ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:247/469)

Zboczone piersi z kurczaka w sosie 88

kurczaka 0,5 kg pieczarek 0,5 kg boczku wędzonego surowego 400 ml śmietanki 30% 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Papryka ostra (przyprawa) Czosnek granulowany 15 śliwek kalifornijskich 5 ząbków czosnku Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i nacinamy w nich kieszonki, tak aby wsadzić do każdej z nich po 3 śliwki wraz z wyciśniętym jednym ząbkiem

ClauditteMissCooking
Żeberka - PALCE LIZAĆ !!! 117

Składniki: 1.5 kg żeberek 1/2 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 2 duże cebule czosnkowe 4 łyżki miodu 2 szklanki piwa 1 łyżka masła 5 ząbków czosnku 6 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka pieprzu mielonego 4 łyżki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego 2 łyżki(...)przez chwilkę obsmażamy na patelni z roztopionym masłem. Lekko podsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu lub brytfance. Zalewamy to marynatą oraz szklanką piwa i szklanką wody. Dodajemy suszone śliwki i pieczemy. Piekarnik 180 stopni, opcja góra dół - 80 minut

ClauditteMissCooking
Proteinowy Omlet Siłacza 95

Składniki które musimy zmiksować: 3 jajka 150 g białego chudego twarogu 6 suszonych moreli 1 duży banan 1 łyżka otrębów ze śliwkami 1/2 szklanki wody 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki na wierzch omleta: 1 rozkruszony wafelek ryżowy 1 pokrojony w kostkę baton - OLIMP Baton Matrix Pro 32 Wanilia otręby ze śliwkami WYSOKOBIAŁKOWY BATON "LOW CARB" WANILIOWY MATRIX pro 32 - WYSOKOBIAŁKOWY

ClauditteMissCooking
Gulasz z Jelenia 159

zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce) 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4 ząbki czosnku 50 g masła 100 g suszonych wędzonych śliwek Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy masło, pokrojona(...)krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.  40 g borowików szlachetnych (suszonych) 40 g grzybów mun Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.  1 duża marchewka 1 papryczka

ClauditteMissCooking
Wegański Bigos 161

Oznaczenie KLIK- miejsce gdzie aktualnie dany produkt jest w promocji.  SKŁADNIKI: 800-1000 g kapusty kiszonej 3/4 główki białej kapusty KLIK  3 duże cebule czosnkowe 300 g śliwek suszonych KLIK 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki wody 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 ziarenka ziela(...)zamknąć pokrywę. Tym razem ustawić opcję STEW i czas 1 godzina. Po jakiś 15 minutach otworzyć pokrywę i ponownie przemieszać. zamknąć pokrywę. Na 10 minut przed końcem dorzucić śliwki i przemieszać. Zamknąć  pokrywę i poczekać do końca pracy programu. Gotowe

ClauditteMissCooking
Bakłażan ze śliwkami i kaszą 113

cebula pół czerwonej papryki średni bakłażan groszek (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku łyżka śmietany bulion warzywny sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich i oregano 1-2 śliwki węgierki Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę lub paski. Na łyżce lub dwóch oleju, wszystkie razem podsmażyć. Przyprawić do smaku, a na koniec dodać przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, zamieszać i podlać niewielką ilością bulionu. Po 2-3 min zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać pokrojoną śliwkę..... Smacznego

Gaździnka warzy
BĘDZIE WAM CIEKŁA STRUŻKAMI Z KĄCIKÓW UST! NALEWKA Z OWOCÓW. NIEJEDNA! 322

śliwkową, porzeczkową i orzechową. Wyobrażacie sobie te długie upojne wieczory? My tak…   składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 2 laski wanilii 1/2 l spirytusu 1 kg śliwek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu 1 kg czarnych porzeczek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu 1 kg moreli 1 garść kory cynamonowca 1 kg cukru 1/2 l wódki(...)niedojrzałych orzechów włoskich 1 garść kory cynamonowca 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej 1/2 l spirytusu 1/2 l wody 1/2 kg cukru wykonanie: Wiśnie, porzeczki, śliwki (warto je naciąć, żeby szybciej puściły sok) i odpowiednie przyprawy zasypujemy w osobnych wielkich słojach cukrem. Najlepiej wsypać część owoców i przypraw, potem część cukru, znowu owoce, znowu cukier itd. Zostawiamy

