ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:256/469)

Leczo 137

wywaru z kiełbasą i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę i pokroić w grubą kostkę.  Dodać do Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą(...)ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach

Czerwień i błękit
Kruszonka śliwkowa z tonką 101

którą na wiosnę dostałam od Bei .  Mówię Wam, marzenie.  Nie sądziłam, że taka niepozorna tonka tak może zmienić smak oklepanego już deseru.     Składniki: 350 g śliwek 4 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 35 g mąki pszennej razowej 35 g płatków owsianych górskich 1 ziarno tonki 35 g zimnego masła   Wykonanie: Śliwki myjemy, kroimy

Sto kolorów kuchni
Słodki deser z kaszy jaglanej 183

wydaniu słodkim. deser z kaszy jaglanej Czego potrzebujemy Szklankę kaszy jaglanej dwie szklanki wody Mus Jabłkowo- owocowy ok 5-6 jabłek łyżka cynamonu suszone śliwki , rodzynki , daktyle (po kilka) miód lub cukier  do posłodzenia Kaszę zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy, aż spęcznieje wchłonie wodę. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy jeszcze(...)Gotową  przerzucamy do półmiska  Jabłka kroimy na drobno dodajemy do garnka podlewamy wodą ,wrzucamy rodzynki i pokrojone daktyle,  śliwki. dusimy mieszając  ,aż jabłka się rozgotują. Słodzimy do smaku dodajemy cynamon. Powstanie taka oto masa: Łączymy wszystko z kaszą i gotowe. Smaczne,zdrowe, pożywne   SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Jak szybko przygotować śliwkowy sos? 138

Śliwkowy sosSkładniki: 10 dużych śliwek 3 łyżeczki rumu 2 - 3 łyżki cukru białego 1/2  łyżeczki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody+ do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej przyprawa w młynku cynamon z wanilią (użyłam Kamis) Przygotowanie: Wypestkowane śliwki dzielmy na ćwiartki.  Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy owoce, dodajemy cukier, wodę i cynamon z wanilią oraz rozprowadzoną

Moja smaczna kuchnia
Ciasto śliwkowe z kruszonką 131

margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 133

śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku.  Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu) 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania) 400 g ksylitolu (lub więcej) sok z połowy dużej cytryny Przygotowanie:Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę

Ze smakiem i z pasją
Kompot śliwkowo-korzenny 162

dziś przepis na kompot. Napój ten wspaniale rozgrzewa ciało oraz wyostrza zmysły. Wszak użyte do jego przygotowania przyprawy, to znane afrodyzjaki.  Uwaga - uzależnia ! ;)   Składniki:* 1 kg śliwek węgierek lub innych* 1 litr wody* 2 gwiazdki anyżu* 5 ziaren kardamonu* 1 laska cynamonu* cukier brązowy( ilość wedle upodobań ) Wykonanie:Śliwki umyć, wypestkować i umieścić w dużym garnku. Dodać

kolorowotorcikowo
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 156

prawdziwą wanilią  - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany 36%  - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch:  - 5 śliwek węgierek - 1 duża brzoskwinia  - maliny - borówki - świeża mięta - kwiaty nasturcji  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Razem łączymy. Następnie dodajemy cukier, sól i żółtka. Dokładnie(...)koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę.  Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w plastry, maliny rozsypujemy chaotycznie po cieście. Podobnie postępujemy z liśćmi mięty i kwiatami. Serwujemy na rodzinnym spotkaniu. Zapewniam

Sajkofanka smaku
Na zimę. Do spiżarni. Powidła śliwkowo-pomarańczowe 101

Dzisiaj przepis na kolejne powidła śliwkowe. Lubimy tradycyjne powidła i lubimy konfitury z pomarańczy więc nastąpiła synteza smaków. Do śliwek dodałam pomarańcze, zarówno miąższ jak i skórkę, i jestem zachwycona tym połączeniem. Śliwki nabrały nowego wymiaru - koniecznie sobie takie przetwory zróbcie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami 134

czyli pierś z indyka z suszonymi owocami to ciekawe zestawienie, pomysłodawczynią farszu byłam ja Indyk w raju 1 kg piersi z indyka 10 szt. suszonych moreli 10 szt. suszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie(...)Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół  nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy posiekane drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Skubaniec 122

gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na posmarowaną  tłuszczem blachę ( 25x40 cm ). Drugą połowę podzielić jeszcze raz na pół, do jednej części dodać kakao i zagnieść. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć równomiernie na cieście. Na śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy

Świat Smaku
Ciasto bawarskie 277

cynamonem, następnie wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut w temperaturze 180 °C. Razem ze mną  kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowymAgnieszka -Tartaletki truskawkoweDorota -Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczkąIwona -Kruche ciasto z jagodami Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena-Tarta z budyniem i owocami

Moje domowe kucharzenie
Owocowe śniadanie 156

wśród których można przebierać i wybierać do woli. Och, jakże ja to lubię!  A oto moja propozycja na zdrowe śniadanie: - 150ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki otrąb granulowanych ze śliwkami  - 2 śliwki pokrojone w kosteczkę - pół świeżej brzoskwini - garść świeżych borówek - łyżeczka miodu akacjowego - szczypta cynamonu Mieszamy i jemy!  Pięknego, słonecznego dnia

Sajkofanka smaku
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 238

łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu(...)Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki  i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą. Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy

Mania Gotowania
Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą 155

Diabelsko czekoladowe babeczki dla prawdziwych fanów czekolady. Do tego przepyszny krem z nutelli. Ja do nadziania użyłam śliwek ale możecie wykorzystać dowolne owoce, albo z nich zrezygnować. Babeczki są mięciutkie, mocno czekoladowe i wilgotne. Naprawdę polecam !! Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku(...)łyżeczki soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru  1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania