kukurydza - 4590 przepisów (strona:107/306)

Muffinki kukurydziane z serem \ 108

Wytrawna wersja muffinek- smakują wybornie :) Składniki: 10 dag kukurydzy z puszki 15 dag kaszki kukurydzianej 15 dag wędzonego sera żółtego 10 dag mąki przennej/ kukrydzianej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 300 gram śmietany 60 ml oleju 1 czerwona papryka sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do foremek Wykonanie: Mąkę wymieszać z kaszką kukurydzianą, startym(...)serem, oczyszczoną i pokrojoną drobno papryką, odsączoną kukurydzą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami do smaku. Jajko roztrzepać z jogurtem, olejem, śmietaną i połączyć z suchymi produktami. Dokładnie wymieszać. Napełnić foremki natłuszczone olejem i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 30 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5 minut

Tradycyjna Kuchnia
Faszerowane bagietki 162

mleka 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 2 serki typu almette do smarowania (ja użyłam o smaku naturalnym) 2 czubate łyżki osączonego groszku konserwowego 2 czubate łyżki osączonej kukurydzy konserwowej 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki marynowanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Bułki powinny być już nie chrupiące. Długą(...)skórkę dookoła. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku a kiedy napęcznieje zacząć ją podgrzewać aż zupełnie się rozpuści, ale nie wolno doprowadzić do wrzenia.  Do miski przełożyć serek, groszek, kukurydzę, paprykę, szynkę i natkę pietruszki. Na koniec wlać przestudzoną, rozpuszczoną w mleku żelatynę i ponownie wymieszać.  Napełnić farszem bagietki. Schłodzone w lodówce, kroić w grube plastry

Cukiernia Pychotki
Sałatka Brokułowa z serem Feta 150

brokuł 1 op sera feta 1 puszka kukurydzy 30 dag szynki 4-5 jajek ugotowanych na twardo SOS: 4 łyżki majonezu pół opakowania małego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Składniki na sos połączyć i wcisnąć czosnek. Brokuł-różyczki sparzyć na aldente:)Jajka pokroić na grube cząstki, szynkę w cienkie paseczki, ser feta w średnią kostkę dodać kukurydzę. Wszystko

Moje Słodkie Piekiełko
Kapsalon czyli holenderski fast-food 176

mięsa z frytkami i serem. To jest pyszne! Składniki : * frytki * garść tartej mozzarelli  * 2 filety z kurczaka  * ulubione przyprawy  * sałata lodowa  * pomidor * zielony ogórek  * kukurydza  * papryka czerwona  * sos czosnkowy  * ketchup Przygotowanie : Usmażone frytki ułożyć w formie, posypać serem. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę - usmażyć z ulubionymi przyprawami. Połowę zapiec z serem(...)frytkami.Dodać kukurydzę oraz pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora. Posypać sałatą. Ułożyć  drugą połowę kurczaka na sałacie. Sos czosnkowy wymieszać z łyżeczką ketchupu. Polać kapsalon. Można całość posypać dodatkowo serem i zapiec jeszcze raz. U mnie wersja mniej kaloryczna

Magiczne Życie Marty
Sałatka z makaronem ryżowym i kabanosami 219

jest fakt, iż sałatkę robi się bardzo prosto i szybko. 300g makaronu ryżowego (polecam wstążkę karbowaną - Bio Fabjańscy ) 80g kabanosów (użyłam o smaku chorizo) 4-5 pieczarek 1 puszka kukurydzy (można dodać nieco mniej) 1 pęczek szczypiorku Dodatkowo: majonez sól, pieprz  Makaron ugotować (al dente) wg przepisu z opakowania i pozostawić od ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić z zalewy, ugotowane pieczarki

Di gotuje
Sałatka z selerem naciowym 173

wszyscy jedli selera naciowego i próbując go samego mogliby się zrazić, dlatego też polecam spróbować go w takiej wersji. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 1 puszka kukurydzy konserwowej ananas z puszki (4-5 plastrów) 15-20 dag sera żółtego 15-20 dag wędliny np. szynka konserwowa 2 łyżki majonezu sól, pieprz Kukurydzę dobrze odcedzić z zalewy. Ser żółty, wędlinę

talerz przyjemności
Szałot 209

czyli sałatka jarzynowa Składniki: 1 kg ziemniaków 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 5 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 mały por/cebula 1 duże jabłko majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Pokrojone w kostkę przełożyć do miski. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać ugotować do miękkości, pokroić(...)kostkę i dodać do ziemniaków. Osączony z zalewy groszek i kukurydzę dodajemy do warzyw. J ajka ugotować na twardo. Por (cebula), jajka, ogórki oraz obrane jabłko pokroić w drobną kostkę.  Dodać majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
SAŁATKA Z PIECZARKAMI 169

