Teroldego 25%) wino dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą(...)sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania
królestwo garówwino za bardzo przystępną cenę. Care Tinto Roble 2012 Kupaż szczepów Garnacha i Syrah, ok 35 zł. Kolor intensywny czerwono-wiśniowy. Bukiet intensywny z dominującymi nutami wiśni, jeżyn, malin, śliwek. Dzięki 4 miesiącom spędzonym w beczce taniny są bardziej intensywne. Na podniebieniu jest dobrze zbalansowane. Dominują czerwone owoce z odrobiną czekolady i z leciutkim pieprzem. Finisz jest dość długi, aksamitny(...)pochodzą z 90 letnich krzewów z pojedynczej winnicy Bancales. 14 miesięcy spędza w beczkach z amerykańskiego dębu. Wszystko to powoduje że wino to jest mocno skoncentrowane. Dominują aromaty wiśni , śliwek, trufli i czarnego pieprzu. Wino jest krągłe z dojrzałymi taninami. Jest aksamitne, dojrzałe i eleganckie. Produkcja to tylko 15 000 butelek. Care XCLNT 2008 40% Garnacha z 80 letnich winorośli
królestwo garówSauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie rok w butelce. W efekcie powstało wino o głęboko rubinowej barwie i aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie(...)najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny. Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest
królestwo garówPyszna, aromatyczna, słodka i jedna z najlepszych jakie do tej pory jadłam. W pieczonej wersji jest jeszcze lepsza niż w klasycznej. Świetnie zgrało się połączenie śliwek oraz migdałów. Syci na bardzo długo i zmniejsza ochotę na słodkie w ciągu dnia. Zawiera zdrowe węglodowany, białko oraz tłuszcze. Składniki: 30g płatków owsianych 15g otrąb owsianych 2 białka 20g płatków migdałowych(...)180g śliwek 2 łyżeczki stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych mieszamy razem. Masę przelewamy do żaroodpornego/ceramicznego naczynia. Posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkaśliwkowej. Składniki (dla rodzinki 2+1): 2 udka - ćwiartki z kurczaka 1 skrzydełko 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka wytrawnej konfitury z borówki 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam i solidnie obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy. Odstawiłam(...)natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło upiec kurczaczki moim sprawdzonym sposobem tzn. najpierw przez ok godzinkę
Kuchnia po mojemunastępnego lata schudnę ... na pewno (!!!) A tymczasem wczoraj bezstresowo poddałam się swoim zachciankom i ze spaceru z Maksiem wróciłam z planem zrobienia ciasta. W niedzielę przywieźliśmy od Mamy śliwki. Syncio w ostatnich dniach nie może ich jeść z wiadomych względów, więc, żeby się zbytnio nie uleżały trzeba było je zagospodarować. Inspiracji poszukałam w internecie - chodziło mi o przepis, do którego(...)proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna). Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się, że zrobi się zbyt wodniste od nadmiaru owoców. Niepotrzebnie. Ciasto pięknie wyrasta, więc owoców można wrzucić dość sporo. Ciasto pieczemy około
Kuchnia po mojemuświeży prawdziwek 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną(...)wieprzowym z powrotem do gara. Dodałam jałowiec. Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam w kostkę i przysmażyłam na kolejnej cebuli. Dodałam trochę przecieru pomidorowego, wymieszałam i wrzuciłam do kapusty. Z braku śliwki wędzonej dodałam suszoną. Pogotowała się do miękkości i ją wyjęłam, by bigos nie był za słodki. Bigos gotował się jeszcze z godzinkę. Następnego dnia podany został do obiadu, i następnego
Kuchnia po mojemubakalii oraz jest bardzo gęsta. Składniki: 1 kg piernika do moczki 1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować) sok z 1 pomarańczy sok z ½ cytryny 400 g suszonych śliwek 220 g migdałów 200 g rodzynek 200 g suszonej żurawiny 100 g moreli 100 g orzechów laskowych 150 g daktyli 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy ½ tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Piernik(...)pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł. Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać. Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut
Mama Gotujepotem przygotowywaliśmy tęczę z kryształków hydrożelowych. Tęcza powstanie pewnie dużo później w porównaniu z czasem znikania sezamków :) Składniki : 150 g amarantusa ekspandowanego szklanka (200 ml) miodu 7 suszonych śliwek 2 łyżki pokruszonych nerkowców 100 g sezamu 80 g złocistego siemienia lnianego Włączyć piekarnik na 200 stopni C. O tej porze roku miód jest skrystalizowany, więc trzeba go było podgrzać(...)parze w misce, aby zmienił konsystencję. Potem wsypaliśmy pokrojoną drobno śliwkę, nerkowce, sezam, siemię lniane. Wszystko trzeba było dobrze wymieszać, a następnie wyłożyć na dużą blachę (tę w zestawie razem z piekarnikiem) wyłożoną papierem do pieczenia i cierpliwie rozprowadzić na grubość ok. 3-5 mm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., zmniejszyć temperaturę do 170 stopni
Weekendy w domu i ogrodziebarszczyk robiony na zakwasie :) Pyszności!!!! Składniki: 1,5 l zakwasu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 1 cebula 5-6 suszonych, namoczonych grzybów 5-6 namoczonych śliwek suszonych 3-4 średnie buraki czerwone 2-3 ząbki czosnku 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 kulek pieprzu 2-3 liście laurowe sok z 1 cytryny cukier sól pieprz(...)pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Barszczyk
Bea(u)ty kitchensiebie":) Składniki: 180 g masła; 160 g cukru pudru; 4 jajka; 1/2 łyżeczki esencji waniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; szczypta soli; około 15 śliwek lub moreli; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać stopniowo po jednym całym jajku, następnie dodać esencję waniliową i przesianą przez(...)sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia (28x20 cm), wierzch ciasta lekko wyrównać. Śliwki lub morele umyć, osuszyć i przepołowić na pół, wyjąć pestki. Owoce układać na cieście przeciętą stroną do góry. Ciasto piec w 180 st.C około 30 minut. Po upieczeniu ciasto należy przestudzić
In my kitchenproszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu odrobina gałki muszkatołowej masa 250 g serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego(...)upieczone. Ostudzamy. Serek mascarpone mieszamy w makutrze z cukrem, dodajemy starką skórkę i sok. Tak przygotowaną masą smarujemy górę ciasta. Dekorujemy, orzechami i śliwkami z miętą :) Smacznego
Niezły Młynekkajmaku 125 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy(...)całej po wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje. Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz bakaliami (np. suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina). Moje posty
Słodka Strona