Składniki: 1 op. makaronu tortellini 1 puszka kukurydzy 4 jajka 100g szynki konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP SPOŁEM sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w pół talarki. Wszystkie składniki
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: 3 udka z kurczaka 2 marchewki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 4 jajka ugotowane na twardo 30 g żelatyny sól pieprz 2 litry wody Przygotowanie: Udka i obrane marchewki zalewamy 2 litrami wody, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkości. Marchewkę gotujemy do al`dent. Wyjmujemy. Mięso kroimy w małe kawałki, marchewkę w kostkę(...)zaś jajka w plastry. Do salaterek układamy warstwowo: plaster jajka, łyżkę groszku, łyżkę kukurydzy, łyżeczkę marchewki i łyżkę mięsa, układamy tak drugą warstwę. W wywarze rozpuszczamy żelatynę. Wywarem zalewamy warstwy w salaterce, studzimy. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia. Ja użyłam salaterek o pojemności 200 ml, wyszło 7 sztuk
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 4 jajka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki szynki kawałek żółtej papryki szczypiorek 1-2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, … Czytaj dalej Jajka faszerowane z kukurydzą
czarrna od kuchnicały stół pyszności. Moją propozycja jest lekka sałatka z ravioli w kolorach wiosny. Porcja na 6 osób Składniki: 1 duży brokuł 6 ugotowanych na twardo jajek 1 puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 500 g pierożków ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta 5 dużych łyżek majonezu sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ravioli gotujemy(...)osolonej wodzie, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minut, aż wypłyną. Odsączamy i ostudzamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy bądź parujemy. W misce łączymy, kukurydzę odsączoną, brokuł, ravioli, posiekany szczypiorek i jajka pocięte na ćwiartki. Wszystko delikatnie mieszamy z majonezem i doprawiamy. Smacznego
Niezły Młynekobiad jako dodatek, albo samodzielnie do jedzenia z pajdą świeżego chleba. Nam bardzo posmakowała więc polecam bardzo ten przepis! 5 ziemniaków 3 ogórki kiszone/konserwowe 3 jajka 3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku koperek świeży sól pieprz czarny 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, a następnie obrać ze skórki. Jajka(...)ugotować i obrać ze skorupek. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę podobnej wielkości, dodać kukurydzę (opcjonalnie - ja nie dodawałam do tej porcji), posiekany koperek i starte na dużych oczkach ogórki. Wszystko wymieszać w misce. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wszystko połączyć z sałatką i dokładnie rozmieszać. *można dodać mniej czosnku, albo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDobre na kolację Składniki - 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach - 1 ugotowana marchew - 1/2 puszki kukurydzy - 2 łyżki ciecierzycy z puszki - 1 cebula - 5 plasterków szynki - 5 plastrów sera żółtego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki może być mrożona - 2 ogórki kiszone - 3 jajka ugotowane - majonez Sposób przygotowania 1. Ziemniaki,jajka,szynkę,ser,ogórki i cebulę pokroić w kostkę na grubej(...)tarce zetrzeć marchew Dodać odsączoną kukurydzę i ciecierzycę i natkę pietruszki Doprawić solą pieprzem.Warzywa wymieszać z majonezem
W królestwie smaków Beatysalaterki: 30 dag żółtego sera w kawałku 30 dag szynki drobiowej w kawałku 250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek 1 czerwona słodka duża papryka puszka kukurydzy konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek Wykonanie: Makaron(...)ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z serem i szynką. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia. Doprawić
Poezja Smaków - blog kulinarnydrugi dzień przygotować pyszną sałatkę np do pracy. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanego makaronu - u mnie kokardki * pół czerwonej papryki * 10 pieczarek * cebula * łyżka oliwy z oliwek * 2-3 łyżki kukurydzy * sól, pieprz do smaku * łyżka majonezu kremowego Folwark Przygotowanie : Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, usmażyć. Wystudzić. Dodać makaron, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawić. Dodać majonez
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g szynki 100 g sera żółtego 1/2 białej części pora majonez+jogurt sól, pieprz Wykonanie: Ananasa pokroić w kostkę i razem z kukurydzą i selerem konserwowym osączyć na sicie z zalewy. Szynkę oraz ser żółty pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przełożyć do miski
magiczna kuchnia KasiWytrawna wersja muffinek- smakują wybornie :) Składniki: 10 dag kukurydzy z puszki 15 dag kaszki kukurydzianej 15 dag wędzonego sera żółtego 10 dag mąki przennej/ kukrydzianej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 300 gram śmietany 60 ml oleju 1 czerwona papryka sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do foremek Wykonanie: Mąkę wymieszać z kaszką kukurydzianą, startym(...)serem, oczyszczoną i pokrojoną drobno papryką, odsączoną kukurydzą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami do smaku. Jajko roztrzepać z jogurtem, olejem, śmietaną i połączyć z suchymi produktami. Dokładnie wymieszać. Napełnić foremki natłuszczone olejem i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 30 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5 minut
Tradycyjna Kuchniamleka 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 2 serki typu almette do smarowania (ja użyłam o smaku naturalnym) 2 czubate łyżki osączonego groszku konserwowego 2 czubate łyżki osączonej kukurydzy konserwowej 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki marynowanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Bułki powinny być już nie chrupiące. Długą(...)skórkę dookoła. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku a kiedy napęcznieje zacząć ją podgrzewać aż zupełnie się rozpuści, ale nie wolno doprowadzić do wrzenia. Do miski przełożyć serek, groszek, kukurydzę, paprykę, szynkę i natkę pietruszki. Na koniec wlać przestudzoną, rozpuszczoną w mleku żelatynę i ponownie wymieszać. Napełnić farszem bagietki. Schłodzone w lodówce, kroić w grube plastry
Cukiernia Pychotkibrokuł 1 op sera feta 1 puszka kukurydzy 30 dag szynki 4-5 jajek ugotowanych na twardo SOS: 4 łyżki majonezu pół opakowania małego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Składniki na sos połączyć i wcisnąć czosnek. Brokuł-różyczki sparzyć na aldente:)Jajka pokroić na grube cząstki, szynkę w cienkie paseczki, ser feta w średnią kostkę dodać kukurydzę. Wszystko
Moje Słodkie Piekiełkomięsa z frytkami i serem. To jest pyszne! Składniki : * frytki * garść tartej mozzarelli * 2 filety z kurczaka * ulubione przyprawy * sałata lodowa * pomidor * zielony ogórek * kukurydza * papryka czerwona * sos czosnkowy * ketchup Przygotowanie : Usmażone frytki ułożyć w formie, posypać serem. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę - usmażyć z ulubionymi przyprawami. Połowę zapiec z serem(...)frytkami.Dodać kukurydzę oraz pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora. Posypać sałatą. Ułożyć drugą połowę kurczaka na sałacie. Sos czosnkowy wymieszać z łyżeczką ketchupu. Polać kapsalon. Można całość posypać dodatkowo serem i zapiec jeszcze raz. U mnie wersja mniej kaloryczna
Magiczne Życie Martyjest fakt, iż sałatkę robi się bardzo prosto i szybko. 300g makaronu ryżowego (polecam wstążkę karbowaną - Bio Fabjańscy ) 80g kabanosów (użyłam o smaku chorizo) 4-5 pieczarek 1 puszka kukurydzy (można dodać nieco mniej) 1 pęczek szczypiorku Dodatkowo: majonez sól, pieprz Makaron ugotować (al dente) wg przepisu z opakowania i pozostawić od ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić z zalewy, ugotowane pieczarki
Di gotuje