GRUBY WAŁEK
Bigos 122

smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;)  Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy  2 łyżki majeranku  pieprz  1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć(...)około 30 minut, po tym czasie odcisnąć je z wody, pokroić na kawałki i dodać do gotującej się kapusty. Kolejno do kapusty dodać podsmażoną kiełbasę, marchew, cebulę, oraz pokrojone śliwki, wymieszać. Następnie doprawić ją pieprzem oraz solą. Całość gotujemy do czasu, aż kapusta zmięknie i większość woda z kapusty odparuje. Na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowa granola 141

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych po 1/3 szklanki: migdałów, orzechów włoskich i laskowych garść siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki ziaren słonecznika po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny 5 daktyli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu wrzosowego 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy łyżeczka(...)naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie mieszankę studzimy, jednak jeszcze ciepłą posypujemy posiekaną czekoladą. Stworzy się pyszny crunch. Suszoną śliwkę, morelę oraz daktyle kroimy w paski. Suszone owoce mieszamy z mieszanką czekoladową. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju

Mango Papaja
Hamantaschen 211

miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone śliwki. A ponieważ  kusiła mnie też perspektywa kieszeni z morelami, drugi tuzin kapeluszy wypełniło nadzienie morelowe.  Obie wersje okazały się wspaniałe. Zapachy, jakie towarzyszą przy szykowaniu nadzienia są absolutnie(...)tuziny/ 1/2 filiżanki soku z pomarańczy 1/2 filiżanki wody skórka otarta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka suszonych wiśni ( u mnie suszone śliwki) 1 filiżanka suszonej żurawiny 1 filiżanka rodzynek (pominęłam) opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) przełożyć do rondelka i ustawić na średnim ogniu. Gotować przez

KUCHARNIA
„Chleb” 3 kasz i płatów owsianych . Bez mąki. 115

pare śliwek i garść orzechów Wszystkie kasze gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją producenta. Ugotowane kasze wsypujemy  do dużej miski, orzechy i śliwki też ,oraz  płatki owsiane oraz psyllium. Wlewamy oliwę, dodajemy sól. Miód mieszamy  z wodą i wlewamy  do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keskówki .Kasze

w mojej kuchni
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 164

100g piernika pół cebuli 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sok z cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest

w mojej kuchni
Gruziński sos Tkemali----Salsa georgiano tkemali di Mirabelle 160

cukru , 2 dkg soli ,6 ząbków czosnku ,5 dkg natki pietruszki ,5 dkg koperku ,szczypta mielonej kolendry. Rewelacyjny sos na zimno, do wszystkiego. Z czerwonych lub zółtych śliwek-mirabelek(...)WYKONANIE            Śliwki gotuje się w całosci z odrobina wody (nasze warto dosłodzić), potem przecieramy przez sito. Do pulpy dodajemy czosnek, cebulkę, kolendrę w ziarnach lub natkę, pietruszkę zieloną, sól, papryczke ostrą, pierz (wszytkie dodatki razem, lub tylko część - zależnie od gustu) i gotujemy dosyć długo, do zgęstnienia. Mieszamy, bo sie przypala. W butelkach zawekowanych

w mojej kuchni
KECZUP POMIDOROWO-ŚLIWKOWY-- PLUM di pomodoro 95

Składniki 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół 600 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół ilka ząbków czosnku-ilość zależy od gustu każdego kawałek świeżego imbiru, długości 3-4 cm, obrany i drobno posiekany 5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki zaprawy cytrynowej sól i świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny, lub olej z pestek(...)Wykonanie Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju. Dodać  pomidory i śliwki,Wsypać łyżkę soli, dusić przez pół godziny pod przykryciem, następnie odkryć, porządnie wymieszać i na małym ogniu dusić przez przynajmniej 2 - 3 godziny co jakiś czas mieszając. Keczup zdjąć z ognia i zblendować.  Następnie przetrzeć keczup przez sito. Przetarty keczup  przelać z powrotem

w mojej kuchni
Śledzie w winie ----Herring in vino con 146

Składniki: 1/2 kg śledzi 2-3 cebule 2 pory (białe części) 300 ml mleka 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych 1 łyżka płaska cukru brązowego chili do smaku-na czubku noża 150 ml oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy(...)następnie osączamy je na sicie i kroimy w niewielkie dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, Na patelni rozgrzewamy olej,2 minuty dusimy cebulę , dodajemy umyte rodzynki i pokrojone w paski śliwki . Następnie dodajemy  wino i przecier pomidorowy.Doprawiamy  cukrem brązowym i chili. Dusimy  około 3 minuty. Pokrojone śledzie ,wymieszać z powstałą marynatą Przechowywać w lodówce dwa-trzy dni, wtedy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania