka - 1 por - puszka kukurydzy - puszka ananasa - 25 -30 dag sera żółtego (morski, rycki lub gouda) - majonez kętrzyński Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie(...)kroimy na wąskie małe paseczki. Ser tarkuję na dużych oczkach. (jest szybciej niż krojenie w kosteczkę:) Ananasa i pierś z kurczaka kroję w kostkę. Do miski wrzucam odsączoną kukurydzę i resztę składników. Mieszam z około 4 - 5 łyżkami majonezu i....gotowe. Smacznego
Pan i Pani Smith w kuchnikrólem imprezy :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól(...)dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi
kruche babeczkienergia: 366 kcal tłuszcz: 9,1 g węglowodany: 59 g w tym cukry : 22 g białko: 10 g TROPIKALNE płatki sojowe * rodzynki 22% * płatki kukurydziane (kukurydza, cukier , sól, glukoza kukurydziana ) * chipsy bananowe 10% (banan, olej, cukier , miód) * prażona gryka (kukurydza, gryka, cukier trzcinowy , glukoza kukurydziana , sól, błonnik owsiany) * kokos 8% * ananas 8% * papaja 5% Sypkie musli z mnóstwem pysznych
Zdrowie na języku :P