ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:266/469)

Racuchy z jabłkami z przepisu babci 81

gryczanej, a w różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze

smakowitehistorie.com
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 107

gryczanej, a w różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię racuchy z jabłkami. Najlepsze

smakowitehistorie.com
Mazurek kajmakowo – czekoladowy na kokosowym spodzie 102

200g zimnego masła 1 łyżka śmietany 1 jajko 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli gotowa masa kajmakowa 200g ciemnej czekolady 100g masła do polewy czekoladowej powidła np. czarna porzeczka, śliwka Przepis: Do miski przesiać mąkę, dodać zimne posiekane masło, cukier, śmietanę, sól i wiórki kokosowe.Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki, Formę 24×24 wyłożyć

tyfranbox
Ciasto ucierane z owocami – z zeszytu mamusi :) 117

minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest przewidziany na mniejszą porcję, jednak dobrze pamiętam, że mama zawsze robiła placek z półtorej porcji , tak aby był wyższy. Teraz też wam prezentuję

SmartBake.pl
Krem mandarynkowy. 135

polepszyło to smak kremu. Można użyć też innych owoców z puszki lub mrożonych , należy jedynie pilnować proporcji, a już na pewno konsystencji kremu. Owoce o grubej skórce (wiśnie, czereśnie, śliwki) należy zblendować przed użyciem. Jabłka, gruszki itp., najlepiej rozprażyć , a następnie zmiksować. Do czego można użyć krem mandarynkowy? Krem mandarynkowy jest kremem o dużej zawartości tłuszczu . Jednocześnie, jego smak jest

SmartBake.pl
Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser 144

kwaśnej śmietany np. 18 % lub 12%, ewentualnie kefiru, jogurtu lub maślanki 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 dużych jaj, rozmiar L po 100 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich, migdałów, suszonych śliwek, rodzynek, żurawiny, daktyli, moreli 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać więcej, ale należy pamiętać, że suszone owoce dają bardzo dużo słodyczy. 500 g masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze

moj przepis na
Keks Z Mleczną Polewą 115

jajka w temp. pokojowej kl. M 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100-150 g bakalii (śliwki suszone, rodzynki, orzechy, żurawina itp.) 2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii 2 łyżki kandyzowanych skórek z pomarańczy kilka kropel esencji waniliowej Polewa mleczna: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka

Gotowanie...to proste !
Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 114

mąki pszennej, 100 g mąki żytniej, 5 g świeżych drożdży, płaskiej łyżeczki soli, płaskiej łyżeczki cukru, 1 szklanki wody, 1 łyżeczki oleju, ulubionych suszonych owoców ( mogą to być śliwki, morele, rodzynki lub żurawina), kilku łyżeczek nasion, np. pestek dyni lub słonecznika. Co trzeba zrobić? Należy zacząć od przesiania obu rodzajów mąki, do których dodajemy sól i cukier, a następnie drobno

Fascynacje Ani
Szybkie ciasto z serem i z jabłkami 141

Ciasto z białym serem z jabłkami. Szybkie w przygotowaniu. Zamiast jabłek można użyć gruszek, brzoskwiń, śliwek czy moreli. 2 kostki twarogu po 250 gram opakowanie budyniu o smaku  waniliowym np. Amylon  ( polecam, ze względu na dużą zawartość prawdziwej wanilii) ksylitol  1/2 szklanki jabłka 2 szt. jaja L 3 szt. śmietana lub jogurt naturalny

AZgotuj!
Marchewkowe z kremem jogurtowym 174

Składniki: 3 marchewki, ok. 370 g 100 g śliwek suszonych 130 g płatków owsianych 4 jajka 2-3 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 60 g erytrytolu 1 łyżka … Czytaj dalej Marchewkowe z kremem jogurtowym

czarrna od kuchni
Drożdżówki z serem 82

sięgałabym po nie codziennie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy Przygotowanie:  około 2 h Ilość : 9-11 drożdżówek Składniki ciasto: – 400 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 113

weźmy zwykłą upieczoną dynię zróbmy z niej pure i odsączmy na sitku z drobniutkimi oczkami lub na gazie. Bułeczki z dynią idealnie nadają się na śniadanie, z dżemikiem ze śliwek lub jako przepyszna przekąska do drugiej kawki. Zdecydowanie polecam! Składniki na 12 sporych bułeczek: 3 szklanki mąki chlebowej 20 gr drożdży świeżych lub 7 gr drożdży instant 1 szklanka pure

moj przepis na
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 137

suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki :) Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem

moj przepis na
Maślankowe ciasto z truskawkami 137

Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

moj przepis na
Karpatka po królewsku 87

parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière

moj przepis na