Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA. W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis
Na słodko lub wytrawniełyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka 4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta A jak to zrobić: Drożdże rozkruszyć w misce dodać po łyżce cukru i mąki, zalać 1/4 szklanki ciepłego(...)miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem, zestawić z ognia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką
Kuchnia w opałachkonfiturą z moreli. Ja osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia go tuż po upieczeniu... dlatego(...)zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto! Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
maniapieczeniaokoło 0,5 kg płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych lub suszonych śliwek Czekoladę, kakao i mleko umieszczamy w rondelku i na małym ogniu rozpuszczamy na gładką masę. Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładką masę i łączymy z masą(...)czekoladową. Wsypujemy orzechy, posiekane śliwki i żurawinę. Mieszamy. Do masy dosypujemy partiami płatki i znowu mieszamy. Musimy uzyskać twardą i zwartą masę w której „łyżka stoi”. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. I teraz możemy się masą owsianą pobawić. Albo łyżką wykładamy na papier do pieczenia nieforemne ciasteczka, abo robimy płaski prostokąt, który po upieczeniu potniemy w batoniki
ladykitchenmacie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem. Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową(...)układamy pokrojone na pół śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy około 30 minut w temp.180 stopni. Wasze dzieciństwo upłynęło pod znakiem kaszy manny? Macie z grysikiem jakieś złe wspomnienia
Zofianazimnego masła lub margaryny 2 łyżki zimnej wody KREM 1 duże opakowanie śmietany (może być 12%) 1 opakowanie budyniu 2 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 kg świeżych śliwek WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1h. Chłodne ciasto rozkładamy w formie (można go wcześniej rozwałkować(...)obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście). Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 35 minut
Zofianapoprawia humor.SKŁADNIKI2 litry wywaru warzywnego1/2 litra żuru ( u mnie domowy)wędzone śliwkikilka suszonych grzybów4 ząbki czosnku8 średnich ziemniaków1 duża cebula2 łyżki oliwy50 ml mleka sojowegoPRZYGOTOWANIEDo wywaru warzywnego dodaję śliwki, suszone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dolewam dobrze wymieszany żur, mieszam i całośc gotuję około
Magiczna kuchnia Dariikostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam
Kulinarne przygody GatityDzień dobry!Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami z dodatkiem śliwek i jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego karpia.Dodatek śliwek, a w szczególności suski sechlońskiej nadaje charakterystyczny dymny i wędzony smak, kapusta smakuje świetnie w takim wydaniu! Oczywiście taką kapustę można przygotować nie tylko od święta, ale też bez okazji. Jest warta przygotowywania częściej niż
Pora coś zjeśćSezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpodzielić się z Wami nowym przepisem, pochwalę się dzisiejszym deserem. Bez dodatku cukru, więc jak najbardziej OK. Polecam dla smakoszy jesiennych smaków."Składniki:kiść winogronmus z 0,5 kg śliwek (mogą być węgierki)400 ml śmietanki 30%crunchy czekoladoweSposób przygotowania:Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i wrzucamy do miski
Słodkie PrzyjemnościSkładniki / Ingredients:250 g suszonych śliwek / 250 g of dried plums 100 g suszonych fig / 100 g of dried figs 100 g suszonych moreli / 100 g of dried apricots sok z cytryny / lemon juiceskórka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears 3 łyżki cukru(...)wkładamy do oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy
Projekty ze smakiemmielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 C.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyskładniki* 500-600 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 ml ciepłego mleka* cukier wanilinowy* 4 łyżki cukru* 1/4 łyżeczki soli* 1/3 kostki margaryny* 1 jajko* ok. 12 śliwek węgierek bez pestek (mogą też być inne owoce lub marmolada)kruszonka* 4 łyżki mąki pszennej* 4 łyżki cukru* 2 łyżki miękkiej margarynySposób wykonaniaWymieszać w misce mleko, cukier, cukier wanilinowy(...)drożdże.Następnie dodać mąkę, jajko, miękką margarynę, sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco mąki.Ciasto podzielić na 12 porcji, każdą spłaszczyć, położyć śliwkę i zlepić bułeczkę.Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym mąką.Składniki kruszonki ze sobą połączyć.Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać kruszonką, odstawić
Mix smakuletniego mleka* 1 łyżeczka cukruciasto* 4 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki cukru* 1 szklanka mleka (250 ml)* 50 g miękkiej margaryny lub masła* 1 jajko* 1 żółtko* szczypta soli* śliwki Sposób wykonaniaSkładniki na zaczyn połączyć ze sobą w kubku lub szklance i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę przesiać najlepiej do większej miski, dodać cukier, szczyptę soli(...)Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których wyszło 18), uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, położyć wypestkowaną śliwkę (ewentualnie inne nadzienie) dokładnie zalepić i układać w ok 3 cm odstępach zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min w ciepłe
Mix smaku