zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g razowej mąki żytniej 1,5 łyżeczki mielonego kminku Chleb wileński z żurawiną i śliwką pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 6 suszonych śliwek duża garść suszonych żurawin przefiltrowana woda W sobotę wieczorem 200 g mąki uprażyć na patelni. Ja robiłam to na dwie raty. Wyrobić ciasto
Weekendy w domu i ogrodziekażda marynata, która zawiera w sobie miód i alkohol lubi się przypalać. 'marynata do kurczaka Jack Daniel's' Składniki (na 1kg kurczaka - udka, piersi, skrzydełka): - 5 szt suszonych śliwek - 1 szt suszonej moreli - 0,5 łyżki miodu (najlepiej prawdziwego) - 2 łyżki whisky Jack Daniel's - 1 łyżka octu winnego - 100ml oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - wędzona czerwona papryka(...)Śliwki i morelę zalać wodą do napęcznienia (ja zalewam i zostawiam na całą noc). Przełożyć do blendera. Dodać miód, whisky i ocet winny. Zmiksować na jednolitą masę (ok.5 minut). Tak przygotowaną marynatą, kilkakrotnie smarować kurczaka, podczas grilowania (naprzemiennie z oliwą). Oliwa: Oliwę przelać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wędzoną paprykę (ilość wg uznania). Wymieszać. Odstawić na pół
CookYourselflikieru wiśniowego lub innego alkoholu. Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich od pokrojonych w paseczki Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo – sypnąć na oko, ale i od serca Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder(...)mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem . Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce. Po rozwałkowaniu, nawiń na wałek i przenieś delikatnie na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : około 110 dag mięsa- karczku jabłko kilka ząbków czosnku kilka suszonych śliwek łyżka smalcu sól, pieprz czarny Przygotowanie : Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, czosnek przecisnąć przez praskę Mięso posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem, pozostawić w przykrytej miseczce na około 12 godz. w chłodnym miejscu Po tym czasie posypać solą, nakłuć ostrym widelcem, włożyć do rękawa, obłożyć plasterkami obranego jabłka(...)dołożyć 5-6 śliwek, a na wierzch mięsa położyć smalec i zamknąć rękaw Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20 min, po tym czasie zmniejszyłam temp. do 160 *C, piekłam około 80 min. Powstały w czasie pieczenia sos można zagęścić mąką np. ziemniaczaną i polać nim mięso. Paluszki lizać :) Może przepis przyda się jeszcze na tegoroczne Święta
Proste Potrawymorelą w ziołach, który świetnie nadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na kanapki. Na pewno część z Was przygotowuje takie potrawy z morelą, śliwką czy orzechami. Do wersji obiadowej przygotowałam sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami według przepisu szafa kuchni Knorr Pana Piotra Murawskiego. Otrzymałam całą torbę zakupów potrzebnych do przygotowania sosu i zabrałam(...)się do działania. Okazało się, że esencje do sosów są świetną bazą smakową do waszej wyobraźni idealnego sosu. Składniki: 0,5 kg schabu 20 suszonych moreli (mogą być śliwki albo orzechy) 1 łyżka majeranku, ziół prowansalskich, tymianku 1 łyżka soli sos 50 ml oleju pęczek włoszczyzny (jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
Niezły Młynekdodałam całkiem roztopione, bo zapomniałam dać do lodówki:)), 120 g cukru lub jak ktoś lubi to więcej, szczypta soli,500 g twarogu, 100 – 150 g śmietany, cukier waniliowy, śliwki, 1- 2 łyżki bułki tartej, cynamon. Przygotowanie: Z mąki,2 jajek, wody,masła,soli i cukru zagnieść szybko ciasto. Musi być miękkie. Włożyć na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wymieszać(...)twaróg z dwoma jajkami, cukrem waniliowym oraz śmietaną(można dodać cukru do smaku). Formę natłuścić. Wyłożyć ciasto, posypać bułką tartą. Wyłożyć przekrojone na pół śliwki (przeciętą stroną w dół), na to masę twarogową. Piec w temp. 180 – 190°C ok 40 min (musi mieć ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem(niekoniecznie