Przy sobocie warto zrobić jakąś fajną sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha!   Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA 1 por 4 jajka na twardo 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek, kukurydzę

Z Majeczką w kuchni
Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym i polędwicą nad ogniem wędzoną. 489

Jamar. Sałatka wyszła pyszna, zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 3 szklanki ugotowanego makaronu w kształcie ryżu 370 g pokrojonej w kostkę  polędwicy nad ogniem  wędzonejHańderek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Jamar 1 duży pęczek posiekanego  szczypiorku 1i 1/2 szklanki startego żółtego sera   sól, pieprz do smaku 1 słoik majonezu Roleski Wykonanie:   Na spodnią(...)część miski wyłożyć połowę makaronu i posolić, następnie wyłożyć kukurydzę, cienką warstwę majonezu,większą połowę polędwicy,szczypiorek,posolić i popieprzyć,następnie warstwa makaronu,warstwa majonezu, w koło warstwa sera, w środku ułożyć czerwoną fasolę i szczypiorek.Sałatki nie musicie układać warstwowo możecie wszystko razem wymieszać. Pyszna i szybko się przygotowuje :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tortille z sałatką z awokado, kukurydzy i fasoli z dressingiem pomarańczowym 175

również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy(...)czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć

Czerwień i błękit
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 182

różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka. Może(...)dusimy jeszcze 10 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia posypujemy dodatkowo zielonym groszkiem. Podajemy na ciepło z gotowanym białym ryżem. Pokrewne inspiracje Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia portugalska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia portugalska Kulinarna Pokusa #gallery-181 {margin: auto;} #gallery-181 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align

Kulinarna Pokusa
Bezglutenowe spaghetti z kurczakiem i melonem 104

bezglutenowy makaron 2 piersi z kurczaka pół melona 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 plasterków pora 2 plasterki imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego pół puszki kukurydzy 1 łyżeczka kaparów 500 ml sosu pomidorowego sól pieprz Cebulę, czosnek, por i imbir obrałam i pokroiłam w plasterki. Kurczaka i melona pokroiłam w kostkę. Imbir pokroiłam na drobno, można(...)przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam cebulę, czosnek, por i kurczaka. Następnie dolałam sos pomidorowy, dodałam imbir, kukurydzę, ocet, kapary, melona, sól i pieprz. Całość dusiłam ok 30 min.  Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie

nietadieta
Ciecierzyca z brokułami i kukurydzą w sosie pomidorowym. Danie wegańskie 88

Ciecierzyca z brokułami i kukurydzą w sosie pomidorowym Składniki: ciecierzyca, 1 szklanka brokuły 1 cebula 2 ząbki czosnku kukurydza z puszki sos pomidorowy, ok 250 ml ocet jabłkowy, 2-3 łyżki oliwa, 2-3 łyżki sól pieprz majeranek Ciecierzyce moczyłam przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie odcedziłam, zalałam wodą i ugotowałam do miękkości. Gotowałam ok godziny. Cebulę i czosnek

nietadieta
Makaron z sosem kukurydzianym 127

postaram się zrobić makaron i pokazać Wam przepis. Składniki 350 g makaronu świderki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 łyżki wody 250 g serka mascarpone 1 trawa cytrynowa szczypiorek sól pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i czosnek drobno posiekać(...)zeszklić na maśle. Kukurydzę i fasolkę odsączyć na sicie i dodać do cebuli. Podgrzać wszystko , stale mieszając, a następnie dodać posiekaną trawę cytrynową, serek mascarpone, 4 łyżki wody , doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem. makaron z sosem kukurydzianym

O kuchni z uczuciem
Zupa z kukurydzą i serkiem topionym 168

dodajcie więcej serka.  Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni. mięso drobiowe na wywar (*) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 100g serka topionego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): żółty ser posypania (starty) Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli(...)ziela angielskiego i listków laurowych.   Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera). Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą). Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony.   Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym serem.    (*) Zupę można przyrządzić

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania