idealne połączenie do obiadu, ale także świetne orzeźwienie w upalny dzień. Proste, a zadowoli każdego. Dodatkowo, można kombinować na milion sposób ze smakami. Składniki: 0,5 kg śliwek węgierek 6-7 średnich jabłek Cukier – do smaku Woda – 2-2,5 l Przygotowanie: Śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka. Zalać
Fabryka pomysłówmożna użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek. Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 12 sztuk suszonych śliwek 3/4 szklanki pikantnego ketchupu pół szklanki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wody cebula 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki sosu sweet chili papryka słodka przyprawa do kurczaka olej do smażenia łyżka(...)Kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w przyprawie do kurczaka i słodkiej papryce. Smażymy na oleju, aż się zarumieni.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy śliwki, ketchup, powidła, wodę, ocet i sos sweet chili. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i mieszamy dokładnie.Usmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy gorącym
Czerwona Porzeczkakażde śniadanie na słodko musi być ciężkie i niezdrowe. Omlet bez dodatku cukru plus pyszne śliwki w czekoladzie z dodatkiem wiórek kokosowych i malin to ogromna moc na kilka kolejnych godzin działania. Nie od dziś przecież wiadomo, że jajka dają dużo energii, a naturalne składniki zawarte w śliwelli (zdecydowanie zdrowa wersja standardowej nutelli prosto od Eterno ) zaaplikują nam równiez dawkę
ChilliJemyPołączenie śliwek i musztardy z jałowcem i rozmarynem w marynacie do kaczej piersi, zdecydowanie podnosi jej walory smakowe. Reszta dodatków według własnego uznania.… Czytaj dalej Kaczka w sosie musztardowo śliwkowym
Pij soki wyciskanepierwszy dzień świąt, smaki są jeszcze bardziej wyraziste, słodkie i aromatyczne. Składniki na wigilijny kompot z suszonych owoców 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych gruszek 150 g suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych) 3 suszone wędzone gruszki 5 goździków 1 kora cynamonu 1 łyżka miodu 2,5-3 litry wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Owoce wypłukać i wrzucić do dużego
niecodziennikparyłyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany lub jogurtu Warstwa owocowa: garść suszonych owoców (morele, figi, rodzynki, śliwki) herbata owocowa, u mnie herbata Wild Berry TEEKANNE Krem kawowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g kremowego serka lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Budyniowa pianka
MamaOskarkałyżki miodu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80% Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone morele, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe) Ciasto kruche: Podane składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę
My simple kitchenDzisiaj sprawdzony przepis na śledzia wigilijnego. A w zasadzie śledzika, bo pokrojony na kawałeczki z dodatkiem śliwek i grzybów. No po prostu odlot! Potrzebujemy
Tylko pyszniepapryczki chili 2 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz Sos z suszonych owoców: 100 g suszonych śliwek (można użyć wędzonych) 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych moreli 3 goździki 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu 1 l wody Dodatkowo do podania: ciemny
Food Squareszkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej
Smaki Na Talerzusprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział, że można je jeść tylko na święta? Przyprawy korzenne idealnie pasują do śliwek, a one idealnie pasują do mięs! Dziś polecam pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym <3 Czytaj więcej
Ana Mari's world