kulinarnajamka.blogspot.comszklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy(...)papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę i nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka
BaRepasJeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka 6-8 śliwek wędzonych z pestką 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku(...)tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wywar
Pełny talerzsiebie dodałam sok z cytryny, by buraczki miały ładny kolor i dla złamania słodkiego smaku. Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków (zrobiłam z 4 średnich buraków) garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (dałam suszone) 2 ząbki czosnku (dałam 1) sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć(...)przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem
Czerwień i błękitSkładniki: (na 2 porcje) 100 g jogurtu naturalnego (jeżeli chcesz by warstwy były bardziej widoczne użyj jogurtu greckiego/gęstego) 1 łyżeczka miodu 10-20 g orzechów laskowych 2 suszone śliwki 10 g płatków owsianych 10 g płatków pszeniczno-ryżowych 5 g płatków migdałowych kilka sztuk pestek dyni 2 sztuki orzechów pistacjowych- posiekanych Przygotowanie: Do szklanki bądź pucharka wlać płynnego miodu(...)Jeśli miód jest zbrylony, Połóż go na patelni, włącz gaz i podgrzewaj aż miód będzie płynny. Na miód kładziemy łyżkę jogurtu. Następnie orzechy laskowe, znów łyżkę jogurtu, pokrojone śliwki i jogurt. Dalej kontynuujemy naprzemiennie: Płatki owsiane, jogurt, płatki pszenno-ryżowe, jogurt. Na wierzch posypujemy płatki migdałowe, kilka pestek dyni oraz posiekane orzechy pistacjowe Podajemy. Przed zjedzeniem należy wymieszać, by osadzony
KreatywnePinySkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g 250 g mąki 150 g cukru pudru 150 g miękkiego masła pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu Do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło(...)reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka. 2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki. Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
KreatywnePinysałatki z owocowe . Ze względu na to , że rozmaitość owoców jest ogromna , to przepisów na sałatki owocowe jest całe mnóstwo . składniki na 4 porcje 5 jabłek 10 dag suszonych śliwek 100g jogurtu naturalnego cukier do smaku przepis Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych , kroimy w paseczki dodajemy pokrojone śliwki . Wszystko mieszamy , dodajemy jogurt , dosładzamy cukrem według uznania
Smakowite Daniawigilijnym. Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego Narodzenia. składniki na 2 litry kompotu suszone gruszki 3 szt. suszone śliwki 150 g suszone morele 100 g suszone jabłka 20 g suszone figi 100 g goździki 5 szt . 2 łyżki cukru sok z jednej cytryny przepis Do garnka wrzucamy opłukane(...)gruszki i pozostałe owoce, jabłka, figi, śliwki oraz morele , dodajemy goździki i wlewamy około 2,5 litra wody. Całość gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier i wlewamy sok z cytryny
Smakowite DaniaŚledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę(...)poukładać pokrojone śledzie oraz śliwki. Następnie doprawić wszystko cynamonem, goździkami i papryką chilli. Całość zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać śledzie rzeżuchą, która podobno poprawia blask oczu
Kulinarna rozmowaPolecam! Autorem dania jest szef kuchni Daniel Olas, który prowadził nasze warsztaty. składniki (3 - 4 porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem. Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą(...)patelni rozgrzać nieco oliwy, obsmażać porcje z każdej strony. Doprawić do smaku jeśli konieczne. W czasie gdy mięso się piecze, przygotować sos śliwkowy i puree z marchewki. Śliwki suszone zalać bulionem warzywnym lub wodą, tak aby były zakryte i gotować do miękkości, doprawić solą i zmiksować na lekki sos. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty - rozrzedzić go mozna
Stare Gary