teraz serwować Tartaletki są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają użycia wielu, skomplikowanych składników. A gdy sezon na jagody się skończy, możecie zamienić je na inne owoce, np. morele, śliwki, gruszki lub jabłka Tartaletki z jagodami Składniki na 5 tartaletek: 350 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 115 ml bardzo zimnej wody łyżka octu winnego
365 dni dookoła kuchnicukru z wanilią 3/4 szklanki cukru 2 średnie jajka 1/2 szklanki oleju 170 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubek) 5 łyżek mleka 500 g świeżych owoców, u mnie mix: śliwki, jabłka, borówki Uwagi do przepisu: Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 banan 20 g otrębów 100 g suszonych śliwek 50 g masła orzechowego 1 łyżka kakao Przygotowanie: Płatki owsiane zalać 2 szklankami wody, a kiedy … Czytaj dalej Pieczona owsianka
czarrna od kuchniLato to moja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance
Moja smaczna kuchniaogrodzie, a przygotowanie dania zajmowało niewiele czasu. Aby zupa była treściwsza podawano ją z chlebem, makaronem, czasem z ryżem, a nawet z ugotowanymi ziemniakami. Zazwyczaj zupy owocowe gotowano ze śliwek lub z wiśni, ale też z jagód, jabłek, czereśni czy truskawek. Trzymano się jednak reguły, by był to jeden rodzaj owoców. Zupa jest wówczas bardziej aromatyczna i ma jeden wiodący
Trzeci talerzdrożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży. U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe owoce – świetnie sprawdzą się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny. Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość. Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży
Ostra na Słodkodębowej beczce, co nadało mu bogatej struktury. W nosie bardzo wyraźnie wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych oraz czarnych owoców: wiśni, czereśni, gotowanej truskawki, bardzo dojrzałych jeżyn oraz pieczonych śliwek. Pojawiają się również wyraźne nuty wanilii, kawy, cynamonu, pieprzu oraz nieco słabsze nuty czekolady. Usta podążają na nosem i tak samo wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych owoców wzbogacone aromatami kawy, cynamonu
Kate's Kitchenprzepisy na pierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem Pierogi z botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe
Obiad gotowysłoiki przenieść do spiżarni. 🍎 Pektyna Zagęszczać dżemy czy nie? Jeśli tak, to czym zagęścić dżem? To zależy, z jakich owoców przygotowujemy dżem. Owoce takie jak czarne i czerwone porzeczki, śliwki, agrest, pigwa i żurawina mają ich najwięcej i do tego typu dżemów w zasadzie nie musimy używać w ogóle żadnych zagęszczaczy. Truskawki nie mają niestety zbyt wiele pektyn, dlatego też
SprawdzonaKuchnia.pldoskonały deser do letniej kawy. Struktura masy śmietankowej przypomina w smaku sernik :) Ciasto wychodzi dosyć słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru. Do ciasta można dodać dowolne owoce, np. truskawki, śliwki. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki
Smakołyki Asinasze prababcie usłyszały o sprzedawanych obecnie niskosłodzonych konfiturach lub całkowicie bez cukru to byłby mocno zdziwione, ponieważ… ich podstawą jest bardzo słodki syrop i owoce. Najlepsze konfitury wychodzą ze śliwek, moreli, porzeczek i płatków róży. Do ich przygotowania nadadzą się również wiśnie i agrest, ale tu trzeba dodać więcej cukru z uwagi na ich naturalną kwaskowatość. Czym konfitury różnią się
Pasja Smakulipcu wybierajmy więc: maliny, wiśnie, morele, czereśnie, porzeczki, jeżyny, jagody, agrest, brzoskwinie, truskawki, botwinę, natkę pietruszki, szpinak, czy też cukinię. W sierpniu natomiast dochodzą nam do tej listy: nektarynki, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona i rukola. Co jeszcze dodać do koktajlu? Omówiliśmy bazę, ale co jeszcze dodać do naszego koktajlu? Baza: tutaj wybór mamy bardzo duży. W wersji tradycyjnej możemy użyć
365 dni dookoła kuchniKroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki ). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu możemy najpierw posmarować cały biszkopt, a dopiero później kroić na kawałki. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, polewam nią kostki. Najlepiej zrobić
Słodki sentyment